Így utaznak külföldi csalók százezres magyar nyugdíjakra

Így utaznak külföldi csalók százezres magyar nyugdíjakra

Akár anélkül is kaphatnak Magyarországon nyugdíjat ukrán vagy orosz állampolgárok, hogy egyetlen percet is dolgoztak volna nálunk.

A HírTV Célpont című műsora szerint több mint tízezer ember jelentkezett be a több százezer forintos magyar nyugdíjakért- írja a napi.hu

Még 1962 decemberében írta alá a Magyar Népköztársaság és a Szovjetunió azt az egyezményt, mely szerint 1963 után, amennyiben a szovjet állampolgárok állandóan, életvitelszerűen átköltöznek Magyarországra és hazájukban lemondanak a nyugdíjukról, akkor a magyar jogszabályok szerint számolják ki a nyugdíjukat és a hazai ellátórendszert használhatják. A Szovjetunió hiába szűnt meg 1991-ben, az ukrán és orosz emberek a mai napig élhetnek a rendszerrel.

Tavalyi adatok szerint még kevesebb, mint 10 ezer kapott így nyugdíjat, de ez így is 1,12 milliárd forint költséget jelentett a magyar költségvetésnek 2015-ben - ahogy a Szon.hukorábbi cikkéből kiderül. A HírTV Célpont című műsora szerint a rendszer felpörgött, sokan visszaélnek vele és elindult a nyugdíjmigráció.

Ennek lényege, hogy az alacsony, néhány tízezer forintos ukrán juttatások helyett sokan hamis jövedelemigazolásokat vásárolnak Ukrajnában, amelyek gyár- vagy tsz-vezetői bérekről szólnak. Ezt követően bejelentkeznek egy magyarországi címre. Hiába nem beszélnek magyarul, sokszor azt sem tudják a helyiek szerint, hogy hol vannak, csak akkor tartózkodnak azokban az ingatlanokban, ahova a lakcímkártyájuk szól, amikor hozzák a nyugdíjukat.

Ukrajnában az átlagos nyugdíjak alig érik el a 20-50 ezer forintot, tehát megéri a magasabb jövedelemért átjárni. Ráadásul ugyanazért a munkáért, amelyet sokszor teljesen hamisan leigazolnak a számukra, magyarként nem kapnának több mint százezer forintot.

 Forrás: http://hvg.hu/kkv/20171202_Igy_utaznak_kulfoldi_csalok_szazezres_magyar_nyugdijakra#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn