Megszületett az önvezető autók új agya

Bár ez kevéssé ismert, az Nvidia az önvezető rendszerek központi egységeinek egyik legnagyobb szállítója. Már eddig is 225 cégnek szállítottak Drive PX sorozatú, kifejezetten ilyen célra fejlesztett számítógépükből, köztük a Teslának, a Volvónak, az Audinak és a Boschnak. Most pedig bejelentették a következő generációt, amely a Pegasus névre hallgat, és sokkal gyorsabb az elődjénél.

nvidia pegasus
 

Az új rendszer 320 trillió műveletet végezhet másodpercenként, amivel nagyjából tízszer annyit tud, mint a korábbi Drive PX 2 rendszer. Annál ráadásul jóval kisebb helyet foglal: a lényegében négy processzortokot tartalmazó kártya, amellett, hogy nem nagyobb egy rendszámtáblánál, simán kezel egy TB/s sávszélességet, és tizenhat nagy adat-terhelésű bemeneti jelet – kamerák, radarok és más érzékelők teljes jelfolyamát – képes kezelni.

Az Nvidia alapító-vezérigazgatója, Jensen Huang szerint a Pegasus olyan áttörés a mesterséges intelligencia futtatásához szükséges számítási teljesítményben, amely kulcsfontosságú lehet az ipar számára, hogy megvalósítsa az önvezető autók vízióját. A gyártó szerint a Pegasus ugyanis lehetővé teszi, hogy 5-ös szintű robotpilótát futtassanak rajta, amely képes mindenféle beavatkozás nélkül biztonságosan vezetni.

Ennek az eléréséhez persze még hiányzik a megfelelő szoftver – ennek a kifejlesztése még a legoptimistábbak szerint sem várható a következő évtized vége előtt – de a Pegasus révén a legfejlettebb robotpilóta sem foglal már több helyet, mint manapság egy nagyobb fajta motorvezérlő egység.

 


Forrás: http://totalcar.hu/magazin/hirek/2017/10/11/megszuletett_az_onvezeto_autok_uj_agya/

Totalcar

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn