2018 lesz az év, amikor egy 700 méteres, bizarr aszteroida húz el a Föld mellett

2018 lesz az év, amikor egy 700 méteres, bizarr aszteroida húz el a Föld mellett

Még 2015-ben fedezték fel a beszédes nevű Haloween aszteroidát, ami idén ugyan biztonságos távolságra halad el tőlünk, de az alakjáról nem lehet nem beszélni.

Az idei év vége a csillagászok szempontjából igen izgalmasra sikeredett. December közepén például meg tudtak figyelni egy 10 éve nem látott aszteroidát, ami jóval közelebb volt a Földhöz, mint 2007-ben, és jött egy másik is, aminek igen furcsa alakja volt. A jelek szerint azonban a 2018-as év vége sem lesz kevésbé izgalmas.

A BGR beszámolója szerint 2018 novemberében újra a Föld mellett húz majd el az emberiség által ismert eddigi legbizarabb külsejű aszteroida. A 2015 TB145-et egyel hagyományosabb nevén Haloween aszteroidának is szokták nevezni, nem véletlenül. A mintegy 700 méter átmérőjű szikla ugyanis úgy néz ki, mint egy emberi koponya – legalábbis nem nehéz belelátni ezt a formát.

Az aszteroida 2015 októberében tűnt fel először, mintegy 3 évvel később pedig ismét elhúz majd mellettünk, így a tudósok ismét tanulmányozhatják az igen különleges alakú űrsziklát.

© J. A. Peñas/SINC

A Haloween aszteroida szerencsére nem veszélyes ránk, a Föld-Hold távolság mintegy 105-szörösével kerül majd el bennünket. Az Astronomy & Astrophysics nevű szaklapban megjelent tanulmány szerint azonban a jövőben ennél sokkal közelebb is lesz majd hozzánk. 2088-ra például már "csak" 20 holdtávolságra lesz tőlünk az objektum.

A kutatók szerint egyébként egy nagyon régi üstökösről van szó, ami ma már nem húz csóvát, és csak a bizarr külseje maradt hátra belőle.Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20180101_koponya_alaku_aszteroida_2015_tb145_haloween_aszteroida#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn