Mianmarból elmenekült rohingyákkal találkozott Ferenc pápa

Mianmarból elmenekült rohingyákkal találkozott Ferenc pápa

Egy bangladesi menekülttábor lakóival találkozott a pápa.

Ferenc pápa Mianmarból érkezett rohingya menekültekkel találkozott Banglades fővárosában, Dakkában pénteken. A dakkai érsekségen tartott vallástalálkozón a szomszédos Mianmarban üldözött kisebbség 16 tagja vett részt, férfiak, nők és gyerekek. Mindannyian a déli Cox's Bazar körzetben található Balukali menekülttáborból érkeztek az összejövetelre, hogy elmeséljék a katolikus egyházfőnek hányattatásuk történetét.

Az iszlám, hindu, buddhista és keresztény vallás képviselői előtt Ferenc pápa "hívők közötti nyitottság, elfogadás és együttműködés" szükségességét hangsúlyozta. A pápa szerint nagy szükség van a valódi hitre, amelynek segítségével ellensúlyozható "a politikai korrupció és a romboló vallási ideológiák vírusa", illetve "a kísértés, hogy elfordítsuk a fejünket a szegények, a menekültek, az üldözött kisebbségek és a legsebezhetőbbek szükségét látva".

© AFP / Vincenzo Pinto

Bangladesben mintegy 375 ezer katolikus él, ami töredéke az ország 160 milliós, többségében muszlim lakosságának. A dél-ázsiai országban utoljára 1986-ban járt pápa, II. János Pál személyében. 

Ferenc pápa a hét első felében a 700 ezres katolikus kisebbséggel rendelkező Mianmart is felkereste. A mianmari hatóságok érzékenységére tekintettel a katolikus egyházfő útja során egyszer sem használta a rohingja szót. Az 51 millió lakosú, nagyrészt buddhista Mianmar hivatalosan bangladesi illegális bevándorlónak tekinti a rohingjákat, állampolgárságuk sincs.

Ferenc pápát sokan bírálták amiatt, hogy nem nevezte nevén a rohingja kisebbséget, és nem keresett fel egy bangladesi menekülttábort sem. Augusztus vége óta több mint 600 ezer muszlim vallású rohingja menekült el Arakán szövetségi államból a mianmari hadsereg műveletei elől. Az ENSZ Emberi Jogi Főbizottsága szerint Arakánban etnikai tisztogatás zajlik.Forrás: http://hvg.hu/vilag/20171201_Mianmarbol_elmenekult_rohingyakkal_talalkozott_Ferenc_papa#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn