Van okunk reménykedni, mert az elmúlt évtizedek bebizonyították, hogy az egységes magyar nemzet összetartozása a jelenben is valóság – mondta Varga Mihály a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

A nemzetgazdasági miniszter a trianoni békediktátum aláírásának 98. évfordulóján közölte, erős Európában vagyunk érdekeltek, de továbbra is a nemzetek Európájában gondolkodunk. Potápi Árpád pedig arról beszélt, hogy a hazájuktól elszakított magyarokat az összetartozásba vetett hit tartotta meg évtizedeken keresztül, és ez megmaradásuk legerősebb motorja ma is. Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját.

Trianon terhét akkor tudjuk levetni magunkról, ha hiszünk a magyarság jövőjében - jelentette ki Varga Mihály a nemzeti összetartozás napja alkalmából, a főváros III. kerületében tartott megemlékezésen. Minden erőnkkel azért dolgozunk, hogy minden tekintetben emelkedő nemzetté váljuk - mondta a terület fideszes országgyűlési képviselője, nemzetgazdasági miniszter.

Varga: Van okunk reménykedni

Hozzátette: ezért a 21. században is erősítenünk kell a magyarság összetartozását és sem kishitűségből, sem külső, idegen nyomás hatására nem engedhetünk a magyarság érdekeiből. Nemzeti összetartozásunk ünnepén egyszerre emlékezünk a trianoni békediktátum aláírására és ünnepeljük az egységes magyar nemzet napját - mondta. Arra emlékezünk, hogy 1920 június 4-én feldarabolták a történelmi Magyarországot, ami elveszítette területének kétharmadát és több mint 3,3 millió magyart taszított kisebbségi létbe - idézte fel.

Úgy fogalmazott, hogy a trianoni döntés áldozattá tett minden magyart. Azokat is, akik az anyaországban maradtak és azokat is, akik a határon kívül rekedtek és azóta is keserű árnyat vet ránk - mondta. Ugyanakkor - folytatta - van okunk reménykedni, mert az elmúlt évtizedek bebizonyították, hogy az egységes magyar nemzet összetartozása a jelenben is valóság. A magyarok ismét felismerték, hogy a nemzet nélkül nincs haza, a külhoni magyarság nélkül pedig nincs nemzet - fogalmazott.

Varga Mihály: A nemzet nélkül nincs haza, a külhoni magyarság nélkül pedig nincs nemzetForrás: MTI/Bruzák Noémi

Új kihívások

Ebben a helyzetben Magyarország új kormánya továbbra is, a 2010-ben kijelölt úton jár. A magyarság egészének érdekeit szolgáló, a korábbinál gyökeresen más értékeket valló politikát folytat. Nemzetben, családban és keresztény kultúrában gondolkodik. Teljesíti a magyar történelem által rá rótt feladatot, az egybetartozó nemzet ismételt összekötését - sorolta. Ezért mindig kiemelt figyelmet fordítanak a külhoni magyarságra - tette hozzá, majd felhívta a figyelmet arra:

miközben Magyarország az elmúlt években komoly gazdasági sikereket ért el, olyan új kihívásokkal kell szembenéznünk, amelyek már nemzeti létünket is veszélyeztetik. Ezért a kormány határozottan ellenáll a külső diktátumnak és ellenzi Brüsszel migrációs politikáját. Ugyanis tudják, hogy a korlátlan migráció romba dönti a nemzetállamokat. "Erős Európában vagyunk érdekeltek, de továbbra is a nemzetek Európájában gondolkodunk" - mondta Varga Mihály.

Arra is tekintenek, amire lehet építkezni

Potápi Árpád János a nemzeti összetartozás napján tartott ünnepségen kiemelte: e nap legreményteljesebb üzenete az, hogy dacára az elnyomásnak, a jogfosztásnak, az évtizedes elszakítottságnak, a határainkon túl ma is élnek magyarok. Ma is van magyar szó Brassóban, Kassán, Újvidéken és Munkácson, sőt New Yorkban és Melbourne-ben is, a külhoni magyarság megőrizte nyelvét, kultúráját, nemzetéhez való ragaszkodását - mutatott rá.

Potápi hangsúlyozta: a hazájuktól elszakított magyarokat az összetartozásba vetett hit tartotta meg évtizedeken keresztül, és ez megmaradásuk legerősebb motorja ma is. Ezt szem előtt tartva döntött úgy 2010-ben az Országgyűlés, hogy június 4-én többé ne az elszakítottságnak állítsanak emléket, hanem az összetartozásért adjanak hálát. Így fogadta el a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényt a parlament - idézte fel, jelezve: a törvény értelmében immár nyolc éve ezen a napon, a nemzeti összetartozás napján nemcsak a veszteségekre tekintenek, hanem arra, ami megmaradt, amire ma is lehet építeni.

Potápi Árpád: Természetessé vált a Kárpát-medencei térben való gondolkodásForrás: MTI/Máthé Zoltán

Természetessé váló gondolkodás

Potápi Árpád János hangsúlyozta: a magyar kormány célja, hogy erre az alapra, a nemzeti összetartozás stabil építményére építkezve segítse a nemzet egységének megvalósulását. "Mi, magyarok olyan egységes nemzetet építünk, amelyben az állampolgárság mindenkit megillet, amelyben az anyasági támogatás mindenkinek jár. Olyan egységet, amelyben az anyanyelvi oktatás mindenkinek biztosított, amelyben egy erdélyi vagy egy kárpátaljai magyar iskola megmaradása közös ügy. Olyan közösséget, amelynek tagjai egyaránt megkapnak minden támogatást a szülőföldön való boldoguláshoz" - jelentette ki az államtitkár.

Kitért arra is, hogy az elmúlt években jelentős eredményeket sikerült közösen elérni ezen a téren; nemcsak a kormányzati munkában, de számos szakterületen, sőt a mindennapi élet során is természetessé vált a Kárpát-medencei térben való gondolkodás. Elkötelezettek abban, hogy ezt a munkát folytassák és újabbnál újabb területeken nyissanak a külhoni magyarság felé - mondta. Potápi Árpád János rámutatott, hogy mindezekhez több kell szándéknál és tervnél: "életerőre van szükségünk".

Hozzátette: stabil anyaországra van szükség, amely a külhoni magyarság számára is tudja biztosítani a megmaradáshoz szükséges feltételeket. Olyan magyar közösségekre, amelyeknek bizalmuk van a jövőben. Éppen ezért a következő időszak egyik központi feladata az, hogy hozzájáruljanak ennek az életerőnek a fenntartásához: ahhoz, hogy a magyar fiatalok Kárpát-medence szerte itthon találják meg a helyüket és bontakozhassanak ki, hogy a magyar családok itthon és a határon túl is gyarapodjanak és szülőföldjükön tervezzenek jövőt gyermekeiknek - hangoztatta az államtitkár.

Az Egy vérből vagyunk! elnevezésű 500 kilométeres futás résztvevői a rajt után a II. kerületi Szent Ferenc Kórháznál 2018. június 4-én, a nemzeti összetartozás napján. A jótékonysági futás célja, hogy felhívja a figyelmet a véradás fontosságára, valamint adományokat gyűjtsön a kárpátaljai Ráton megépült Szent Mihály Rehabilitációs Központ javáraForrás: MTI/Mohai Balázs

A magyarság harmada került új határok közé

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme".Forrás: http://www.origo.hu/itthon/20180604-nemzeti-osszetartozas-napja-megemlekezes.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Íme a hatos lottó nyerőszámai

Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait. A nyerőszámok: 15, 16, [ ... ]

Népművészeket díjaztak a nemzeti ünnep alkalmából...

Díjakat adtak át vasárnap népművészeknek, műhelyeknek vas&aacut [ ... ]

Máris fájhat Mourinho feje, vereség a tavalyi újon...

Tavaly újoncként meglepetésre 1-0-ra verte a Brighton a Manchester Unitedet a P [ ... ]

A szaúdi herceg megvillantotta, milyen országra sz...
A szaúdi herceg megvillantotta, milyen országra számíthat tőle a világ

  Az egész egy twittel kezdődött még nemrég, aztán hirtele [ ... ]

Az afgán elnök tűzszünetet kezdeményezett a tálibo...

Tűzszünetet kezdeményezett vasárnap az afgán elnök, Asraf Gá [ ... ]

Magyarország attól nemzeti állam, hogy kultúrája a...
Magyarország attól nemzeti állam, hogy kultúrája a kereszténységen alapul

Európa attól Európa, hogy keresztény alapokra támaszkodik, Magya [ ... ]

Látványos kapásgóllal nyert az AS Roma

Az AS Roma 1-0-ra nyert a Torino otthonában, a Serie A nyitómeccsén. Az első f [ ... ]

Vietnamban is tájfun pusztít

India és Kína mellett Vietnamot is pusztító időjárás s&u [ ... ]

Több tízezer ember látogatott ki a Magyar Ízek Utc...
Több tízezer ember látogatott ki a Magyar Ízek Utcájára

Több tízezer ember kapcsolódott Budapesten a szombat délelőtt kezdőd&ou [ ... ]

A Trudeau-féle libsik rákényszerítik az összes kan...
A Trudeau-féle libsik rákényszerítik az összes kanadaira az önostorozást

  Készülőben van egy új kanadai "nemzeti ünnep", ami a [ ... ]

Tiszta krimi: két szerzetes ölhetett meg egy püspö...

  Bíróság elé rendelt az ügyészsé [ ... ]

Megijedtek a tudósok is: valami egészen furcsa dol...
Megijedtek a tudósok is: valami egészen furcsa dologra bukkantak a Marson

A Mars-expedició még mindig tartogat meglepetéseket /Fotó: Northfoto  [ ... ]

Meghalt Tamássy Sándor

Hatvanegy éves korában meghalt Tamássy Sándor, a Magyar Távirati [ ... ]

Donald Trump szövetségest lát Magyarországban
Donald Trump szövetségest lát Magyarországban

Donald Trump vezetésével az Egyesült Államok szövetségest l&a [ ... ]

Ez a két férfi megvert egy utast az egyik miskolci...
Ez a két férfi megvert egy utast az egyik miskolci villamosmegállóban

A miskolci rendőrök a lakosság segítségét kérik a ké [ ... ]

Olyan országot szeretnénk, amit mindenki büszkén a...

"Ahol a munkának értéke van, ahol a ház otthon is, ahol a csal&aac [ ... ]

Ecuador lezárta a határait a bevándorlók elől

Új határellenőrzési szabályokat vezetett be Ecuador, hogy megáll [ ... ]

Djokovics legyőzte Federert, új rekordot állított ...

Az egyre jobb formában játszó Novak Djokovics 6:4, 6:4-re legyőzte Roger Feder [ ... ]

Halálos villamosgázolás Kőbányán

A baleset vasárnap késő este történt. Halálra gázolt egy [ ... ]

Figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt: akár 35 fo...
Figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt: akár 35 fok is lehet

Hétfőn a sok napsütés mellett általában kevés gomoly [ ... ]

Ahová a világon a leggyakrabban csap be a villám...
Ahová a világon a leggyakrabban csap be a villám

Bár a bolygónk fölötti villámlás csupán 20-30 szá [ ... ]

Elment Ronaldo, „eltűntek” a nézők Madridból...
Elment Ronaldo, „eltűntek” a nézők Madridból

A közönség beárazta a különbséget a portugál klass [ ... ]

Orvostudományi áttörést értek el magyar orvosok...

Az orvoscsoport hónapok óta azon dolgozik, hogy szétválassza a fejü [ ... ]

Rálőttek az ankarai amerikai nagykövetség épületér...

Egy mozgó autóból rálőttek az ankarai amerikai nagykövetség [ ... ]

A magyarok előtt tiszteleg a Google
A magyarok előtt tiszteleg a Google

Augusztus 20-án a Google is Magyarországgal ünnepel, ugyanis a hétfői nap [ ... ]

Halottjai is vannak az újabb földrengéseknek Lombo...

Öten meghaltak, és negyvenen megsérültek az indonéziai Lombok sziget& [ ... ]

Szereted a Baileys-t? Akkor ezt a desszertet imádn...

Ha eszedben sincs a nyári melegben sütit sütni, akkor ne habozz, láss neki e [ ... ]

Egyszerű, szilvás-barackos süti: még a piskótánál ...
Egyszerű, szilvás-barackos süti: még a piskótánál is könnyebb a tésztája

Kevés munkával is készíthetsz mennyei desszertet. A szilvás-bara [ ... ]

INFORMÁCIÓ MEGNYITÁSA