Jóval nagyobb a Földet fenyegető aszteroida, mint eddig hitték

A 3200 Phaethonról korábban azt feltételezték, hogy 1 kilométernél kisebb az átmérője, most viszont kiderült, hogy majdnem 6 kilométer.

A Föld-közeli 3200 Phaethon aszteroida a második legnagyobb égitest, amely fenyegetheti bolygónkat. A friss képekből és a Puerto Ricó-i Arecibo Csillagvizsgáló nemrég elvégzett méréseiből kiderült, hogy a kőzetgolyó mintegy 5,8 kilométer átmérőjű. Jóval nagyobb, mint korábban gondolták, eddig ugyanis 1 kilométernél kisebbnek vélték – írja az Index a Science Alert nyomán.

Egyelőre még korai pánikba esni, ugyanis a 3200 Phaethon legalább 400 évig elkerüli a földet. A NASA új megfigyelése arra jó, hogy jobban megismerjék az aszteroidát, és hogy milyen hatása lenne egy esetleges becsapódásnak.

A megfigyelésre azért kerülhetett sor, mert a 3200 Phaethon a Föld közelében száguldott el decemberben. A 10,3 millió kilométeres távolság sokszorosa ugyan a Föld–Hold-távolságnak, de az objektum nagy mérete és csillagászati viszonyok között a Földhöz közeli pályája miatt potenciális fenyegetést jelent.

Legközelebb 2093-ban lesz az aszteroida újra közel a Földhöz.Forrás: https://www.nlcafe.hu/szabadido/20171228/aszteroida-fold-3200-phaethon/

nlcafe.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn