Ötszáz súlyos beteg gyermeket evakuálnak Szíriában

A displaced Syrian child, who was forced to leave his hometown by the war against the Islamic State (IS) group, is seen inside a tent at the Ain Issa camp on December 18, 2017.    
As temperatures drop, tens of thousands of civilians forced out of their homes by Syria's war are spending yet another winter in flimsy plastic tents or abandoned half-finished buildings. And without heating, blankets and warm clothes, or access to proper medical care, even a simple cold can turn deadly. / AFP PHOTO / Delil souleiman

MegkezdÅ‘dött a szíriai fÅ‘város melletti, felkelÅ‘k kezén lévÅ‘ Kelet-Gúta térség Damaszkuszba irányuló egészségügyi evakuációja – közölte szerdán a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).

A 2013 óta Bassár el-Aszad szíriai elnök erÅ‘i által ostromlott Kelet-Gútában mintegy 400 ezer ember él, az utóbbi hónapokban azonban súlyos humanitárius helyzet alakult ki a kormányerÅ‘k ostromzára miatt. Nemzetközi jogvédÅ‘ és segélyszervezetek számtalan alkalommal figyelmeztettek, hogy fenntarthatatlan állapotok uralkodnak, rengeteg embert került az éhezés szélére, mások pedig a gyógyszerhiány miatt kerültek válságos állapotba.

Az ENSZ korábban azzal a kéréssel fordult a szíriai kormányhoz, hogy engedélyezze mintegy ötszáz súlyos beteg, köztük rákos gyermekek egészségügyi evakuálását a térségbÅ‘l. A SAMS amerikai-szíriai orvosi társaság közlése szerint 29, válságos állapotú beteget szállítanak damaszkuszi kórházakba az elkövetkezÅ‘ napokban. Szerdán 4 beteget menekítettek ki, a többiekre késÅ‘bb kerül sor.

Öten a 29 fÅ‘s csoportból Damaszkusz és a Dzsais al-Iszlám lázadó szervezett közötti fogolycserérÅ‘l szóló megállapodás keretében kaphatnak egészségügyi ellátást a szíriai fÅ‘városban.

A kimenekítés hosszas tárgyalások eredménye.

494-en várnak sürgÅ‘sségi evakuációra, a betegek száma az utóbbi idÅ‘ben csökkent, de nem azért, mert sikerült kimenekíteni Å‘ket, hanem mert meghaltak.A segélyszervezetek folyamatosan azon vannak, hogy segélyszállítmányokat (élelmiszert és gyógyszereket) juttassanak be Kelet-Gútába, de ehhez a kormány engedélye kell. Damaszkusz azonban nem sieti el ezeknek az engedélyeknek a kiadását.

Bár a kormány belegyezett november végén egy Kelet-Gútára vonatkozó tűzszünetbe, továbbra is légicsapásokat mér a térségre. Az ottani lázadók pedig válaszul gránátvetÅ‘kkel lÅ‘nek damaszkuszi célpontokat.

(MTI, kiemelt kép: AFP PHOTO/Delil souleiman)Forrás: https://24.hu/kulfold/2017/12/27/otszaz-sulyos-beteg-gyermeket-evakualnak-sziriaban/

Hír 24

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn