Van okunk reménykedni, mert az elmúlt évtizedek bebizonyították, hogy az egységes magyar nemzet összetartozása a jelenben is valóság – mondta Varga Mihály a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

A nemzetgazdasági miniszter a trianoni békediktátum aláírásának 98. évfordulóján közölte, erős Európában vagyunk érdekeltek, de továbbra is a nemzetek Európájában gondolkodunk. Potápi Árpád pedig arról beszélt, hogy a hazájuktól elszakított magyarokat az összetartozásba vetett hit tartotta meg évtizedeken keresztül, és ez megmaradásuk legerősebb motorja ma is. Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját.

Trianon terhét akkor tudjuk levetni magunkról, ha hiszünk a magyarság jövőjében - jelentette ki Varga Mihály a nemzeti összetartozás napja alkalmából, a főváros III. kerületében tartott megemlékezésen. Minden erőnkkel azért dolgozunk, hogy minden tekintetben emelkedő nemzetté váljuk - mondta a terület fideszes országgyűlési képviselője, nemzetgazdasági miniszter.

Varga: Van okunk reménykedni

Hozzátette: ezért a 21. században is erősítenünk kell a magyarság összetartozását és sem kishitűségből, sem külső, idegen nyomás hatására nem engedhetünk a magyarság érdekeiből. Nemzeti összetartozásunk ünnepén egyszerre emlékezünk a trianoni békediktátum aláírására és ünnepeljük az egységes magyar nemzet napját - mondta. Arra emlékezünk, hogy 1920 június 4-én feldarabolták a történelmi Magyarországot, ami elveszítette területének kétharmadát és több mint 3,3 millió magyart taszított kisebbségi létbe - idézte fel.

Úgy fogalmazott, hogy a trianoni döntés áldozattá tett minden magyart. Azokat is, akik az anyaországban maradtak és azokat is, akik a határon kívül rekedtek és azóta is keserű árnyat vet ránk - mondta. Ugyanakkor - folytatta - van okunk reménykedni, mert az elmúlt évtizedek bebizonyították, hogy az egységes magyar nemzet összetartozása a jelenben is valóság. A magyarok ismét felismerték, hogy a nemzet nélkül nincs haza, a külhoni magyarság nélkül pedig nincs nemzet - fogalmazott.

Varga Mihály: A nemzet nélkül nincs haza, a külhoni magyarság nélkül pedig nincs nemzetForrás: MTI/Bruzák Noémi

Új kihívások

Ebben a helyzetben Magyarország új kormánya továbbra is, a 2010-ben kijelölt úton jár. A magyarság egészének érdekeit szolgáló, a korábbinál gyökeresen más értékeket valló politikát folytat. Nemzetben, családban és keresztény kultúrában gondolkodik. Teljesíti a magyar történelem által rá rótt feladatot, az egybetartozó nemzet ismételt összekötését - sorolta. Ezért mindig kiemelt figyelmet fordítanak a külhoni magyarságra - tette hozzá, majd felhívta a figyelmet arra:

miközben Magyarország az elmúlt években komoly gazdasági sikereket ért el, olyan új kihívásokkal kell szembenéznünk, amelyek már nemzeti létünket is veszélyeztetik. Ezért a kormány határozottan ellenáll a külső diktátumnak és ellenzi Brüsszel migrációs politikáját. Ugyanis tudják, hogy a korlátlan migráció romba dönti a nemzetállamokat. "Erős Európában vagyunk érdekeltek, de továbbra is a nemzetek Európájában gondolkodunk" - mondta Varga Mihály.

Arra is tekintenek, amire lehet építkezni

Potápi Árpád János a nemzeti összetartozás napján tartott ünnepségen kiemelte: e nap legreményteljesebb üzenete az, hogy dacára az elnyomásnak, a jogfosztásnak, az évtizedes elszakítottságnak, a határainkon túl ma is élnek magyarok. Ma is van magyar szó Brassóban, Kassán, Újvidéken és Munkácson, sőt New Yorkban és Melbourne-ben is, a külhoni magyarság megőrizte nyelvét, kultúráját, nemzetéhez való ragaszkodását - mutatott rá.

Potápi hangsúlyozta: a hazájuktól elszakított magyarokat az összetartozásba vetett hit tartotta meg évtizedeken keresztül, és ez megmaradásuk legerősebb motorja ma is. Ezt szem előtt tartva döntött úgy 2010-ben az Országgyűlés, hogy június 4-én többé ne az elszakítottságnak állítsanak emléket, hanem az összetartozásért adjanak hálát. Így fogadta el a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényt a parlament - idézte fel, jelezve: a törvény értelmében immár nyolc éve ezen a napon, a nemzeti összetartozás napján nemcsak a veszteségekre tekintenek, hanem arra, ami megmaradt, amire ma is lehet építeni.

Potápi Árpád: Természetessé vált a Kárpát-medencei térben való gondolkodásForrás: MTI/Máthé Zoltán

Természetessé váló gondolkodás

Potápi Árpád János hangsúlyozta: a magyar kormány célja, hogy erre az alapra, a nemzeti összetartozás stabil építményére építkezve segítse a nemzet egységének megvalósulását. "Mi, magyarok olyan egységes nemzetet építünk, amelyben az állampolgárság mindenkit megillet, amelyben az anyasági támogatás mindenkinek jár. Olyan egységet, amelyben az anyanyelvi oktatás mindenkinek biztosított, amelyben egy erdélyi vagy egy kárpátaljai magyar iskola megmaradása közös ügy. Olyan közösséget, amelynek tagjai egyaránt megkapnak minden támogatást a szülőföldön való boldoguláshoz" - jelentette ki az államtitkár.

Kitért arra is, hogy az elmúlt években jelentős eredményeket sikerült közösen elérni ezen a téren; nemcsak a kormányzati munkában, de számos szakterületen, sőt a mindennapi élet során is természetessé vált a Kárpát-medencei térben való gondolkodás. Elkötelezettek abban, hogy ezt a munkát folytassák és újabbnál újabb területeken nyissanak a külhoni magyarság felé - mondta. Potápi Árpád János rámutatott, hogy mindezekhez több kell szándéknál és tervnél: "életerőre van szükségünk".

Hozzátette: stabil anyaországra van szükség, amely a külhoni magyarság számára is tudja biztosítani a megmaradáshoz szükséges feltételeket. Olyan magyar közösségekre, amelyeknek bizalmuk van a jövőben. Éppen ezért a következő időszak egyik központi feladata az, hogy hozzájáruljanak ennek az életerőnek a fenntartásához: ahhoz, hogy a magyar fiatalok Kárpát-medence szerte itthon találják meg a helyüket és bontakozhassanak ki, hogy a magyar családok itthon és a határon túl is gyarapodjanak és szülőföldjükön tervezzenek jövőt gyermekeiknek - hangoztatta az államtitkár.

Az Egy vérből vagyunk! elnevezésű 500 kilométeres futás résztvevői a rajt után a II. kerületi Szent Ferenc Kórháznál 2018. június 4-én, a nemzeti összetartozás napján. A jótékonysági futás célja, hogy felhívja a figyelmet a véradás fontosságára, valamint adományokat gyűjtsön a kárpátaljai Ráton megépült Szent Mihály Rehabilitációs Központ javáraForrás: MTI/Mohai Balázs

A magyarság harmada került új határok közé

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme".Forrás: http://www.origo.hu/itthon/20180604-nemzeti-osszetartozas-napja-megemlekezes.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Nem jár a Libegő az erős szél miatt

Nem jár a Libegő – közölte a Budapesti Közlekedési Központ  [ ... ]

Idén új időszámítás kezdődik a bankszámláknál és a...
Idén új időszámítás kezdődik a bankszámláknál és az átutalásoknál

Komoly változások lehetnek a jövőben a mindennapi bankolásban, és [ ... ]

Pókeső borzolja a kedélyeket Brazíliában - videó...

Különös jelenség forgatta fel egy brazil kisváros, Espírit [ ... ]

Szörnyeteget épít a CERN

Minden eddiginél hatalmasabb, 100 kilométeres, gyűrű alakú hadronütk&ou [ ... ]

Jön az űrben termesztett bab

Az űrben termesztett saláta után a bab lehet a következő friss élelmisz [ ... ]

Ezer iszlamista támadott meg egy keresztény templo...
Ezer iszlamista támadott meg egy keresztény templomot Egyiptomban - videó

Több mint ezer szélsőséges iszlamista támadott meg egy, az egyiptomi Al- [ ... ]

Jön az új Škoda húzómodell

Nagy meglepetést aligha okoz a Škoda Genfben: ahogy az előzetes videón felbu [ ... ]

Minden eddiginél nagyobb az aggodalom Brüsszelben ...
Minden eddiginél nagyobb az aggodalom Brüsszelben a Brexit miatt

A kilépési megállapodást elutasító brit alsóh&aacut [ ... ]

Sérve vethet véget Janics Natasa karrierjének
Sérve vethet véget Janics Natasa karrierjének

Janics Natasa tavaly még azt tervezte, hogy részt vesz majd a tokiói olimpi&a [ ... ]

Rasszista vádak Kassai Viktor ellen: döntött a bír...
Rasszista vádak Kassai Viktor ellen: döntött a bíróság a botrányos ügyben

Kassai Viktor a bíróságon még 2018 áprilisában / Fot&oac [ ... ]

Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója
Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója

Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója (kata), januá [ ... ]

Fogyatékosokat csapott be három cég, tízmilliókat ...
Fogyatékosokat csapott be három cég, tízmilliókat fizethetnek

Gazdasági Versenyhivatal a legmagasabb, összesen 49 millió forint versenyfel&uum [ ... ]

Juncker megmagyarázta, hogy miért dicsérte a román...
Juncker megmagyarázta, hogy miért dicsérte a román nemzeti ünnepet

Az MSZP-s Ujhelyi István történelemkönyvet küldött ajánd [ ... ]

Díjat kapott az OTP Bank
Díjat kapott az OTP Bank

18. alkalommal hirdette meg a Deloitte Magyarország a Zöld Béka Díjat, am [ ... ]

Börtönbe megy a szerb drogcsempész

Jogerősen nyolc év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Í [ ... ]

Gyengült a Fidesz, erősödött az ellenzék
Gyengült a Fidesz, erősödött az ellenzék

A kormánypárt egy hónap alatt 250 ezer szavazót veszített a rab [ ... ]

A lengyel kormánypárt nem állít jelöltet a meggyil...
A lengyel kormánypárt nem állít jelöltet a meggyilkolt gdanski főpolgármester helyére

A napokban meggyilkolt gdanski főpolgármester, Pawel Adamowicz helyére kiír [ ... ]

Szőlősbe ásták el a pénzszállító-rablás során leny...
Szőlősbe ásták el a pénzszállító-rablás során lenyúlt több mint félmilliárdot

Az évszázad rablójának is hívott Dánfi János t&ou [ ... ]

Ronaldo legjobb Barca-gólját idézi a spanyol félsz...

Hétfőn lezárult az őszi szezon a spanyol futballbajnokságban, félt&a [ ... ]

Gépfegyverük és pisztolyuk is volt a számlás csaló...

Fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet számolt  [ ... ]

Önálló életre kelt a busz, amíg a sofőr vásárolni ...

Minden a menetrend szerint történt Konstancában: a busz beállt a meg&aacu [ ... ]

Halálos baleset az M2-es autóúton, teljes az útzár...
Halálos baleset az M2-es autóúton, teljes az útzár

Halálos baleset történt szerdán az M2-es autóúton, a kosdi  [ ... ]

A legsikeresebb évüket zárták tavaly a Pallas Athé...
A legsikeresebb évüket zárták tavaly a Pallas Athéné alapítványok

2018 utolsó negyedévében a Pallas Athéné Alapítván [ ... ]

Ön látta? Tolvajt keres a rendőrség Budapesten
Ön látta? Tolvajt keres a rendőrség Budapesten

Egy pénztárcát lopott a nő /Fotó:Northfoto   A nő a v&aacut [ ... ]

Elkapták a Balkán Pablo Escobarját
Elkapták a Balkán Pablo Escobarját

Több hétig tartó tárgyalás után feladta magát a re [ ... ]

Azonosították a 100 méter mély kútba zuhant spanyo...

Továbbra is kutatnak a több mint 100 méter mély kútba zuhant gyer [ ... ]

Ilyen rövid idő alatt ennyi nőt még soha nem öltek...
Ilyen rövid idő alatt ennyi nőt még soha nem öltek meg Ausztriában

Az osztrák bűnügyi hivatal vezetője szerint ennek az egyik fő oka a bevándorl& [ ... ]

Könnyek közt vonult vissza a japánok egyetlen szum...

Kisebb földrengés rázta meg szerdán a japán szumósportot:  [ ... ]

Két nap elég volt ahhoz, hogy majdnem kihaljon egy...
Két nap elég volt ahhoz, hogy majdnem kihaljon egy állatfaj

Két nap leforgása alatt pusztult ki a pápaszemes repülőkutyák (Pt [ ... ]

Hamarosan léphet az MNB, nyakunkon a szigorítás ...
 Hamarosan léphet az MNB, nyakunkon a szigorítás

A kamatemelés előtt más eszközöket vethet be a jegybank, ha az infl&aacu [ ... ]

INFORMÁCIÓ MEGNYITÁSA