Az olasz-líbiai egyezmény miatt sivalkodik az Európa Tanács emberi jogi biztosa

 

Arra figyelmeztette a biztos az olaszokat, hogy a Líbiával kötött egyezményük európai jogokat sérthet. Úgy t?nik, hogy ez fontosabb, mint a migrációs válság enyhítése.

Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa kérd?re vonta Marco Minniti olasz belügyminisztert azon, Líbiával kötött egyezménye miatt, amelynek keretén belül olasz hajókat vezényelnek Líbia felségvizeire, hogy visszaszorítsák az embercsempészetet – írja a Deutsche Welle.

 
Fotó: AFP
Muiznieks az Emberi Jogok Európai Egyezményére, azon belül is a III. cikkre hivatkozik, mely szerint „senkit sem lehet kínzásnak, vagy embertelen, megalázó bánásmódnak vagy büntetésnek alávetni.”

Olaszország és Líbia között még augusztusban köttetett a megállapodás, amely szerint a líbiai hatóságok lecsökkentik a Földközi-tengeren Európába vándorló migránsokat, cserébe pedig az olasz fél logisztikai támogatást nyújt az afrikai országnak.

Az egyezmény eredményeképp augusztus els? tíz napjában 76 százalékkal csökkent a Líbiából induló, az olasz partok felé haladó migránsok száma az el?z? évi adatokhoz képest. 

 


Forrs: https://888.hu/article-az-olasz-libiai-egyezmeny-miatt-sivalkodik-az-europa-tanacs-emberi-jogi-biztosa

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn