A Háló Közösségi és Kulturális Központ idén június 4-re azt javasolja, hogy a Kárpát-medence magyarjai személyes telefonhívásokkal és Facebook-üzenetekkel erősítsék meg a magyar-magyar kapcsolatokat - mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva Szeibert András, a szervezet egyik alapítója. A Háló vezetőségi tagja szerint az anyaországi magyarokat remélhetőleg felrázza, a szórványban élő határon túli magyarok számára pedig jóleső örömet okoz majd a rendhagyó összetartozás napi akció.

888.hu: A Háló Közösségi és Kulturális Központ, amelynek ön az egyik alapítója, a napokban egy felhívást tett közzé, amelyben azt kéri, hogy június 4-én mindenki hívja fel telefonon legalább egy ismerősét, aki a határ túloldalán él. Mi az az értékközösség, aminek az alapján, valamint miért szervezték meg ezt az akciót?

Szeibert András: Mi egy keresztény alapokon álló szervezet vagyunk, és ízig-vérig magyar szervezet. 29 éve közösségfejlesztéssel foglalkozunk, különös tekintettel a 10-12 fős kisközösségekre. Az emberről az az elképzelésünk, hogy az ne éljen egyedül a nagyvilágban, hanem legyenek társai, legyen egy baráti hátországa. Az egyik feladatunk annak az elérése, hogy valahol otthon legyünk a világban. Tulajdonképpen ez a fajta, a mi szervezetünkben rendszeresen egymásra gyakorolt személyes odafigyelés vezetett oda, hogy megpróbáltunk egy jó választ találni arra a helyzetre is, hogy közeledik a trianoni békediktátum századik évfordulója, amire a román és szerb „testvéreink” örömünnepségeket szerveznek. Az volt a kérdés, hogy vajon mi milyen szeretetteli magyar és keresztény választ tudunk adni erre a helyzetre. Minden másfajta válasz csak beteggé tenne minket, ezért mi azt találtuk ki, hogy idén június 4-én erősítsük meg a magyar-magyar személyes kapcsolatokat. Ne passzivitás legyen, hanem mindenki aktívan csinálhasson valamit. Az, hogy odafigyelünk egymásra, az, hogy én ténylegesen csinálhatok valamit, ez önmagában gyógyító erővel bír. Ez adja az akciónk gondolati hátterét. Nem arról van szó, hogy dühvel, gyűlölettel, semmittevéssel meg passzivitással, letargiába eséssel és hasonlókkal reagálunk június 4-ére, hanem éppen hogy egy aktív cselekvéssel. Csak ez az aktív cselekvés tud gyógyítani. Ha pedig aktívak vagyunk és tudunk tenni valamit, akkor ezt mi a szeretet hangján és építő jelleggel akarjuk megtenni.

888.hu: Kinek van jobban szüksége erre a június 4-ei gesztusra? A határon túli magyaroknak vagy az anyaországiaknak?  Kiknek a felrázásáról szól igazából ez az akció? 

Szeibert András:  Mindkét oldalon szükség van szerintünk arra, hogy az emberek aktívan tehessenek valamit a szeretet hangján. És mindkét oldalon szükség van arra is, hogy azt érezzék az emberek, hogy odafigyelnek rájuk. A Kis-Magyarországon szüksége van erre az embereknek, de nem foglalkoznak ezzel az üggyel. Ezért is van az, hogy ezzel az akcióval az egyik célunk az anyaországiak fölrázása, a figyelemfelhívás az ő köreikben. Akiknek emellett még messze a legnagyobb szüksége van erre az akcióra, azok a szórványban élő magyarok, akik olyan helyeken élnek, ahol 20 vagy 10 százalék alá süllyedt a lakosságon belüli arányuk. Mi abban bízunk, hogyha egy kis faluban szórványban élő magyar kap június 4-én egy telefonhívást, akkor az neki nagyon is sokat jelenthet. Nincs kizárva az, hogy az akciónkban a határon túli magyarok is aktívak legyenek. De arra számítunk, hogy az anyaországiak aktívabbak lesznek ebben az ügyben. 

888.hu: A fanyalgók biztos azt fogják mondani, hogy milyen egy álszent dolog az, hogy csak egy nap, június 4-én hívják fel a magyar testvéreket ahelyett, hogy egész évben rendszeresen tartanák velük a kapcsolatot.

Szeibert András: Ez az akció egyáltalán nem azt jelenti, hogy mi csak június 4-én gondolunk a határon túli magyarokra. De akciókra a legjobb ügyek mellett is szükség van. Ahogy például a nőnapon is különösen odafigyelünk a hölgyekre, vagy ahogy az édesanyák megkülönböztetett figyelemben részesülnek az anyák napján. Egyik esetben sincs arról szó, hogy egyébként az év többi napján nem lennének fontosak az egy-egy napon külön is megünnepeltek. Az egy-egy adott ügyhöz tartozó kiemelt ünnepi nap léte nem csökkenti a többi nap jelentőségét, hanem még jobban ráirányítja a figyelmet az ünnep tárgyára.

888.hu: Miért pont telefonhívásoktól meg Facebook-üzenetektől várnak pozitív hatást a Kárpát-medencei magyarok egymással fenntartott kapcsolatainak a vonatkozásában?

Szeibert András: Nem anyagi áldozatot kérünk az emberektől, hanem csak időt és odafigyelést. Mi abban hiszünk, hogy a társadalom a személyi kapcsolatok hálózatos szövetéből épül fel. Amit mi ezért most tervezünk, az nem más, mint a Kárpát-medence átszövése, telefonvonalakkal való keresztülfonása. A telefonhívások egy-egy szeretetkapcsolatot szimbolizálnak. Ha a lelki szemeink előtt megjelenik a Kárpát-medence, amint egymással éppen beszélgetnek. Ez egy picit olyan, mint amikor a Délvidék amerikai bombázása idején Kárpátaljáról az ott élő magyarok felhívták a délvidékieket, hogy mondják el mi a helyzet, hogy vannak, mert a hírek szerint éppen bombáznak arrafelé. Ez sokat jelentett annak idején a délvidéki magyaroknak. Most is hasonló a helyzet, mert nem arról van szó, hogy azért hívjuk fel június 4-én a határon túliakat, mert valamit akarunk tőlük, mert például egy hónap múlva oda akarunk majd utazni, hanem csak azért mert gondolunk rájuk és érzékeltetni akarjuk, hogy kapcsolat van közöttünk.

888.hu: Lesz valamilyen folytatása az akciónak?

Szeibert András: Azt kérjük azoktól, akik részt vettek az akciónkban, hogy számoljanak majd be nekünk az élményeikről. Az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címünkre elküldött beszámolókat mi közkincsé tesszük majd abban a reményben, hogy ezek elolvasása is megerősítő, illetve gyógyító hatású lehet.

A HÁLÓ felhívása: Összetartozunk - Számontartalak akció Trianon a magyarság egyik jelenleg is élő, fájó sebe. Sokan hárítással, haraggal, belenyugvással „kezelik” a kérdést. Mi egy újszerű, a szeretet és építkezés hangját szeretnénk ezzel kapcsolatban hallatni, és kívánjuk, hogy ez egy országos mozgalommá váljon! Az a gondolatunk, hogy erősítsük egymást személyes kapcsolatokkal, egymás felé fordulással! Ezen a napon hívja fel mindenki legalább egy ismerősét valamelyik határ túloldalán! Ilyen módon fonjuk be és szőjük teli élő telefonvonalakkal, azaz odafigyeléssel, megszólítással a Kárpát-medencét, és okozzunk meglepetéseket, örömöt, gyógyítsunk sebeket! A módszer egyszerű, aktív cselekedetet igényel, bárki megteheti, a modern kor eszközeit használva akár anyagi áldozatot sem igényel. Tegyük meg ezen a napon azt, amit a hétköznapokban ritkán teszünk, azaz csak az összetartozás érzéséért hívjuk fel egymást! 
 


Forrás: https://888.hu/article-szeibert-andras-mindenki-tehet-valami-szemelyeset-a-magyarsagert-a-nemzeti-osszetartozas-napjan

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Kurz: aki lenézi Orbánt és Salvinit, tönkreteszi a...

Aki lenézi Orbánt és Salvinit, tönkreteszi az EU-t címmel jelent m [ ... ]

Olasz belügyminiszter: a romákat sajnos itt kell t...
Olasz belügyminiszter: a romákat sajnos itt kell tartanunk

Matteo Salvini belügyminiszter a Telelombardia nevű televíziónak beszélt  [ ... ]

Döbbenetes látvány: megnyílt a föld Oszakában - tö...
Döbbenetes látvány: megnyílt a föld Oszakában - több száz ember megsérült

Az utak aszfalt- burkolata beszakadt, hatalmas lyukak keletkeztek   Oszaka — H&aacu [ ... ]

Németország együtt akar működni Olaszországgal a m...

Angela Merkel - Guiseppe Conte olasz kormányfővel folytatott megbeszélése e [ ... ]

Karambol Igalon - Három ember súlyosan megsérült, ...

Két autó karambolozott Igalon, egy benzinkútnál. Hárman sé [ ... ]

Brutális: milliárdos károkat okozott a júniusi vih...
Brutális: milliárdos károkat okozott a júniusi vihar

/Illusztráció: Northfoto   A júniusban végig söpört [ ... ]

Pályára állt a műhold, amelynek köszönhetően végr...
 Pályára állt a műhold, amelynek köszönhetően végre leszállhatunk a Hold sötét oldalán

A Földtől több mint 400 ezer kilométeres távolságban pály& [ ... ]

Már az I. kerületből is kitiltották az elektromos ...
Már az I. kerületből is kitiltották az elektromos járműveket

Tiltott lesz az I. kerületben is az elektromos jármű / Fotó: Northfoto   [ ... ]

Nem találja ki, mit kapott a szerb csapatkapitány ...
Nem találja ki, mit kapott a szerb csapatkapitány a győztes góljáért

Aleksandar Kolarov bombagólt lőtt Costa Rica ellen /Fotó: Northfoto   Lad& [ ... ]

Mészáros Lőrinc horvát csapatát kaphatja a Fradi a...

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) megkezdte az Európa Li [ ... ]

Dráma a hajrában: az utolsó pillanatokban menekült...
Dráma a hajrában: az utolsó pillanatokban menekült meg a szégyentől az angol válogatott

/Fotó: MTI/AP/Szergej Gric   Egy hosszabbításban szerzett gól [ ... ]

Kedden nagy veszélyben lesz, aki az utcára megy
Kedden nagy veszélyben lesz, aki az utcára megy

Kedden nagyon erős UV-B sugárzás várható - közölte az Orsz&a [ ... ]

A zivatarokat ma sem ússzuk meg
 A zivatarokat ma sem ússzuk meg

Változóan felhős idő várható többórás napsü [ ... ]

Már csak három nap és itt a komoly lehűlés
Már csak három nap és itt a komoly lehűlés

Ma változóan felhős idő várható többórás naps&uum [ ... ]

Ijesztő rohamot okozhat az eszetlen meleg: bárkiné...
Ijesztő rohamot okozhat az eszetlen meleg: bárkinél előjöhet, de megelőzhető

Pánikrohamot is kiválthat a hőség: elmondjuk, hogyan reagál a test a n [ ... ]

Merkel meghívta Orbán Viktort Berlinbe
Merkel meghívta Orbán Viktort Berlinbe

A meghívás komoly fordulatot jelenthet a német-magyar kapcsolatokban, főleg, a [ ... ]

Eltávolítaná Franco tábornok földi maradványait az...
Eltávolítaná Franco tábornok földi maradványait az Elesettek Völgyéből az új spanyol kormányfő

Pedro Sánchez új spanyol miniszterelnök hétfőn este megerősített [ ... ]

Így sem rendezték még le a laposföld-hívőket: beb...
 Így sem rendezték még le a laposföld-hívőket: bebizonyították egy kosárlabdáról, hogy

Nemrég egy 36 éves programozó ragadott kamerát azért, hogy beb [ ... ]

Megrovást kapott pártjától Molnár Gyula, az MSZP v...
Megrovást kapott pártjától Molnár Gyula, az MSZP volt elnöke

Megrovást kapott az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanács&a [ ... ]

Búcsút vett a Trónok harcától Emilia Clarke
Búcsút vett a Trónok harcától Emilia Clarke

Emilia Clarke búcsúzik /Fotó: Northfoto   Emilia Clarke 2011 ó [ ... ]

Lövöldözés Malmö központjában: ketten meghaltak, t...
Lövöldözés Malmö központjában: ketten meghaltak, többen megsérültek

Fotó: MTI AP TTJohan Nilsson   Lövöldözés volt Malmö k& [ ... ]

Vészhelyzet: kigyulladt a szaúdi válogatott repülő...
Vészhelyzet: kigyulladt a szaúdi válogatott repülőgépe – videó a tűzről

Szerencsére snki nem sérült meg/ Fotó: Northfoto   Kigyulladt a [ ... ]

Nem hiszi el, mit találtak az M76-os zalai nyomvon...
Nem hiszi el, mit találtak az M76-os zalai nyomvonalán

Illusztráció: Northfoto   Zalaegerszeg - Öt régészeti ko [ ... ]

Már tudják, merre keressék VV Fanni holttestét

Az FBI-nak sem volt könnyű dolga, de a valóságshow-hős nyomai egyé [ ... ]

Villanyoszlopnak hajtott egy autó Szentendrén

A baleset miatt lezárták a 11-es út két sávját. A bales [ ... ]

Százan veszhettek oda egy kompbalesetben
Százan veszhettek oda egy kompbalesetben

Elsüllyedt egy komp az indonéziai Toba-tavon. Mivel nem készült lista arr&o [ ... ]

A jobboldali jelölt nyerte a kolumbiai elnökválasz...
A jobboldali jelölt nyerte a kolumbiai elnökválasztást

Győzelme várhatóan megnyugtatja a latin-amerikai ország befektetőit, ugyanakk [ ... ]

Kiadták a riasztást: órákon belül lecsaphat a ziva...
Kiadták a riasztást: órákon belül lecsaphat a zivatar ezeken a területeken

Illusztráció: Northfoto   Az OMSZ előrejelzése szerint több te [ ... ]

Pusztító iszapár veszélyeztetheti a főváros környé...
Pusztító iszapár veszélyeztetheti a főváros környékét

A két hete kitört Tűzvulkán (Volcán de Fuego) mellett két m&aacut [ ... ]

INFORMÁCIÓ MEGNYITÁSA