Hidegfront hoz havat a hétvégén

A pénteken érkező hidegfront miatt szombaton megint nagy területen havazhat az országban - írja az Időkép.hu.

Pénteken északon, északkeleten párás, ködös tájakra lehet számítani, itt ködszitálás, a hajnali órákban hószállingózás is előfordulhat, máshol, ha rövid időre is, de előbújik a nap. Délután északnyugat felől egy mediterrán ciklon, és annak hidegfrontja ér ide. Már napközben is erős, a Dunántúlon viharos erejű délnyugati szél fog fújni, ez az esti óráktól északnyugatira fordul. Délutántól beborul az ég és megérkezik a csapadék is. Hajnalban -3, +4 fok közötti minimumokra számíthatunk, napközben déli, délnyugati maximumokkal, 6-13 fok valószínű. Esőzéssel indul, éjszaka válthat át havas esőbe, havazásba.

Szombaton országszerte borongós, csapadékos idő lesz. Nagyrészt havas eső, hó várható eleinte a Tisza vonaláig, majd a nap második felétől keleten is elkezd havazni. A legtöbb hó az Északi-középhegységben és a Dunántúli-dombság területén hullhat, itt az 5 cm-t is meghaladhatja a friss hótakaró vastagsága. A front mögött észak felől beáramló hideg levegővel a lehűlés is megkezdődik, -1, +5 fok közötti értékek valószínűek. A többfelé erős északias szelet viharos lökések is kísérhetik - írja az Időkép előrejelzése. 

 

Vasárnap nyugat felől mindenhol felszakadozik a felhőzet, a keleti tájakon még gyenge havazás, hózápor fordulhat elő. Élénk, erős nyugatias szélre készülhetünk. Hajnalban -4, 0, majd napközben -1, +4 fokra számíthatunk.

Hétfőn várhatóan ismét szeles idő, eső, havazás jöhet.

 


Forrás: http://index.hu/belfold/2017/12/06/hidegfront_hoz_havat_a_hetvegen/

Index

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn