Lepje meg családját karácsonykor: mutatunk pár különleges vendégváró süteményt

Ahogy közeledik az ünnep, egyre gyakrabban gondol arra, hogy milyen süteménnyel lepje meg családját karácsonykor? A jól bevált receptek mellé most három olyan ötletet ajánlunk, amelyek nemcsak finomak, de látványosak is.

 Édesszájú rokonoknak, barátoknak bármelyik kedves gasztroajándék is lehet /Fotó: Northfoto
 Édesszájú rokonoknak, barátoknak bármelyik kedves gasztroajándék is lehet /Fotó: Northfoto

Csillagos linzertorta

Csillagos linzertorta Csillagos linzertorta

Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg liszt, 22 dkg margarin, 1 db tojás, 2 ek. tejföl, 1 cs. sütőpor, 1 citrom leve, 1 kis üveg lekvár

Elkészítés: A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, majd tekerjük folpackba és tegyük fél órára a hűtőszekrénybe. Ezután osszuk kétfelé a tésztát és nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, az egyik felével béleljünk ki egy kivajazott és belisztezett tepsit és kenjük meg a tésztát lekvárral. A tészta másik felét is nyújtsuk ki, majd szúrjunk ki belőle csillag formákat és ezekkel díszítsük a sütemény tetejét. 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára a desszertet.

Pillecukor csészék

Pillecukor csésze Pillecukor csésze

Hozzávalók: 8-10 db édes keksz, 8-10 db pillecukor, cukormáz, színes cukorkák, olvasztott csokoládé, 8-10 db karácsonyi sétapálca nyalóka

Elkészítés: Ragasszuk cukormázzal a színes dekorációt a kekszre. Ezután rögzítsük a „csésze” aljához a pillecukrot, amelynek az oldalát dekoráljuk ki színes cukorkákkal, a tetejét pedig egyenletesen fedjük be az olvasztott csokoládéval és tegyük rá az előzőleg apróra vágott pillecukrot. Végül vágjuk le a nyalóka tetejét és cukormázzal rögzítsük a csészéhez a fülét.

Karácsonyfa díszes habcsókból

Karácsonyfa díszes habcsókból Karácsonyfa díszes habcsókból

Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 6 g étkezési keményítő, 1 késhegynyi citromsavpor, 4 csepp zöldétel- festék, díszítésnek apró, színes cukorkák

Elkészítés: A sütőt melegítsük elő 80 Celsius-fokra. A porcukrot a tojásfehérjével, a keményítővel és a citromsavval tegyük egy tálba, keverjük össze és vízgőz fölött melegítsük kb. 60 Celsius-fokra. Ezután öntsük egy keverőtálba, és – 10-12 perc alatt – verjük kemény habbá, majd keverjük hozzá a zöld­étel-festéket, és töltsük a masszát csillagcsöves habzsákba. Formázzunk fenyőket a habból egy sütőpapírral kibélelt tepsire, díszítsük fel a színes cukorkákkal, és 85 Celsius-fokon 3-4 óra alatt szárítsuk meg a habcsókokat.

Így készül a cukormáz

/Fotó: Shutterstock /Fotó: Shutterstock

Egy tojásfehérjét verjünk fel 14-15 dkg porcukorral. Ha a massza nem elég sűrű, akkor adjunk hozzá még porcukrot. Színes cukorkák helyett ezzel a cukormázzal is díszíthetjük a csésze alját és tetejét.



Forrás: http://www.blikk.hu/karacsony/gasztro/mutatunk-par-kulonleges-vendegvaro-sutemenyt/fxbreel

Blikk

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn