Veszélyre figyelmeztet a szakértő: ismeretlen darázsfaj fészkelte be magát Magyarországra

Az apró rovar majdnem teljesen fekete /Fotó: Boros Tibor

Az apró rovar majdnem teljesen fekete /Fotó: Boros Tibor
 

Budapest — Még a hazai szakértők előtt is ismeretlen az a darázsfaj, amelyet egy budai ház erkélyének ablakán találtak!

Boros Tibor méhrajbefogó öt éve kezdte a rovarok irtását, ijedt családokat mentett meg, de ilyen fészekkel még ő sem találkozott.

– Tulajdonképpen ugyanolyan fészekkel volt dolgom, mint a német vagy francia darazsak esetében: papírfészekben dolgoztak a rovarok, csakhogy a nagy labdafészek alatt egy cső alakú forma vezetett ki. Amikor pedig a labda elég nagy a rovaroknak, ez a cső leválik, s így dolgoznak tovább „lakhelyükön” – részletezte kérdésünkre Boros.

A szakembert Budára riasztották, ahol a tulajdonost meg is csípte a nálunk korábban nem látott faj egyik egyede. Biztos, hogy nem őshonos fajról van szó, vélhetően déligyümölcsökkel érkeztek az országba, majd elszaporodtak.


A szakember, Boros Tibor sem látott még ilyet
 

– Ugyanúgy, mint a többi fajnál, egy fészekben több ezer darázs lehet. A legutóbbi címen a tulajdonost megcsípte, ebből állapítottuk meg, hogy vélhetően nem olyan veszélyes, mint a lódarázs. A tünetek és maga a fájdalmas csípés ugyanolyan, mint a többinél. Persze, aki allergiás rá, annak halálos lehet – folytatta Tibor. A méhész feltételezése szerint bizonyos kürtősdarázsról lehet szó, de a talált rovarokból vizsgálatra küldött pár darabot.


Az új darázs fészke egyedi, egyből fel lehet ismerni /Fotó: Boros Tibor, Facebook
 

Vas Zoltán, az ismert darázsfürkész és a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa górcső alá veszi majd a hazánkba tévedt egyedeket, ám megkeresésünkkor épp a szabadnapját töltötte, így nem tudtuk megkérdezni, van-e sejtése a fotók alapján. Boros egyébként óva int mindenkit, akik darazsakat fedeznek fel a házukban, hogy maguk lássanak neki az irtásnak, ugyanis egy fészekben akár több ezer darázs is lapulhat, az irtási kísérlet pedig feldühítheti őket, így akár életveszélyesek is lehetnek.


Az újfajta darázs gyümölcsökkel kerülhetett az országba, valószínű Dél-Európából /Grafika: Séra Tamás
 

Citrom csillapítja a fájdalmat

A darázs jellemzően akkor támad, ha veszélyben érzi magát. Csípése fájdalmas, általában vörös duzzanattal jár, aki allergiás rá, annál akár halálos is lehet. Darázscsípés ellen több házi praktikát ismernek: csillapítja a fájdalmat a szódabikarbónából és vízből kevert paszta, a hideg borogatás, a citromlé vagy a vízben krémesre kevert aszpirin is.

 


Forrás: http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/ismeretlen-darazsfaj-feszkelte-be-magat-magyarorszagra/8nkvhp5

Blikk

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn