A Háló Közösségi és Kulturális Központ idén június 4-re azt javasolja, hogy a Kárpát-medence magyarjai személyes telefonhívásokkal és Facebook-üzenetekkel erősítsék meg a magyar-magyar kapcsolatokat - mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva Szeibert András, a szervezet egyik alapítója. A Háló vezetőségi tagja szerint az anyaországi magyarokat remélhetőleg felrázza, a szórványban élő határon túli magyarok számára pedig jóleső örömet okoz majd a rendhagyó összetartozás napi akció.

888.hu: A Háló Közösségi és Kulturális Központ, amelynek ön az egyik alapítója, a napokban egy felhívást tett közzé, amelyben azt kéri, hogy június 4-én mindenki hívja fel telefonon legalább egy ismerősét, aki a határ túloldalán él. Mi az az értékközösség, aminek az alapján, valamint miért szervezték meg ezt az akciót?

Szeibert András: Mi egy keresztény alapokon álló szervezet vagyunk, és ízig-vérig magyar szervezet. 29 éve közösségfejlesztéssel foglalkozunk, különös tekintettel a 10-12 fős kisközösségekre. Az emberről az az elképzelésünk, hogy az ne éljen egyedül a nagyvilágban, hanem legyenek társai, legyen egy baráti hátországa. Az egyik feladatunk annak az elérése, hogy valahol otthon legyünk a világban. Tulajdonképpen ez a fajta, a mi szervezetünkben rendszeresen egymásra gyakorolt személyes odafigyelés vezetett oda, hogy megpróbáltunk egy jó választ találni arra a helyzetre is, hogy közeledik a trianoni békediktátum századik évfordulója, amire a román és szerb „testvéreink” örömünnepségeket szerveznek. Az volt a kérdés, hogy vajon mi milyen szeretetteli magyar és keresztény választ tudunk adni erre a helyzetre. Minden másfajta válasz csak beteggé tenne minket, ezért mi azt találtuk ki, hogy idén június 4-én erősítsük meg a magyar-magyar személyes kapcsolatokat. Ne passzivitás legyen, hanem mindenki aktívan csinálhasson valamit. Az, hogy odafigyelünk egymásra, az, hogy én ténylegesen csinálhatok valamit, ez önmagában gyógyító erővel bír. Ez adja az akciónk gondolati hátterét. Nem arról van szó, hogy dühvel, gyűlölettel, semmittevéssel meg passzivitással, letargiába eséssel és hasonlókkal reagálunk június 4-ére, hanem éppen hogy egy aktív cselekvéssel. Csak ez az aktív cselekvés tud gyógyítani. Ha pedig aktívak vagyunk és tudunk tenni valamit, akkor ezt mi a szeretet hangján és építő jelleggel akarjuk megtenni.

888.hu: Kinek van jobban szüksége erre a június 4-ei gesztusra? A határon túli magyaroknak vagy az anyaországiaknak?  Kiknek a felrázásáról szól igazából ez az akció? 

Szeibert András:  Mindkét oldalon szükség van szerintünk arra, hogy az emberek aktívan tehessenek valamit a szeretet hangján. És mindkét oldalon szükség van arra is, hogy azt érezzék az emberek, hogy odafigyelnek rájuk. A Kis-Magyarországon szüksége van erre az embereknek, de nem foglalkoznak ezzel az üggyel. Ezért is van az, hogy ezzel az akcióval az egyik célunk az anyaországiak fölrázása, a figyelemfelhívás az ő köreikben. Akiknek emellett még messze a legnagyobb szüksége van erre az akcióra, azok a szórványban élő magyarok, akik olyan helyeken élnek, ahol 20 vagy 10 százalék alá süllyedt a lakosságon belüli arányuk. Mi abban bízunk, hogyha egy kis faluban szórványban élő magyar kap június 4-én egy telefonhívást, akkor az neki nagyon is sokat jelenthet. Nincs kizárva az, hogy az akciónkban a határon túli magyarok is aktívak legyenek. De arra számítunk, hogy az anyaországiak aktívabbak lesznek ebben az ügyben. 

888.hu: A fanyalgók biztos azt fogják mondani, hogy milyen egy álszent dolog az, hogy csak egy nap, június 4-én hívják fel a magyar testvéreket ahelyett, hogy egész évben rendszeresen tartanák velük a kapcsolatot.

Szeibert András: Ez az akció egyáltalán nem azt jelenti, hogy mi csak június 4-én gondolunk a határon túli magyarokra. De akciókra a legjobb ügyek mellett is szükség van. Ahogy például a nőnapon is különösen odafigyelünk a hölgyekre, vagy ahogy az édesanyák megkülönböztetett figyelemben részesülnek az anyák napján. Egyik esetben sincs arról szó, hogy egyébként az év többi napján nem lennének fontosak az egy-egy napon külön is megünnepeltek. Az egy-egy adott ügyhöz tartozó kiemelt ünnepi nap léte nem csökkenti a többi nap jelentőségét, hanem még jobban ráirányítja a figyelmet az ünnep tárgyára.

888.hu: Miért pont telefonhívásoktól meg Facebook-üzenetektől várnak pozitív hatást a Kárpát-medencei magyarok egymással fenntartott kapcsolatainak a vonatkozásában?

Szeibert András: Nem anyagi áldozatot kérünk az emberektől, hanem csak időt és odafigyelést. Mi abban hiszünk, hogy a társadalom a személyi kapcsolatok hálózatos szövetéből épül fel. Amit mi ezért most tervezünk, az nem más, mint a Kárpát-medence átszövése, telefonvonalakkal való keresztülfonása. A telefonhívások egy-egy szeretetkapcsolatot szimbolizálnak. Ha a lelki szemeink előtt megjelenik a Kárpát-medence, amint egymással éppen beszélgetnek. Ez egy picit olyan, mint amikor a Délvidék amerikai bombázása idején Kárpátaljáról az ott élő magyarok felhívták a délvidékieket, hogy mondják el mi a helyzet, hogy vannak, mert a hírek szerint éppen bombáznak arrafelé. Ez sokat jelentett annak idején a délvidéki magyaroknak. Most is hasonló a helyzet, mert nem arról van szó, hogy azért hívjuk fel június 4-én a határon túliakat, mert valamit akarunk tőlük, mert például egy hónap múlva oda akarunk majd utazni, hanem csak azért mert gondolunk rájuk és érzékeltetni akarjuk, hogy kapcsolat van közöttünk.

888.hu: Lesz valamilyen folytatása az akciónak?

Szeibert András: Azt kérjük azoktól, akik részt vettek az akciónkban, hogy számoljanak majd be nekünk az élményeikről. Az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címünkre elküldött beszámolókat mi közkincsé tesszük majd abban a reményben, hogy ezek elolvasása is megerősítő, illetve gyógyító hatású lehet.

A HÁLÓ felhívása: Összetartozunk - Számontartalak akció Trianon a magyarság egyik jelenleg is élő, fájó sebe. Sokan hárítással, haraggal, belenyugvással „kezelik” a kérdést. Mi egy újszerű, a szeretet és építkezés hangját szeretnénk ezzel kapcsolatban hallatni, és kívánjuk, hogy ez egy országos mozgalommá váljon! Az a gondolatunk, hogy erősítsük egymást személyes kapcsolatokkal, egymás felé fordulással! Ezen a napon hívja fel mindenki legalább egy ismerősét valamelyik határ túloldalán! Ilyen módon fonjuk be és szőjük teli élő telefonvonalakkal, azaz odafigyeléssel, megszólítással a Kárpát-medencét, és okozzunk meglepetéseket, örömöt, gyógyítsunk sebeket! A módszer egyszerű, aktív cselekedetet igényel, bárki megteheti, a modern kor eszközeit használva akár anyagi áldozatot sem igényel. Tegyük meg ezen a napon azt, amit a hétköznapokban ritkán teszünk, azaz csak az összetartozás érzéséért hívjuk fel egymást! 
 


Forrás: https://888.hu/article-szeibert-andras-mindenki-tehet-valami-szemelyeset-a-magyarsagert-a-nemzeti-osszetartozas-napjan

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Enyhül az idő, hétfőn már kevesebb hó és eső lesz...
Enyhül az idő, hétfőn már kevesebb hó és eső lesz

Vasárnap éjszaka és hétfőn már csak elvétve várha [ ... ]

Mély megrendüléssel búcsúzik Andy Vajnától a kormá...

Andy Vajna halála után közleményt adott ki a Kormányzati T&aac [ ... ]

Több mint nyolcvan embernek lett ötöse a lottón...

Kisorsolták a hatos lottó nyerőszámait, egy telitalálatos szelvé [ ... ]

Extra védekezéssel Magyarország megnyerte a sorsdö...
Extra védekezéssel Magyarország megnyerte a sorsdöntő vb-meccset

A magyar válogatott sorsdöntő mérkőzést játszott Tunézi& [ ... ]

Dárdai Pál 50. győzelmét aratta a Hertha kispadján...
Dárdai Pál 50. győzelmét aratta a Hertha kispadján a Bundesligában

  Dárdai Pál csapata, a Hertha BSC 3-1-re nyert az 1. FC N [ ... ]

Karambol Pázmándnál, egy ember megsérült

Összeütközött két autó Pázmánd közelébe [ ... ]

A 93. percben menekült győzelemb a Tottenham

A Tottenham Hotspur egy 93. percben szerzett góllal verte 2-1-re az angol bajnokság  [ ... ]

Antonio Banderas, Sylvester Stallone és Arnold Sch...
Antonio Banderas, Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger is búcsúzik Vajnától

  Antonio Banderas Instagramon köszönt el Andy Vajnát&oacu [ ... ]

14 órán át vesztegeltek -20 fokban a lerobbant rep...

Az amerikai United Airlines utasai Hong Kongba repültek volna New Jersey-ből a hétv&e [ ... ]

Elgázolt a vonat egy embert Dunaharasztinál

Elgázolt egy embert Dunaharasztinál egy Kőbánya-Kispestre tartó vonat  [ ... ]

Egy oregoni férfi négy családtagját mészárolta le...

Egy oregoni férfi megölte négy családtagját, köztük kil [ ... ]

Élete legjobbja után egyből jött a lábtörés
Élete legjobbja után egyből jött a lábtörés

Az olasz Emauele Buzzi élete legjobb eredményét érte el az alpesis&iac [ ... ]

Lékai hajnalban hazarepült gyereke születésére, es...
Lékai hajnalban hazarepült gyereke születésére, este a meccs embere lett

Lékai Máténak sűrű napja volt vasárnap, kora hajnalban Magyarorsz&aa [ ... ]

A légszennyezettség miatt tovább tart a téli szüne...

A levegő rendkívüli szennyezettsége miatt vasárnap meghosszabbíto [ ... ]

Messit becserélték, minden a helyére került

A Barcelona 3-1-re verte a Leganést, így továbbra is ötpontos előnnyel  [ ... ]

1990 óta nem nőtt ennyire gyengén a kínai gazdaság...
1990 óta nem nőtt ennyire gyengén a kínai gazdaság

A tavalyi évben 6,6 százalékkal nőtt Kínában a bruttó h [ ... ]

Brad Pitt és Charlize Theron összejöttek?
Brad Pitt és Charlize Theron összejöttek?

Állítólag már karácsony óta tart a kapcsolatuk! (Fot&o [ ... ]

Balesetet szenvedett egy busz Szabolcs-Szatmár-Ber...
Balesetet szenvedett egy busz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, többen megsérültek

/Illusztráció: Northfoto   Négyen megsérültek, amikor ko [ ... ]

Szabadon kutakodhat majd a rendőrség a nyaraló ma...
 Szabadon kutakodhat majd a rendőrség a nyaraló magyarok adatbázisában

A szálláshelyeket bekötik egy központi rendszerbe, a nyaralók adat [ ... ]

100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűr...
 100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűrűiről

A Szaturnusz gyűrűi, melyek a Naprendszer legkülönlegesebb látványoss&a [ ... ]

Egyéb ellentételezés nélkül vett tankokat a kormá...
 Egyéb ellentételezés nélkül vett tankokat a kormány

Azt nem tudni, hogy pontosan mennyit költöttek a tankokra, százmilliárdr& [ ... ]

Visszatér: Hiába a napsütés, napokig tartó havazás...
Visszatér: Hiába a napsütés, napokig tartó havazással és mínuszokkal indul a hét

Illusztráció: Northfoto   Bár sok napsütés várhat [ ... ]

Nem lesz egyszerű kibogozni a Vajna-örökséget
Nem lesz egyszerű kibogozni a Vajna-örökséget

A 74 éves korában meghalt Vajna András Györgynek, vagy Andrew G.  [ ... ]

A gondnok talált az elhunyt Andy Vajnára vasárnap ...
A gondnok talált az elhunyt Andy Vajnára vasárnap reggel

  Ahogy arról már tegnap is tudni lehetett, Andy Vajná [ ... ]

Teljes holdfogyatkozással indult a hét – videó és ...
Teljes holdfogyatkozással indult a hét – videó és fotó is van róla

Egy bő órán át lehetett nézni a ritka jelenséget. Pály& [ ... ]

Szlovéniában terjeszkedne az OTP
 Szlovéniában terjeszkedne az OTP

ű Tíz százalék körüli részesedést szerezne az OTP a  [ ... ]

Bangladesi nőkkel gyártatták 126 forintos órabérér...
Bangladesi nőkkel gyártatták 126 forintos órabérért a pólókat a női egyenjogúsági kampányhoz

  A Guardian tényfeltáró újságír&o [ ... ]

Babosék újabb lépéssel közelebb a címvédéshez...
Babosék újabb lépéssel közelebb a címvédéshez

Babos Tímea és francia partnere, Kristina Mladenovic győzött a melbourne-i aus [ ... ]

INFORMÁCIÓ MEGNYITÁSA