Így készül az illatos, puha karácsonyi gyümölcskenyér: kevert tésztából, a legegyszerűbben

Régi hagyomány: az omlós gyümölcskenyérnek ott a helye a karácsonyi asztalon.

Így készül az illatos, puha karácsonyi gyümölcskenyér: kevert tésztából, a legegyszerűbben
 

A gyümölcskenyér sok országban népszerű ünnepi csemege. Egyes helyeken kelt tésztából készül, máshol marcipánnal sütik. Ha nem akarod túlbonyolítni, válaszd a sütőporos változatot. Minél többféle magvat, aszalt gyümölcsöt teszel a sütibe, annál finomabb és mutatósabb lesz. Szépen becsomagolva gasztroajándéknak is kitűnő.

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg kandírozott, aszalt gyümölcs
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 8 dkg mazsola
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg mandula
  • 5 dkg étcsoki
  • 5 dkg tojás
  • 2 evőkanál rumaroma
  • 1 db citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
Recept idők
  • előkészítési idő: 15 perc
  • elkészítési idő: 50 perc
 

Elkészítés:

Az aszalt és kandírozott gyümölcsöket keverd össze, majd locsold meg a rumaromával. Tedd félre addig, amíg összeállítod a tésztát. A tojásokat keverd ki jól a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal. Szitáld bele a sütőporral, sóval vegyített lisztet, majd rakd bele a citromhéjat is.

Forgasd a gyümölcsöket és az aprított magvakat lisztbe, hogy nem süllyedjenek le a tészta aljába. Keverd hozzá a masszához, majd egyengesd egy kivajazott, kilisztezett, őzgerincformába. Süsd meg 170 fokon 45-50 perc alatt. Ha a tűpróba során a sütibe szúrt késre nem ragad massza, elkészült. Vedd ki a sütőből, majd porcukorral megszórva kínáld.



Forrás: https://femina.hu/recept/karacsonyi-gyumolcskenyer-recept/

femina.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn