A Tesla egymillióval olcsóbban ad 10%-kal jobb napelemeket

A Tesla egymillióval olcsóbban ad 10%-kal jobb napelemeket

A Tesla közel 10 százalékkal növelte a már meglévő napelemei hatékonyságát, miközben az árukat egymillió forintnyi összeggel vitte lejjebb.

A Tesla nevéről a legtöbb embernek valószínűleg az elektromos autók jutnak az eszébe. Ez nem meglepő, a vállalatnak ugyanis ez a fő profilja, emellett viszont – ha már elektromosság – napelemeket és napelemes tetőcserepeket is készítenek. Utóbbit bő három évvel ezelőtt mutatták be, és a szakértők ezt az irányt tartják a napelemek jövőjének, a cég azonban a hagyományos panelekről sem feledkezik meg.

Az Electrek beszámolója szerint most ezt fejlesztették tovább, ami állításuk szerint közel 10 százalékkal hatékonyabb lett, az ára ugyanakkor nem emelkedett, sőt.

A közepes méretű panel teljesítménye eddig 7,56 kW volt, most viszont már 8,16 kW-ot ír a Tesla a leírásban. És miközben az ára 19 500 dollár volt (kb. 6 millió forint), a frissítés után már csak 16 000 dollárt, vagyis nagyjából 4,9 millió forintot kell fizetni érte. Ebben persze nincs benne semmilyen lehetséges támogatás, amelyek miatt még lejjebb mehet az ár – írja a lap.

Van azonban néhány felhő is az égen. Az Engadget szerint korábban volt már arra példa, hogy egy-két panel kigyulladjon, a Tesla pedig nemrég törölte az előrendeléseket a napelemes tetőcserépre, így csak remélni lehet, hogy a cég ezen üzletága nincs komoly bajban.Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20200630_tesla_napelem_hatekonysag_aram#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja