Van okunk reménykedni, mert az elmúlt évtizedek bebizonyították, hogy az egységes magyar nemzet összetartozása a jelenben is valóság – mondta Varga Mihály a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

A nemzetgazdasági miniszter a trianoni békediktátum aláírásának 98. évfordulóján közölte, erős Európában vagyunk érdekeltek, de továbbra is a nemzetek Európájában gondolkodunk. Potápi Árpád pedig arról beszélt, hogy a hazájuktól elszakított magyarokat az összetartozásba vetett hit tartotta meg évtizedeken keresztül, és ez megmaradásuk legerősebb motorja ma is. Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját.

Trianon terhét akkor tudjuk levetni magunkról, ha hiszünk a magyarság jövőjében - jelentette ki Varga Mihály a nemzeti összetartozás napja alkalmából, a főváros III. kerületében tartott megemlékezésen. Minden erőnkkel azért dolgozunk, hogy minden tekintetben emelkedő nemzetté váljuk - mondta a terület fideszes országgyűlési képviselője, nemzetgazdasági miniszter.

Varga: Van okunk reménykedni

Hozzátette: ezért a 21. században is erősítenünk kell a magyarság összetartozását és sem kishitűségből, sem külső, idegen nyomás hatására nem engedhetünk a magyarság érdekeiből. Nemzeti összetartozásunk ünnepén egyszerre emlékezünk a trianoni békediktátum aláírására és ünnepeljük az egységes magyar nemzet napját - mondta. Arra emlékezünk, hogy 1920 június 4-én feldarabolták a történelmi Magyarországot, ami elveszítette területének kétharmadát és több mint 3,3 millió magyart taszított kisebbségi létbe - idézte fel.

Úgy fogalmazott, hogy a trianoni döntés áldozattá tett minden magyart. Azokat is, akik az anyaországban maradtak és azokat is, akik a határon kívül rekedtek és azóta is keserű árnyat vet ránk - mondta. Ugyanakkor - folytatta - van okunk reménykedni, mert az elmúlt évtizedek bebizonyították, hogy az egységes magyar nemzet összetartozása a jelenben is valóság. A magyarok ismét felismerték, hogy a nemzet nélkül nincs haza, a külhoni magyarság nélkül pedig nincs nemzet - fogalmazott.

Varga Mihály: A nemzet nélkül nincs haza, a külhoni magyarság nélkül pedig nincs nemzetForrás: MTI/Bruzák Noémi

Új kihívások

Ebben a helyzetben Magyarország új kormánya továbbra is, a 2010-ben kijelölt úton jár. A magyarság egészének érdekeit szolgáló, a korábbinál gyökeresen más értékeket valló politikát folytat. Nemzetben, családban és keresztény kultúrában gondolkodik. Teljesíti a magyar történelem által rá rótt feladatot, az egybetartozó nemzet ismételt összekötését - sorolta. Ezért mindig kiemelt figyelmet fordítanak a külhoni magyarságra - tette hozzá, majd felhívta a figyelmet arra:

miközben Magyarország az elmúlt években komoly gazdasági sikereket ért el, olyan új kihívásokkal kell szembenéznünk, amelyek már nemzeti létünket is veszélyeztetik. Ezért a kormány határozottan ellenáll a külső diktátumnak és ellenzi Brüsszel migrációs politikáját. Ugyanis tudják, hogy a korlátlan migráció romba dönti a nemzetállamokat. "Erős Európában vagyunk érdekeltek, de továbbra is a nemzetek Európájában gondolkodunk" - mondta Varga Mihály.

Arra is tekintenek, amire lehet építkezni

Potápi Árpád János a nemzeti összetartozás napján tartott ünnepségen kiemelte: e nap legreményteljesebb üzenete az, hogy dacára az elnyomásnak, a jogfosztásnak, az évtizedes elszakítottságnak, a határainkon túl ma is élnek magyarok. Ma is van magyar szó Brassóban, Kassán, Újvidéken és Munkácson, sőt New Yorkban és Melbourne-ben is, a külhoni magyarság megőrizte nyelvét, kultúráját, nemzetéhez való ragaszkodását - mutatott rá.

Potápi hangsúlyozta: a hazájuktól elszakított magyarokat az összetartozásba vetett hit tartotta meg évtizedeken keresztül, és ez megmaradásuk legerősebb motorja ma is. Ezt szem előtt tartva döntött úgy 2010-ben az Országgyűlés, hogy június 4-én többé ne az elszakítottságnak állítsanak emléket, hanem az összetartozásért adjanak hálát. Így fogadta el a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényt a parlament - idézte fel, jelezve: a törvény értelmében immár nyolc éve ezen a napon, a nemzeti összetartozás napján nemcsak a veszteségekre tekintenek, hanem arra, ami megmaradt, amire ma is lehet építeni.

Potápi Árpád: Természetessé vált a Kárpát-medencei térben való gondolkodásForrás: MTI/Máthé Zoltán

Természetessé váló gondolkodás

Potápi Árpád János hangsúlyozta: a magyar kormány célja, hogy erre az alapra, a nemzeti összetartozás stabil építményére építkezve segítse a nemzet egységének megvalósulását. "Mi, magyarok olyan egységes nemzetet építünk, amelyben az állampolgárság mindenkit megillet, amelyben az anyasági támogatás mindenkinek jár. Olyan egységet, amelyben az anyanyelvi oktatás mindenkinek biztosított, amelyben egy erdélyi vagy egy kárpátaljai magyar iskola megmaradása közös ügy. Olyan közösséget, amelynek tagjai egyaránt megkapnak minden támogatást a szülőföldön való boldoguláshoz" - jelentette ki az államtitkár.

Kitért arra is, hogy az elmúlt években jelentős eredményeket sikerült közösen elérni ezen a téren; nemcsak a kormányzati munkában, de számos szakterületen, sőt a mindennapi élet során is természetessé vált a Kárpát-medencei térben való gondolkodás. Elkötelezettek abban, hogy ezt a munkát folytassák és újabbnál újabb területeken nyissanak a külhoni magyarság felé - mondta. Potápi Árpád János rámutatott, hogy mindezekhez több kell szándéknál és tervnél: "életerőre van szükségünk".

Hozzátette: stabil anyaországra van szükség, amely a külhoni magyarság számára is tudja biztosítani a megmaradáshoz szükséges feltételeket. Olyan magyar közösségekre, amelyeknek bizalmuk van a jövőben. Éppen ezért a következő időszak egyik központi feladata az, hogy hozzájáruljanak ennek az életerőnek a fenntartásához: ahhoz, hogy a magyar fiatalok Kárpát-medence szerte itthon találják meg a helyüket és bontakozhassanak ki, hogy a magyar családok itthon és a határon túl is gyarapodjanak és szülőföldjükön tervezzenek jövőt gyermekeiknek - hangoztatta az államtitkár.

Az Egy vérből vagyunk! elnevezésű 500 kilométeres futás résztvevői a rajt után a II. kerületi Szent Ferenc Kórháznál 2018. június 4-én, a nemzeti összetartozás napján. A jótékonysági futás célja, hogy felhívja a figyelmet a véradás fontosságára, valamint adományokat gyűjtsön a kárpátaljai Ráton megépült Szent Mihály Rehabilitációs Központ javáraForrás: MTI/Mohai Balázs

A magyarság harmada került új határok közé

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme".Forrás: http://www.origo.hu/itthon/20180604-nemzeti-osszetartozas-napja-megemlekezes.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Sűrű, laktató babfőzelék, ami után megnyalod az ös...
Sűrű, laktató babfőzelék, ami után megnyalod az összes ujjadat

A babfőzelék akkor igazán ütős, ha füstölt hús is van benne.  [ ... ]

Barca-elnök: Nem szeretjük az olyan játékosokat, m...

A Barcelona elnöke, Josep Maria Bartomeu tagadta, hogy Neymar a PSG-től visszatérne k [ ... ]

Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtt
Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtt

Katonai tiszteletadással, Áder János köztársasági elnö [ ... ]

Igazi ítéletidő van Dél-Olaszországban
Igazi ítéletidő van Dél-Olaszországban

Nemcsak a vasárnap jég alá került Rómában, hanem az olasz f [ ... ]

Összeállt a Sallói–Rooney–Ibrahimovic-csatársor...

Sallói Dánielt is beválasztották az MLS-ben a hét legjobb csapa [ ... ]

Jön a hidegfront, de a hét végére újabb fordulat h...
Jön a hidegfront, de a hét végére újabb fordulat hoz változást

Véget érhet a szárazság / Fotó: MTI-Mohai Balázs   [ ... ]

Erre a hétre elköszönhetsz a napsütéstől
Erre a hétre elköszönhetsz a napsütéstől

Elbúcsúzik az októberi napsütés, sokat lesz felhős az ég, e [ ... ]

Országszerte csaknem 600 rendezvényt tartanak az 5...
Országszerte csaknem 600 rendezvényt tartanak az 56-os forradalom emlékére

Országszerte 595 rendezvényt tartanak az október 23-ai nemzeti ünnep alka [ ... ]

A szlovák kormányfőt szállító autó elütött egy sza...
A szlovák kormányfőt szállító autó elütött egy szarvast

  Közúti baleset résztvevője volt Peter Pellegrini szlovák kor [ ... ]

Döbbenetes videó: meghajlott a híd a busz súlya al...
Döbbenetes videó: meghajlott a híd a busz súlya alatt, hajszálon múlt a tragédia

Foto: YouTube video   A megengedettnél legalább kétszer nehezebb vol [ ... ]

Újabb migránstábor kiürítését kezdték meg Franciao...
Újabb migránstábor kiürítését kezdték meg Franciaországban

Újabb migránstábor kiürítését kezdték meg a f [ ... ]

Örülhetnek a liberálisok: fekete, hajléktalan "men...
Örülhetnek a liberálisok: fekete, hajléktalan

A Thomas, a gőzmozdony című kultikus mesét haladó, progresszív, liber& [ ... ]

A mozdonyvezető hibája okozhatta a tajvani vonatsz...
A mozdonyvezető hibája okozhatta a tajvani vonatszerencsétlenséget

A mozdonyvezető kikapcsolta az automata sebességszabályozó-rendszert, ez oko [ ... ]

Egy hód kis híján megölt két németet
Egy hód kis híján megölt két németet

A német rendőrség szerint a Müritz-Elbe útvonalon hajózó p& [ ... ]

Megerősödött a lengyel kormánypárt az önkormányzat...
Megerősödött a lengyel kormánypárt az önkormányzati választáson

A vasárnapi választások nyomán önkormányzati szinten is meg [ ... ]

Újabb jobbikos rekord: hatan mentek el az 56-os me...
Újabb jobbikos rekord: hatan mentek el az 56-os megemlékezésre

A bajai Jobbik komoly teljesítményt rakott le tegnap az asztalra, a sikerszéri [ ... ]

Tommy Vig: A forradalom minden rezdülése benne van...
Tommy Vig: A forradalom minden rezdülése benne van a Budapest 1956-ban

Tommy Vig szerint Budapest 1956 című szimfonikus zenekari műve elmondja, mi tört&eacu [ ... ]

Szijjártó: mi magyarok soha nem fogjuk elfogadni, ...
Szijjártó: mi magyarok soha nem fogjuk elfogadni, hogy mások döntsenek a mi jövőnkről

Szijjártó Péter videóüzenet formájában emlékez [ ... ]

Belgium lett a migráns gyerekeket csempésző bandák...

Franciaország után már Belgium is fontos célállomása lett [ ... ]

A nap hőse: a forgalmas útra tette le a meghibásod...
A nap hőse: a forgalmas útra tette le a meghibásodott gépet a pilóta - videó

Illusztráció: Northfoto   Elképesztő lélekjelenlétrő [ ... ]

A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt
A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt

Hálásak vagyunk 1956 valamennyi hősének, mivel nagy szerepük van abban,  [ ... ]

Sárgarépával a szén-dioxid kibocsátás ellen
Sárgarépával a szén-dioxid kibocsátás ellen

Sárgarépa felhasználásával hoztak létre kemény &ea [ ... ]

Erdogan szerint a szaúdi újságíró meggyilkolása el...
Erdogan szerint a szaúdi újságíró meggyilkolása előre eltervezett volt

Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolás&aac [ ... ]

Újabb román abszurd: nem vétkes a magyar polgármes...
Újabb román abszurd: nem vétkes a magyar polgármester,de azért megbüntették

Nem vétett a diszkriminációellenes szabályok ellen Kovács Jenő, [ ... ]

A kormány nagyra becsüli a cseh kormányfő kiállásá...
A kormány nagyra becsüli a cseh kormányfő kiállását Magyarország mellett

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a kormány nagyra becs [ ... ]

Eső, viharos szél és hidegfront várható a héten...
Eső, viharos szél és hidegfront várható a héten

Hidegfront vonul át az ország felett, többfelé kell esőre kell szá [ ... ]

A NEAK cáfolja a kezelési díjat

  A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK)  [ ... ]

A Brexit megállapodás-tervezet 95 százalékban elké...
A Brexit megállapodás-tervezet 95 százalékban elkészült

A brit miniszterelnök szerint az elmúlt néhány hétben elért [ ... ]

Moszkva: Mocskos csalással nevezték át Macedóniát...
Moszkva: Mocskos csalással nevezték át Macedóniát

Az orosz külügyminisztérium szerint a macedón parlamentben elcsaltá [ ... ]

Tragédia: ittasan vezető nő miatt halt meg egy 5 é...
Tragédia: ittasan vezető nő miatt halt meg egy 5 éves kisfiú

A nő vérében 1,73 ezrelék volt az alkohol szintje / Illusztrácó [ ... ]

INFORMÁCIÓ MEGNYITÁSA