Áttörés: olyan megoldással állt elő a Samsung, amellyel 12 perc alatt feltölthető 100%-ra egy átlagos aksi

Áttörés: olyan megoldással állt elő a Samsung, amellyel 12 perc alatt feltölthető 100%-ra egy átlagos aksi

A Samsung fejlesztői szerint újításuknak köszönhetően a jelenleginél ötször gyorsabban lehet majd 0-ról 100 százalékra feltölteni az akkumulátorokat.

Akár az okostelefonokról, akár a laptopokról, akár az elektromos autókról beszélünk, a technológia egyelőre úgy tűnik, egy helyben áll. A lassú fejlődés oka pedig az akkumulátorban keresendő: vagy nem képes elég elektromos áramot tárolni, vagy a feltöltése tart túl sokáig. Ez utóbbi terén most úgy tűnik, áttörést ért el a Samsung.

A Science Alert beszámolója szerint a Samsung Advanced Institute of Technology egy olyan akkumulátorral állt elő, amely ötször gyorsabban tölthető fel, mint a jelenleg használatos lítium-ion pakkok. Mindez azt jelenti, hogy egy átlagos akkumulátor 12 perc alatt töltődne fel 100 százalékra. Arról nem is beszélve, hogy 60 Celsius-foknál jóval stabilabb az anyag, mint a jelenleg akkumulátorok.

© Samsung / SAIT

A titok a fejlesztéshez felhasznált anyagban keresendő. A szakemberek grafént – egész pontosan szilícium-dioxid segítségével háromdimenziósra "felfújt" grafént – használtak, ami nemcsak erős és tartós, de rendkívül jó vezető is. A grafénlabdákat egyszerre használták az anód védőrétegeként és a katód anyagaként a lítium-ion akkumulátorokban.

A Samsung szakemeberei szerint a kapacitás növekedésével párhuzamosan ez a technológia képes kimozdítani az akkumulátorokat az évtizedes holtpontról. Csak képzeljük el, mekkora lökést adhat ez az elektromos autók terjedésének no és az okostelefooknak.Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20171205_samsung_akkumulator_gyorstoltes_grafen#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn