Mire elég nyugdíjasként az „aktívként” havonta félretett 20 ezer forint? Mutatjuk egy ábrán

Mire elég nyugdíjasként az „aktívként” havonta félretett 20 ezer forint? Mutatjuk egy ábrán

Az átlagbérből élőknek megoldás lehet a havi 20 ezres megtakarítás, de egy jól kereső vállalkozónak kevés lesz ahhoz, hogy nyugdíjasként is megőrizze a jelenlegi életszínvonalát.

Az sem mindegy, ki mit hoz ki a havi 20 ezer forintjából. Nagyjából 160 megtakarítási termék érhető el Magyarországon, abból 60-65 nyugdíjbiztosítás, és ezek közel sem egyforma konstrukciókat takarnak. Húszéves távon például 4-5 millió forint különbség is lehet a lejárati összegekben az egyes megoldási lehetőségek között – mondta Sipos Csaba, a Nyugdijbiztositas.com vezető pénzügyi tervezője. 

A Nyugdíjbiztosítás.com saját fejlesztésű ajánlat-összehasonlító kalkulátora segít megmutatni a különbségeket. A kalkulátor szerint ha egy átlagos megtakarítót veszünk figyelembe, aki 44 éves, és havi 20 000 forintot tesz félre, akkor a lejárati összeg mai értéken 8,3 millió és 12,5 millió forint között fog mozogni, vagyis 4,2 millió forintos különbségről van szó. Ez a nyugdíjaskor betöltése után 15 éven keresztül havi 62 ezer vagy havi 87 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést jelent az állami nyugdíj mellett, ami jelentős különbség. Éppen ezért a megfelelő ajánlat elfogadása előtt alapos mérlegelésre van szükség, mert egy rossz döntésnek komoly anyagi vonzatai lehetnek.

© Grantis

Az öregségi nyugdíjak a megyei átlagbérek 58-80 százalékát érik csak el jelenleg, és ez az arány várhatóan csak romlani fog, ezért az öngondoskodásra égető szükség lesz rövid időn belül. De ezzel egyre többen tisztában vannak.

  Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20171129_Mire_eleg_nyugdijaskent_az_aktivkent_havonta_felretett_20_ezer_forint_Mutatjuk_egy_abran#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn