?>

Van okunk reménykedni, mert az elmúlt évtizedek bebizonyították, hogy az egységes magyar nemzet összetartozása a jelenben is valóság – mondta Varga Mihály a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

A nemzetgazdasági miniszter a trianoni békediktátum aláírásának 98. évfordulóján közölte, erős Európában vagyunk érdekeltek, de továbbra is a nemzetek Európájában gondolkodunk. Potápi Árpád pedig arról beszélt, hogy a hazájuktól elszakított magyarokat az összetartozásba vetett hit tartotta meg évtizedeken keresztül, és ez megmaradásuk legerősebb motorja ma is. Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját.

Trianon terhét akkor tudjuk levetni magunkról, ha hiszünk a magyarság jövőjében - jelentette ki Varga Mihály a nemzeti összetartozás napja alkalmából, a főváros III. kerületében tartott megemlékezésen. Minden erőnkkel azért dolgozunk, hogy minden tekintetben emelkedő nemzetté váljuk - mondta a terület fideszes országgyűlési képviselője, nemzetgazdasági miniszter.

Varga: Van okunk reménykedni

Hozzátette: ezért a 21. században is erősítenünk kell a magyarság összetartozását és sem kishitűségből, sem külső, idegen nyomás hatására nem engedhetünk a magyarság érdekeiből. Nemzeti összetartozásunk ünnepén egyszerre emlékezünk a trianoni békediktátum aláírására és ünnepeljük az egységes magyar nemzet napját - mondta. Arra emlékezünk, hogy 1920 június 4-én feldarabolták a történelmi Magyarországot, ami elveszítette területének kétharmadát és több mint 3,3 millió magyart taszított kisebbségi létbe - idézte fel.

Úgy fogalmazott, hogy a trianoni döntés áldozattá tett minden magyart. Azokat is, akik az anyaországban maradtak és azokat is, akik a határon kívül rekedtek és azóta is keserű árnyat vet ránk - mondta. Ugyanakkor - folytatta - van okunk reménykedni, mert az elmúlt évtizedek bebizonyították, hogy az egységes magyar nemzet összetartozása a jelenben is valóság. A magyarok ismét felismerték, hogy a nemzet nélkül nincs haza, a külhoni magyarság nélkül pedig nincs nemzet - fogalmazott.

Varga Mihály: A nemzet nélkül nincs haza, a külhoni magyarság nélkül pedig nincs nemzetForrás: MTI/Bruzák Noémi

Új kihívások

Ebben a helyzetben Magyarország új kormánya továbbra is, a 2010-ben kijelölt úton jár. A magyarság egészének érdekeit szolgáló, a korábbinál gyökeresen más értékeket valló politikát folytat. Nemzetben, családban és keresztény kultúrában gondolkodik. Teljesíti a magyar történelem által rá rótt feladatot, az egybetartozó nemzet ismételt összekötését - sorolta. Ezért mindig kiemelt figyelmet fordítanak a külhoni magyarságra - tette hozzá, majd felhívta a figyelmet arra:

miközben Magyarország az elmúlt években komoly gazdasági sikereket ért el, olyan új kihívásokkal kell szembenéznünk, amelyek már nemzeti létünket is veszélyeztetik. Ezért a kormány határozottan ellenáll a külső diktátumnak és ellenzi Brüsszel migrációs politikáját. Ugyanis tudják, hogy a korlátlan migráció romba dönti a nemzetállamokat. "Erős Európában vagyunk érdekeltek, de továbbra is a nemzetek Európájában gondolkodunk" - mondta Varga Mihály.

Arra is tekintenek, amire lehet építkezni

Potápi Árpád János a nemzeti összetartozás napján tartott ünnepségen kiemelte: e nap legreményteljesebb üzenete az, hogy dacára az elnyomásnak, a jogfosztásnak, az évtizedes elszakítottságnak, a határainkon túl ma is élnek magyarok. Ma is van magyar szó Brassóban, Kassán, Újvidéken és Munkácson, sőt New Yorkban és Melbourne-ben is, a külhoni magyarság megőrizte nyelvét, kultúráját, nemzetéhez való ragaszkodását - mutatott rá.

Potápi hangsúlyozta: a hazájuktól elszakított magyarokat az összetartozásba vetett hit tartotta meg évtizedeken keresztül, és ez megmaradásuk legerősebb motorja ma is. Ezt szem előtt tartva döntött úgy 2010-ben az Országgyűlés, hogy június 4-én többé ne az elszakítottságnak állítsanak emléket, hanem az összetartozásért adjanak hálát. Így fogadta el a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényt a parlament - idézte fel, jelezve: a törvény értelmében immár nyolc éve ezen a napon, a nemzeti összetartozás napján nemcsak a veszteségekre tekintenek, hanem arra, ami megmaradt, amire ma is lehet építeni.

Potápi Árpád: Természetessé vált a Kárpát-medencei térben való gondolkodásForrás: MTI/Máthé Zoltán

Természetessé váló gondolkodás

Potápi Árpád János hangsúlyozta: a magyar kormány célja, hogy erre az alapra, a nemzeti összetartozás stabil építményére építkezve segítse a nemzet egységének megvalósulását. "Mi, magyarok olyan egységes nemzetet építünk, amelyben az állampolgárság mindenkit megillet, amelyben az anyasági támogatás mindenkinek jár. Olyan egységet, amelyben az anyanyelvi oktatás mindenkinek biztosított, amelyben egy erdélyi vagy egy kárpátaljai magyar iskola megmaradása közös ügy. Olyan közösséget, amelynek tagjai egyaránt megkapnak minden támogatást a szülőföldön való boldoguláshoz" - jelentette ki az államtitkár.

Kitért arra is, hogy az elmúlt években jelentős eredményeket sikerült közösen elérni ezen a téren; nemcsak a kormányzati munkában, de számos szakterületen, sőt a mindennapi élet során is természetessé vált a Kárpát-medencei térben való gondolkodás. Elkötelezettek abban, hogy ezt a munkát folytassák és újabbnál újabb területeken nyissanak a külhoni magyarság felé - mondta. Potápi Árpád János rámutatott, hogy mindezekhez több kell szándéknál és tervnél: "életerőre van szükségünk".

Hozzátette: stabil anyaországra van szükség, amely a külhoni magyarság számára is tudja biztosítani a megmaradáshoz szükséges feltételeket. Olyan magyar közösségekre, amelyeknek bizalmuk van a jövőben. Éppen ezért a következő időszak egyik központi feladata az, hogy hozzájáruljanak ennek az életerőnek a fenntartásához: ahhoz, hogy a magyar fiatalok Kárpát-medence szerte itthon találják meg a helyüket és bontakozhassanak ki, hogy a magyar családok itthon és a határon túl is gyarapodjanak és szülőföldjükön tervezzenek jövőt gyermekeiknek - hangoztatta az államtitkár.

Az Egy vérből vagyunk! elnevezésű 500 kilométeres futás résztvevői a rajt után a II. kerületi Szent Ferenc Kórháznál 2018. június 4-én, a nemzeti összetartozás napján. A jótékonysági futás célja, hogy felhívja a figyelmet a véradás fontosságára, valamint adományokat gyűjtsön a kárpátaljai Ráton megépült Szent Mihály Rehabilitációs Központ javáraForrás: MTI/Mohai Balázs

A magyarság harmada került új határok közé

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme".Forrás: http://www.origo.hu/itthon/20180604-nemzeti-osszetartozas-napja-megemlekezes.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Panzió-újranyitási láz indulhat a Dunakanyarban...
Panzió-újranyitási láz indulhat a Dunakanyarban

A Balaton után a Dunakanyar térségére kiírt, 750 millió f [ ... ]

V4NA: Büntetőjogi eljárás indult Petro Porosenko b...
V4NA: Büntetőjogi eljárás indult Petro Porosenko bukott ukrán elnök ellen

Az rbc.ua nevű ukrán portál beszámolója szerint a Specializált  [ ... ]

Trump rendkívüli rendelet segítségével adna el feg...
Trump rendkívüli rendelet segítségével adna el fegyvereket Szaúd-Arábiának

Az amerikai kormányban valószínűleg dolgoznak annak a lehetőség&eacu [ ... ]

Megölhettek egy újpesti férfit

Két nap alatt lett egy újpesti férfi eltűnési ügyéből gyi [ ... ]

Az Iszlám Államnak megint Nyugat-Európa a célpont...

Új posztereket hozott nyilvánosságra a terrorszervezet, melyeken a lángo [ ... ]

Juncker: jó döntés volt beengedni a migránsokat Eu...
Juncker: jó döntés volt beengedni a migránsokat Európába

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság távozó elnöke a Bild c&ia [ ... ]

Fehér oroszlán született a Szegedi Vadasparkban

Világos, szinte fehér oroszlán született a Szegedi Vadasparkban, a ritka s [ ... ]

Írországban megkezdődött az európai parlamenti vál...
Írországban megkezdődött az európai parlamenti választás

Írországban megkezdődtek péntek reggel az európai parlamenti vá [ ... ]

Játszd újra, Harcos! - Problémás felújítás a brit ...
Játszd újra, Harcos! - Problémás felújítás a brit hadseregnél

Gondban van a brit hadsereg: cserére várnak a gyalogsági harcjárműv [ ... ]

Kiderült minden arról, mihez kezd a Tesco az élelm...
Kiderült minden arról, mihez kezd a Tesco az élelmiszer-hulladékkal

Közzétette éves jelentését a Tesco az élelmiszer-hulla [ ... ]

A magyar családpolitika kiszámíthatóságot és stabi...
A magyar családpolitika kiszámíthatóságot és stabilitást ad

A magyar családpolitika kiszámíthatóságot és stabilit&aac [ ... ]

Légfegyverrel rabolt ki külföldieket három fiatal ...
Légfegyverrel rabolt ki külföldieket három fiatal Budapesten – videó

Vádat emeltek három férfi ellen, akik légfegyverrel raboltak ki kü [ ... ]

167 milliárd forintot biztosít a kormány a kkv-k e...
167 milliárd forintot biztosít a kormány a kkv-k erősítésére

Összesen 167,5 milliárd forintot szán a kormány idén a mikro-, kis [ ... ]

Tonfával támadtak egy fiatal lányra egy buszmegáll...
Tonfával támadtak egy fiatal lányra egy buszmegállóban

Felfegyverkezve elkövetett garázdasággal gyanúsítanak egy fé [ ... ]

Magyar kutatók munkáját közölte a legrangosabb tud...
Magyar kutatók munkáját közölte a legrangosabb tudományos lap

A Nemzeti Agykutatási Program újabb nagy sikere: az emlékek kialakulás& [ ... ]

Kislány rabolt ki egy másik kislányt Budapesten

A nyomozók egy órán belül elfogták azt a gyereket, aki elvette egy [ ... ]

2030-ra tervezi a Holdra szállást Oroszország

Orosz űrhajósok a tervek szerint 2030-ban szállnak majd le a Holdra - erősít [ ... ]

Szijjártó Péter: Rendeződött a szlovákiai himnuszt...

A mai nappal rendeződött Szlovákiában az úgynevezett himnusztörv&ea [ ... ]

Hat héttel jelölése után lemondott a NASA Hold-pro...

Hat héttel jelölése után lemondott a NASA 2024-re tervezett újabb  [ ... ]

Előgyereknapot tart az Ökumenikus Segélyszervezet ...

Előgyereknapot tart pénteken az Ökumenikus Segélyszervezet Csepelen, amellyel a [ ... ]

Sírva jelentette be lemondását Theresa May
Sírva jelentette be lemondását Theresa May

Theresa May brit miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy június 7-én t [ ... ]

A halálba hajszolják egymást a hegymászók a Mount ...

Eddig heten haltak meg a Mount Everesten, miközben próbáltak felkapaszkodni [ ... ]

30 ezer falusi csok igénylésre számít a Takarék Cs...
30 ezer falusi csok igénylésre számít a Takarék Csoport

Mintegy 150 milliárd forint értékben 30 ezer család részesü [ ... ]

Rengeteg fiatalt érdekel a pénz világa
Rengeteg fiatalt érdekel a pénz világa

Több mint 11 ezer fiatal töltötte ki a Nagy Diák Pénzügyes Teszte [ ... ]

Döbbenetes felvételek: sírva, elcsukló hangon mond...
Döbbenetes felvételek: sírva, elcsukló hangon mondott le Theresa May brit miniszterelnök

Sírva, elcsukló hangon fejezte be a lemondásáról szól&oa [ ... ]

Felbocsátották a SpaceX internetprojektjének első ...
Felbocsátották a SpaceX internetprojektjének első műholdjait

A SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat sikeresen Föld körü [ ... ]

Nőktől csal ki pénzt Damu Roland
Nőktől csal ki pénzt Damu Roland

Egy nő azzal vádolta meg Damu Rolandot, hogy pénzt akart kicsalni tőle. A szí [ ... ]

Óriási várakozás előzi meg a babaváró támogatást...
Óriási várakozás előzi meg a babaváró támogatást

A kismamák 80 százaléka tervezi igénybe venni a július 1-j&eacut [ ... ]

Beszakadt az olajpiac, amely idén a legrosszabb he...
Beszakadt az olajpiac, amely idén a legrosszabb hetét zárja

A pénteki pozitív korrekció ellenére is 2019 legrosszabb hetét z [ ... ]

Árvízvédelmi készültség van a Dunán és a Tiszán is...

A Dunán, a Tiszán, a Mosoni-Dunán, a Szamoson és a Krasznán egye [ ... ]

INFORMÁCIÓ MEGNYITÁSA