Vészfrissítést adtak ki a Windowshoz: minden számítógépre települ és sajnos mindet le is fogja lassítani

Vészfrissítést adtak ki a Windowshoz: minden számítógépre települ és sajnos mindet le is fogja lassítani

Példás gyorsasággal reagált a szinte mindegyik otthoni és munkahelyi számítógépet érintő, nemrég felfedezett processzorgyártási hibára a Microsoft. Minden támogatott Windows-verzióban lezárják a biztonsági rést. A rossz hír, hogy amelyik gép megkapja a frissítést, az utána lassabb lesz. Ezt meg fogja érezni.

A Microsoft az elmúlt években néhányszor már kiadott olyan (vész)frissítést, amelynél a helyzet súlyosságára való tekintettel nem vártak a következő, menetrendszerűen érkező javítócsomagra, hanem azonnal elérhetővé tették a szoftverfrissítést. Most azonban olyan dolog történt, amire korábban nem volt példa. Kiderült ugyanis, hogy az Intel, az AMD és az ARM is olyan komoly tervezési hibát vétett az elmúlt 20 évben gyártott összes processzorában, amelyet kihasználva a rosszindulatú programok hozzáférhetnek a számítógépek operációs rendszereiben tárolt érzékeny adatok jelentős részéhez. (A hibáról itt olvashat részletesebben.)

A jó hír

A helyzet súlyosságát látva a Microsoft fejlesztői nagyon gyorsan elkészítették azt a frissítést, amely a Windows rendszerek esetén nagyrészt megoldják a problémát. Az órákkal ezelőtt kiadott rendkívüli javítócsomag a Windows 10-es gépekre automatikusan települni fog még ma (csütörtökön), a Windows 7/8 verziót használóknak pedig jövő kedden. Ezután pedig a hardvergyártókon van a sor, hogy a gépben található eszközök meghajtóprogramjait is hozzáigazítsák a javításhoz.

A rossz hír

Bár a biztonság szempontjából ez megnyugtató, a javításnak sajnos van egy igen kellemetlen mellékhatása. A javítások települése után a számítógépek 5-30 százalékkal lassabban működnek majd. Az Intel azt ígéri, aki nem pörgeti csúcsra a gépét, az kevésbé érzi majd a lassulást, melynek mértéke idővel csökkenni fog – de ezzel a jóslattal jelenleg nem minden szakértő ért egyet. Tovább ront a helyzeten, hogy – bár a lassulás mértéke a konkrét gépkonfigurációtól függ – általánosságban elmondható, hogy a már eleve lassabb régebbi (processzorral szerelt) számítógépek esetén lesz nagyobb mértékű a lassulás.Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20180104_intel_processzor_hiba_microsoft_windows_frissites_szoftverfrissites_hibajavitas_miert_lassu_a_gepem#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn