38 perc halálfélelem: téves rakétariadót fújtak Hawaiin

Hamis rakétariadó keltett kisebb pánikot szombaton a Hawaiihoz tartozó Oahu szigetén: helyi idő szerint szombaton reggel azzal riadóztatták a lakosságot, hogy ballisztikus rakéta közeledik a szigethez, és mindenkinek azonnal fedezékbe kell vonulnia.

Pár perccel később a szövetségi katasztrófaelhárítási hivatal (FEMA) hawaii központja Twitter-üzenetben nyugtatott meg mindenkit, azzal, hogy vaklárma volt, és nincs rakétafenyegetés.

Tulsi Gabbard, Hawaii demokrata párti képviselője szintén Twitter-bejegyzést tett közzé, amelyben leszögezte: nem tart rakéta Hawaii felé, és egyúttal feltette a kérdést, hogyan fordulhatott elő hamis riadó, és miért tartott 38 percig az álhír korrigálása, miközben ok nélkül tartottak félelemben emberek ezreit.

A FEMA fújt riadót, és mobiltelefonon juttatta el a hírt helybéliekhez. A helyi televízió is egész napra szóló riadót hirdetett.

HAWAII – THIS IS A FALSE ALARM. THERE IS NO INCOMING MISSILE TO HAWAII. I HAVE CONFIRMED WITH OFFICIALS THERE IS NO INCOMING MISSILE. pic.twitter.com/DxfTXIDOQs

— Tulsi Gabbard (@TulsiGabbard) January 13, 2018

 

Egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy ki a felelős a hamis riadóért. Honolulu városa és a megye vezetői, valamint az Egyesült Államok Csendes-óceáni Parancsnoksága (USPACOM) közleményben tudatta, hogy tévedésről van szó.

Az USPACOM nem észlelt ballisztikusrakéta-fenyegetettséget Hawaiin

– szögezte le közleményében Dave Benham, az USPACOM szóvivője.

 

we're not dead!!! (yet)

A post shared by jhune liwanag (@sighpoutshrug) on Jan 13, 2018 at 11:38am PST

A Pentagon (védelmi minisztérium) nem nyilatkozott az ügyben. A Fehér Ház közleménye szerint Donald Trump elnököt tájékoztatták az esetről.

David Ige, Hawaii kormányzója bocsánatot kért a vaklármáért, szerencsétlen és sajnálatosnak esetnek nevezte a történteket.

Hawaii az egyik legközelebb fekvő állam Észak-Koreához, ezért tavaly decemberben a hidegháború óta először tesztelték a szirénarendszert.Forrás: https://24.hu/kulfold/2018/01/14/38-perc-halalfelelem-teves-raketariadot-fujtak-hawaiin/

Hír 24

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn