A Háló Közösségi és Kulturális Központ idén június 4-re azt javasolja, hogy a Kárpát-medence magyarjai személyes telefonhívásokkal és Facebook-üzenetekkel erősítsék meg a magyar-magyar kapcsolatokat - mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva Szeibert András, a szervezet egyik alapítója. A Háló vezetőségi tagja szerint az anyaországi magyarokat remélhetőleg felrázza, a szórványban élő határon túli magyarok számára pedig jóleső örömet okoz majd a rendhagyó összetartozás napi akció.

888.hu: A Háló Közösségi és Kulturális Központ, amelynek ön az egyik alapítója, a napokban egy felhívást tett közzé, amelyben azt kéri, hogy június 4-én mindenki hívja fel telefonon legalább egy ismerősét, aki a határ túloldalán él. Mi az az értékközösség, aminek az alapján, valamint miért szervezték meg ezt az akciót?

Szeibert András: Mi egy keresztény alapokon álló szervezet vagyunk, és ízig-vérig magyar szervezet. 29 éve közösségfejlesztéssel foglalkozunk, különös tekintettel a 10-12 fős kisközösségekre. Az emberről az az elképzelésünk, hogy az ne éljen egyedül a nagyvilágban, hanem legyenek társai, legyen egy baráti hátországa. Az egyik feladatunk annak az elérése, hogy valahol otthon legyünk a világban. Tulajdonképpen ez a fajta, a mi szervezetünkben rendszeresen egymásra gyakorolt személyes odafigyelés vezetett oda, hogy megpróbáltunk egy jó választ találni arra a helyzetre is, hogy közeledik a trianoni békediktátum századik évfordulója, amire a román és szerb „testvéreink” örömünnepségeket szerveznek. Az volt a kérdés, hogy vajon mi milyen szeretetteli magyar és keresztény választ tudunk adni erre a helyzetre. Minden másfajta válasz csak beteggé tenne minket, ezért mi azt találtuk ki, hogy idén június 4-én erősítsük meg a magyar-magyar személyes kapcsolatokat. Ne passzivitás legyen, hanem mindenki aktívan csinálhasson valamit. Az, hogy odafigyelünk egymásra, az, hogy én ténylegesen csinálhatok valamit, ez önmagában gyógyító erővel bír. Ez adja az akciónk gondolati hátterét. Nem arról van szó, hogy dühvel, gyűlölettel, semmittevéssel meg passzivitással, letargiába eséssel és hasonlókkal reagálunk június 4-ére, hanem éppen hogy egy aktív cselekvéssel. Csak ez az aktív cselekvés tud gyógyítani. Ha pedig aktívak vagyunk és tudunk tenni valamit, akkor ezt mi a szeretet hangján és építő jelleggel akarjuk megtenni.

888.hu: Kinek van jobban szüksége erre a június 4-ei gesztusra? A határon túli magyaroknak vagy az anyaországiaknak?  Kiknek a felrázásáról szól igazából ez az akció? 

Szeibert András:  Mindkét oldalon szükség van szerintünk arra, hogy az emberek aktívan tehessenek valamit a szeretet hangján. És mindkét oldalon szükség van arra is, hogy azt érezzék az emberek, hogy odafigyelnek rájuk. A Kis-Magyarországon szüksége van erre az embereknek, de nem foglalkoznak ezzel az üggyel. Ezért is van az, hogy ezzel az akcióval az egyik célunk az anyaországiak fölrázása, a figyelemfelhívás az ő köreikben. Akiknek emellett még messze a legnagyobb szüksége van erre az akcióra, azok a szórványban élő magyarok, akik olyan helyeken élnek, ahol 20 vagy 10 százalék alá süllyedt a lakosságon belüli arányuk. Mi abban bízunk, hogyha egy kis faluban szórványban élő magyar kap június 4-én egy telefonhívást, akkor az neki nagyon is sokat jelenthet. Nincs kizárva az, hogy az akciónkban a határon túli magyarok is aktívak legyenek. De arra számítunk, hogy az anyaországiak aktívabbak lesznek ebben az ügyben. 

888.hu: A fanyalgók biztos azt fogják mondani, hogy milyen egy álszent dolog az, hogy csak egy nap, június 4-én hívják fel a magyar testvéreket ahelyett, hogy egész évben rendszeresen tartanák velük a kapcsolatot.

Szeibert András: Ez az akció egyáltalán nem azt jelenti, hogy mi csak június 4-én gondolunk a határon túli magyarokra. De akciókra a legjobb ügyek mellett is szükség van. Ahogy például a nőnapon is különösen odafigyelünk a hölgyekre, vagy ahogy az édesanyák megkülönböztetett figyelemben részesülnek az anyák napján. Egyik esetben sincs arról szó, hogy egyébként az év többi napján nem lennének fontosak az egy-egy napon külön is megünnepeltek. Az egy-egy adott ügyhöz tartozó kiemelt ünnepi nap léte nem csökkenti a többi nap jelentőségét, hanem még jobban ráirányítja a figyelmet az ünnep tárgyára.

888.hu: Miért pont telefonhívásoktól meg Facebook-üzenetektől várnak pozitív hatást a Kárpát-medencei magyarok egymással fenntartott kapcsolatainak a vonatkozásában?

Szeibert András: Nem anyagi áldozatot kérünk az emberektől, hanem csak időt és odafigyelést. Mi abban hiszünk, hogy a társadalom a személyi kapcsolatok hálózatos szövetéből épül fel. Amit mi ezért most tervezünk, az nem más, mint a Kárpát-medence átszövése, telefonvonalakkal való keresztülfonása. A telefonhívások egy-egy szeretetkapcsolatot szimbolizálnak. Ha a lelki szemeink előtt megjelenik a Kárpát-medence, amint egymással éppen beszélgetnek. Ez egy picit olyan, mint amikor a Délvidék amerikai bombázása idején Kárpátaljáról az ott élő magyarok felhívták a délvidékieket, hogy mondják el mi a helyzet, hogy vannak, mert a hírek szerint éppen bombáznak arrafelé. Ez sokat jelentett annak idején a délvidéki magyaroknak. Most is hasonló a helyzet, mert nem arról van szó, hogy azért hívjuk fel június 4-én a határon túliakat, mert valamit akarunk tőlük, mert például egy hónap múlva oda akarunk majd utazni, hanem csak azért mert gondolunk rájuk és érzékeltetni akarjuk, hogy kapcsolat van közöttünk.

888.hu: Lesz valamilyen folytatása az akciónak?

Szeibert András: Azt kérjük azoktól, akik részt vettek az akciónkban, hogy számoljanak majd be nekünk az élményeikről. Az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címünkre elküldött beszámolókat mi közkincsé tesszük majd abban a reményben, hogy ezek elolvasása is megerősítő, illetve gyógyító hatású lehet.

A HÁLÓ felhívása: Összetartozunk - Számontartalak akció Trianon a magyarság egyik jelenleg is élő, fájó sebe. Sokan hárítással, haraggal, belenyugvással „kezelik” a kérdést. Mi egy újszerű, a szeretet és építkezés hangját szeretnénk ezzel kapcsolatban hallatni, és kívánjuk, hogy ez egy országos mozgalommá váljon! Az a gondolatunk, hogy erősítsük egymást személyes kapcsolatokkal, egymás felé fordulással! Ezen a napon hívja fel mindenki legalább egy ismerősét valamelyik határ túloldalán! Ilyen módon fonjuk be és szőjük teli élő telefonvonalakkal, azaz odafigyeléssel, megszólítással a Kárpát-medencét, és okozzunk meglepetéseket, örömöt, gyógyítsunk sebeket! A módszer egyszerű, aktív cselekedetet igényel, bárki megteheti, a modern kor eszközeit használva akár anyagi áldozatot sem igényel. Tegyük meg ezen a napon azt, amit a hétköznapokban ritkán teszünk, azaz csak az összetartozás érzéséért hívjuk fel egymást! 
 


Forrás: https://888.hu/article-szeibert-andras-mindenki-tehet-valami-szemelyeset-a-magyarsagert-a-nemzeti-osszetartozas-napjan

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Nem találják Váradi Lászlót
Nem találják Váradi Lászlót

A józsefvárosi rendőrök keresik Váradi Lászlót, aki vas&aa [ ... ]

Lövésekkel próbálták megállítani a cigarettacsempé...
Lövésekkel próbálták megállítani a cigarettacsempészt Nagypaládnál

A gyalogosan járőröző határőrök vasárnap éjjel Nagypal&aac [ ... ]

Két helyen lövöldöztek Londonban az éjjel

Úgy tűnik, megfékezhetetlen az utcai erőszak Londonban. Lassan a százat is e [ ... ]

Hiába vártuk, elmaradt a felminősítés
Hiába vártuk, elmaradt a felminősítés

Döntően a török pénzpiaci események hatására hull&aacut [ ... ]

Hétfő éjjel leégett egy templom Vágbesztercén...

Eddig ismeretlen okból kigyulladt, és körülbelül egy óra alatt  [ ... ]

Komoly pusztítást végzett Debrecenben egy ittas so...
Komoly pusztítást végzett Debrecenben egy ittas sofőr

Parkoló autót, jelzőtáblákat és virágágyás [ ... ]

Görögország elindulhat felfelé

  Lezárták a harmadik segélyprogramot nyolc éven belül - jele [ ... ]

Tüntetnek az almatermelők az alacsony felvásárlási...
Tüntetnek az almatermelők az alacsony felvásárlási árak miatt

Félpályás útlezárással, tüntetésekkel tiltako [ ... ]

Tönkretették a német kisvárost a betelepített migr...
Tönkretették a német kisvárost a betelepített migránsok

A pár ezer fős Boostedtbe 1200 bevándorlót helyeztek el, a bűncselekmé [ ... ]

Rengeteg vízzel teli bolygó lehet a Naprendszeren ...
Rengeteg vízzel teli bolygó lehet a Naprendszeren túl

A más csillagok körüli pályán forgó, a Földnél k& [ ... ]

A NAV felkészült a bevándorlási különadó beszedésé...
A NAV felkészült a bevándorlási különadó beszedésére

Közeledik a határidő azon szervezetek számára, amelyeknek bevándo [ ... ]

Fekete lyuk nyelt el egy turistát

Nem mindenki érti a művészetet, erre jó példa az a turista, aki sz&oac [ ... ]

420 millió forintot oszt szét a dolgozók között a ...
420 millió forintot oszt szét a dolgozók között a szentesi baromfifeldolgozó leköszönő tulajdonosa

  Elkelt a szentesi Hungerit Zrt., a leggazdagabb magyar, az OTP-vezér Csányi S& [ ... ]

Több mint húszmilliós jegybanki büntetés egy befek...
Több mint húszmilliós jegybanki büntetés egy befektetési alapkezelőnek

Az MNB jogszabálysértések miatt 20 millió forintra, eszköz&ea [ ... ]

A migránsokkal megérkezett a terror Spanyolországb...
A migránsokkal megérkezett a terror Spanyolországba

Még csak néhány hónap telt el azóta, hogy Spanyolország & [ ... ]

Kilenc év után megdőlt a női 50 hát világrekordja...

  A kínai Liu Hsziang jóvoltából több mint kilenc év u [ ... ]

A használt áruk piaca mentheti meg a Földet
A használt áruk piaca mentheti meg a Földet

Fogyasztói társadalmukat jól jellemzi az a tény, hogy míg r&eacu [ ... ]

Pénzért kínálta fel az unokáját egy nagymama
Pénzért kínálta fel az unokáját egy nagymama

Nemi erkölcs elleni bűncselekménnyel vádolnak egy nagymamát, aki egy Tis [ ... ]

Tíz román csendőr követhetett el bűncselekményt a ...
Tíz román csendőr követhetett el bűncselekményt a tüntetések alatt

Több feljelentés is érkezett a román ügyészségre az au [ ... ]

Íme az igazság: kiderült, hogyan dönti el a szúnyo...
Íme az igazság: kiderült, hogyan dönti el a szúnyog, kit csíp meg – És nincs köze ahhoz, ki hogyan izzad!

Sürgető a szúnyog-helyzet a Balatonnál / Illusztráció: Shutterst [ ... ]

Pogba ügynöke arra kéri a MU-t, engedjék el a foc...
 Pogba ügynöke arra kéri a MU-t, engedjék el a focistát

Mino Raiola ritkán tweetel, de amikor igen, akkor az megrengeti a focivilágot. Mint [ ... ]

Furcsa végrendelet miatt örökölt milliárdokat a b...

A BBC arról számolt be, hogy bár a jótékonysági szervezet  [ ... ]

Ettől félt a Lidl és a Spar
Ettől félt a Lidl és a Spar

Tovább nehezíti egy törvénymódosítás az áruh& [ ... ]

Amíg mi megsülünk a melegtől, Ausztráliában több m...
Amíg mi megsülünk a melegtől, Ausztráliában több mint 10 cm hó esett

illusztráció: Northfoto   Nagy hó esett a hegyvidéki terü [ ... ]

Figyelem: riasztást rendelt el az országos tisztif...
Figyelem: riasztást rendelt el az országos tisztifőorvos Magyarországon

Breaking   Hőségriasztást rendelt el kedd déltől az országo [ ... ]

Lelőttek egy medvét egy csíkszeredai iskola udvará...
Lelőttek egy medvét egy csíkszeredai iskola udvarán - galéria

Behatolt egy medve Csíkszeredára, ahol először egy ház udvarán ro [ ... ]

A nő, aki kiszimatolja a Parkinson-kórt
A nő, aki kiszimatolja a Parkinson-kórt

Skóciában él egy különleges képességekkel megál [ ... ]

Tragikus baleset történt egy autóversenyen, lassít...
Tragikus baleset történt egy autóversenyen, lassítás nélkül hajtott az emberekbe a sofőr

Részlet a megrázó videóból   Lassítás n& [ ... ]

Váratlan bejelentés: Doll azonnal távozik a Fradit...
Váratlan bejelentés: Doll azonnal távozik a Fraditól

Thomas Doll, a ferencvárosiak német vezetőedzője is kifogásolta Kassai &iac [ ... ]

Teljes a káosz az LMP-ben: lemondott Szél Bernadet...

Lemondott az LMP társelnöki posztjáról és a frakcióvezet&ea [ ... ]

INFORMÁCIÓ MEGNYITÁSA