Van okunk reménykedni, mert az elmúlt évtizedek bebizonyították, hogy az egységes magyar nemzet összetartozása a jelenben is valóság – mondta Varga Mihály a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

A nemzetgazdasági miniszter a trianoni békediktátum aláírásának 98. évfordulóján közölte, erős Európában vagyunk érdekeltek, de továbbra is a nemzetek Európájában gondolkodunk. Potápi Árpád pedig arról beszélt, hogy a hazájuktól elszakított magyarokat az összetartozásba vetett hit tartotta meg évtizedeken keresztül, és ez megmaradásuk legerősebb motorja ma is. Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját.

Trianon terhét akkor tudjuk levetni magunkról, ha hiszünk a magyarság jövőjében - jelentette ki Varga Mihály a nemzeti összetartozás napja alkalmából, a főváros III. kerületében tartott megemlékezésen. Minden erőnkkel azért dolgozunk, hogy minden tekintetben emelkedő nemzetté váljuk - mondta a terület fideszes országgyűlési képviselője, nemzetgazdasági miniszter.

Varga: Van okunk reménykedni

Hozzátette: ezért a 21. században is erősítenünk kell a magyarság összetartozását és sem kishitűségből, sem külső, idegen nyomás hatására nem engedhetünk a magyarság érdekeiből. Nemzeti összetartozásunk ünnepén egyszerre emlékezünk a trianoni békediktátum aláírására és ünnepeljük az egységes magyar nemzet napját - mondta. Arra emlékezünk, hogy 1920 június 4-én feldarabolták a történelmi Magyarországot, ami elveszítette területének kétharmadát és több mint 3,3 millió magyart taszított kisebbségi létbe - idézte fel.

Úgy fogalmazott, hogy a trianoni döntés áldozattá tett minden magyart. Azokat is, akik az anyaországban maradtak és azokat is, akik a határon kívül rekedtek és azóta is keserű árnyat vet ránk - mondta. Ugyanakkor - folytatta - van okunk reménykedni, mert az elmúlt évtizedek bebizonyították, hogy az egységes magyar nemzet összetartozása a jelenben is valóság. A magyarok ismét felismerték, hogy a nemzet nélkül nincs haza, a külhoni magyarság nélkül pedig nincs nemzet - fogalmazott.

Varga Mihály: A nemzet nélkül nincs haza, a külhoni magyarság nélkül pedig nincs nemzetForrás: MTI/Bruzák Noémi

Új kihívások

Ebben a helyzetben Magyarország új kormánya továbbra is, a 2010-ben kijelölt úton jár. A magyarság egészének érdekeit szolgáló, a korábbinál gyökeresen más értékeket valló politikát folytat. Nemzetben, családban és keresztény kultúrában gondolkodik. Teljesíti a magyar történelem által rá rótt feladatot, az egybetartozó nemzet ismételt összekötését - sorolta. Ezért mindig kiemelt figyelmet fordítanak a külhoni magyarságra - tette hozzá, majd felhívta a figyelmet arra:

miközben Magyarország az elmúlt években komoly gazdasági sikereket ért el, olyan új kihívásokkal kell szembenéznünk, amelyek már nemzeti létünket is veszélyeztetik. Ezért a kormány határozottan ellenáll a külső diktátumnak és ellenzi Brüsszel migrációs politikáját. Ugyanis tudják, hogy a korlátlan migráció romba dönti a nemzetállamokat. "Erős Európában vagyunk érdekeltek, de továbbra is a nemzetek Európájában gondolkodunk" - mondta Varga Mihály.

Arra is tekintenek, amire lehet építkezni

Potápi Árpád János a nemzeti összetartozás napján tartott ünnepségen kiemelte: e nap legreményteljesebb üzenete az, hogy dacára az elnyomásnak, a jogfosztásnak, az évtizedes elszakítottságnak, a határainkon túl ma is élnek magyarok. Ma is van magyar szó Brassóban, Kassán, Újvidéken és Munkácson, sőt New Yorkban és Melbourne-ben is, a külhoni magyarság megőrizte nyelvét, kultúráját, nemzetéhez való ragaszkodását - mutatott rá.

Potápi hangsúlyozta: a hazájuktól elszakított magyarokat az összetartozásba vetett hit tartotta meg évtizedeken keresztül, és ez megmaradásuk legerősebb motorja ma is. Ezt szem előtt tartva döntött úgy 2010-ben az Országgyűlés, hogy június 4-én többé ne az elszakítottságnak állítsanak emléket, hanem az összetartozásért adjanak hálát. Így fogadta el a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényt a parlament - idézte fel, jelezve: a törvény értelmében immár nyolc éve ezen a napon, a nemzeti összetartozás napján nemcsak a veszteségekre tekintenek, hanem arra, ami megmaradt, amire ma is lehet építeni.

Potápi Árpád: Természetessé vált a Kárpát-medencei térben való gondolkodásForrás: MTI/Máthé Zoltán

Természetessé váló gondolkodás

Potápi Árpád János hangsúlyozta: a magyar kormány célja, hogy erre az alapra, a nemzeti összetartozás stabil építményére építkezve segítse a nemzet egységének megvalósulását. "Mi, magyarok olyan egységes nemzetet építünk, amelyben az állampolgárság mindenkit megillet, amelyben az anyasági támogatás mindenkinek jár. Olyan egységet, amelyben az anyanyelvi oktatás mindenkinek biztosított, amelyben egy erdélyi vagy egy kárpátaljai magyar iskola megmaradása közös ügy. Olyan közösséget, amelynek tagjai egyaránt megkapnak minden támogatást a szülőföldön való boldoguláshoz" - jelentette ki az államtitkár.

Kitért arra is, hogy az elmúlt években jelentős eredményeket sikerült közösen elérni ezen a téren; nemcsak a kormányzati munkában, de számos szakterületen, sőt a mindennapi élet során is természetessé vált a Kárpát-medencei térben való gondolkodás. Elkötelezettek abban, hogy ezt a munkát folytassák és újabbnál újabb területeken nyissanak a külhoni magyarság felé - mondta. Potápi Árpád János rámutatott, hogy mindezekhez több kell szándéknál és tervnél: "életerőre van szükségünk".

Hozzátette: stabil anyaországra van szükség, amely a külhoni magyarság számára is tudja biztosítani a megmaradáshoz szükséges feltételeket. Olyan magyar közösségekre, amelyeknek bizalmuk van a jövőben. Éppen ezért a következő időszak egyik központi feladata az, hogy hozzájáruljanak ennek az életerőnek a fenntartásához: ahhoz, hogy a magyar fiatalok Kárpát-medence szerte itthon találják meg a helyüket és bontakozhassanak ki, hogy a magyar családok itthon és a határon túl is gyarapodjanak és szülőföldjükön tervezzenek jövőt gyermekeiknek - hangoztatta az államtitkár.

Az Egy vérből vagyunk! elnevezésű 500 kilométeres futás résztvevői a rajt után a II. kerületi Szent Ferenc Kórháznál 2018. június 4-én, a nemzeti összetartozás napján. A jótékonysági futás célja, hogy felhívja a figyelmet a véradás fontosságára, valamint adományokat gyűjtsön a kárpátaljai Ráton megépült Szent Mihály Rehabilitációs Központ javáraForrás: MTI/Mohai Balázs

A magyarság harmada került új határok közé

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme".Forrás: http://www.origo.hu/itthon/20180604-nemzeti-osszetartozas-napja-megemlekezes.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Élet lehet a Jupiter holdján
Élet lehet a Jupiter holdján

A Jupiter Europa nevű holdján van a legnagyobb esély az életre a NASA ú [ ... ]

Újraindította a válópert Hosszú Katinka
Újraindította a válópert Hosszú Katinka

Sajtóértesülések szerint Hosszú Katinka kérelmezte kor&aacut [ ... ]

Hétvégén darabjaira hullik a Jobbik
Hétvégén darabjaira hullik a Jobbik

Szombaton Ásotthalmon a Mi Hazánk Mozgalom zászlóbontásáv [ ... ]

A turul népe vezeti Európát - üzeni egy svéd együt...

Egy svéd együttes dalban üzen Magyarországnak, amiért ismét me [ ... ]

Európa nem mutat ellenállást az iszlamizációval sz...

A Politikai Iszlám Tanulmányok Központjának kutatója szerint jelen [ ... ]

Azok sivalkodnak a Red Bull Air Race miatt, akik a...
Azok sivalkodnak a Red Bull Air Race miatt, akik annak idején ingyen hozták ide

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala közleményben osztotta ki a DK- [ ... ]

Világszerte 10 ezer embert küld el a T-Systems
Világszerte 10 ezer embert küld el a T-Systems

Három év alatt 10 ezer fős létszámleépítést terve [ ... ]

Német koalíciós válság: egyre közelebb Angela Merk...
Német koalíciós válság: egyre közelebb Angela Merkel bukása

Kilátásba helyezte a német szövetségi kormányt alkotó [ ... ]

Anyák Háza kórtermeket adtak át a kisvárdai kórház...

Átadták az ország harmadik Anyák Háza kórtermeit a kisv&a [ ... ]

A tudósok szerint valószínű, hogy egyedül vagyunk...
 A tudósok szerint valószínű, hogy egyedül vagyunk a világegyetemben

Brit tudósok 53-99,6 százalék esélyt látnak arra, hogy nincs m [ ... ]

Azt mondta a mentősnek, olyan, mint egy ló, aztán ...
Azt mondta a mentősnek, olyan, mint egy ló, aztán pofon vágta

Egy férfi kérte kétségbeesetten a mentősök segítség [ ... ]

Juncker: „Nem vagyok részeg, bár inkább az lennék”...

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nem kis meglepetést okoz [ ... ]

A herpeszvírusok felelősek az Alzheimer-kórért?...
A herpeszvírusok felelősek az Alzheimer-kórért?

A herpeszvírusok állhatnak az Alzheimer-kór hátterében egy &uacu [ ... ]

Az megvan, hogy a képen szereplő kislányt sosem sz...
Az megvan, hogy a képen szereplő kislányt sosem szakították el a határon a családjától?

Több médiumban is keringeni kezdett az alábbi fotó, amellyel illusztr&aac [ ... ]

Mindent elvernek ezek a kínai mobilok
Mindent elvernek ezek a kínai mobilok

Most a OnePlus 6 a világ egyik legerősebb telefonja, és még mindig nagyon kedv [ ... ]

Bruce Willist nagyon durván lejáratják
Bruce Willist nagyon durván lejáratják

Bruce Willis beégetésére július végén kerítenek s [ ... ]

Ötven fölé emelkedett a rinocéroszok száma Tanzáni...
Ötven fölé emelkedett a rinocéroszok száma Tanzániában

Ötven fölé emelkedett a rinocéroszpopuláció egyedszáma [ ... ]

Szijjártó: nem csorbulhatnak a kárpátaljai magyar ...
Szijjártó: nem csorbulhatnak a kárpátaljai magyar közösség jogai

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter p& [ ... ]

Késes támadás Kínában, több ember megsérült...

Nyolc embert súlyosan megsebesített egy késes támadó egy az &eac [ ... ]

Kovács Sarolta ezüstérmes lett az öttusa világkupa...
Kovács Sarolta ezüstérmes lett az öttusa világkupa döntőjében

Fotó: Grnák László   Kovács Sarolta ezüsté [ ... ]

Edzés közben tartóztatták fel a szurkolók a némete...
Edzés közben tartóztatták fel a szurkolók a németek kapitányát

Löwöt (képünkön napszemüvegben) feltartották edzés k [ ... ]

Trump megfenyegette az európai autógyártókat

Donald Trump a Twitterre kiírt üzenetében megfenyegette Európát, ho [ ... ]

Hatalmas botrány az argentín válogatottnál: Messié...
Hatalmas botrány az argentín válogatottnál: Messiék még a vb-n kirúgatnák a kapitányukat

Jorge Sampaolit csak elképesztőlelépési pénz ellenében kü [ ... ]

"A migráns gyerekekben nagyobb a tettvágy, mint a ...

A brit tanfelügyelet (Ofsted) vezetője, Amanda Spielman kifejezetten a fehér, munk&aacu [ ... ]

A migrációról tárgyalt Orbán Viktor és Donald Tusk...
A migrációról tárgyalt Orbán Viktor és Donald Tusk

Orbán Viktor és Donald Tusk budapesti megbeszélésen áttekintett& [ ... ]

Itt a pofon: 350 milliárdos kiigazítást vár el az...
 Itt a pofon: 350 milliárdos kiigazítást vár el az EU Magyarországtól

Emiatt kell spórolni, nem egy vizionált válság miatt. Az unió [ ... ]

Megrázó felvétel: földön fekvő horvát szurkolót ru...
Megrázó felvétel: földön fekvő horvát szurkolót rugdostak az dühös argentinok a hatalmas vereség után - videó

Hatalmas a csalódottság most Argentínában /Fotó: MTI/EPA/Makszi [ ... ]

A sorosista Guardian szerint ki kéne rúgni Magyaro...
A sorosista Guardian szerint ki kéne rúgni Magyarországot az Európai Unióból

A liberális Guardian friss publicisztikájában gyakorlatilag kerek-perec azt mon [ ... ]

Megerőszakolt és megvert egy lányt egy budapesti p...

Egy fiatal fiú részegen megerőszakolt és megvert egy lányt a budapesti [ ... ]

Így búcsúzik a világ Kokótól
Így búcsúzik a világ Kokótól

A Krokodilvadászként elhíresült egykori Steve Irwinnel is találko [ ... ]

INFORMÁCIÓ MEGNYITÁSA