Több mint ezerre nőtt a vadon élő hegyi gorillák száma

Több mint 1000-re emelkedett a vadon élő hegyi gorillák száma, vagyis többszörösére nőtt az elmúlt három évtizedben a kihalás szélén élő állatfaj populációja, dacára a vadorzásnak, a polgárháborúknak, és élőhelyük zsugorodásának - közölte csütörtökön a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet.

Csaknem kivesztek a ritka főemlősök

Szakértők szerint a "természetvédelem egyik ritka sikertörténetéről" van szó. A vadon élő emberszabásúak megszámlálása Ruanda, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság természetvédelmi hatóságainak, valamint több civil szervezetnek és a Max Planck Intézetnek volt a közös projektje.

A Virunga Nemzeti Park egyik gondozója egy árva gorillával játszikForrás: AFP/Phil Moore

A három afrikai ország határtérségében fekvő Virunga-vulkánok régióját a legfrissebb számlálás szerint legkevesebb 604 hegyi gorilla lakja. További 400 példány él az ugandai Bwindi Áthatolhatatlan Nemzeti Parkban. Ezzel a teljes populáció meghaladja az ezret.

Hat év alatt több mint negyedével nőtt a számuk

A kihalás szélén élő ritka állatokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a "kritikusan veszélyeztetett fajok" kategóriájába sorolták.

Örvendetes esemény a hegyi gorillák lassú szaporodásaForrás: AFP/Roberto Schmidt

A legutóbb 2010-ben végrehajtott számlálás szerint a Virunga-vulkánok régiójában "legkevesebb 480-ra" becsülték a populációt,

míg az 1980-as évek közepén hozzávetőleg 250 állatot tartottak nyilván. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a hegyi gorillák száma az utóbbi hat évben több mint egynegyedével, vagyis 26 százalékkal nőtt.

Több mint 400 négyzetkilométert fésültek át

A kutatók az eredményeket részben a számlálás során alkalmazott jobb módszertannal,

másrészt a populáció tényleges növekedésével magyarázzák.

A most regisztrált 604 hegyi gorilla közül 590-en 41 különböző csoporthoz tartoznak, míg 14-en magányos hímek.

Mintegy 440 négyzetkilométer kiterjedésű őserdőt vizsgáltak át a kutatókForrás: AFP/LuAnne Cadd

A kutatók mintegy 440 négyzetkilométernyi területet fésültek át a hegyi gorillák nyomai után, több mint 2000 kilométeres utat megtéve. A helyszínen begyűjtött mintegy 1100 ürülékminta DNS-vizsgálata több mint másfél évet vett igénybe.

(Forrás: MTI)Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/20180531-a-hegyi-gorillak-megmentese-a-termeszetvedelem-egyik-ritka-sikertortenete.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn