?>

Galambürülék lepi el a spanyol várost, a helyzet már tarthatatlan

Ötezer galamb elköltöztetésével próbál megszabadulni a városban keletkező ürülékhalmoktól a spanyolországi Cádiz. Egyelőre csak remélik, hogy a komplikált műveletnek eredménye is lesz.

A galambok egész évben szerves részei a városi állatpopulációknak, amikor azonban pár totyogó, etetésre váró madár helyett már ezrével lepik el a tereket, rengeteg bosszúságot is okoznak. A Velencébe vágyó turisták közül sokakat elrettent a Szent Márt teret birtokba vevő galambok sokasága, ahogy a spanyolországi Cádiz lakóinak is már jóval több bosszúságot, mint örömet okoznak a turbékoló madarak.

A galambok etetése tilosForrás: AFP/hemis.fr/Gerault Gregory

A spanyol város vezetősége megelégelte a telente rendszeresen megjelenő madárinváziót, és az ezzel járó rengeteg galambürüléket, ezért átfogó programot indítottak, hogy csökkentsék a számukat. A BBC beszámolója szerint megmérgezni nem akarták az állatokat, ezért egy jóval költségesebb, ráadásul kétséges kimenetelű ötletük támadt: ötezer galambot befognak a közterületekről, majd áttelepítik őket egy másik régióba, 275 kilométerrel arrébb, abban bízva, hogy az új környezetben jól érzik majd magukat, és nem kívánkoznak vissza Cádizba. Tenyésztett társaikkal ellentétben a vadgalambok nem szoktak visszatérni korábbi otthonaikba – ez ad reményt az ötletgazdáknak. Emellett megtiltották a galambok etetését, a szabályszegők pedig komoly pénzbírságot kapnak.

Más városok ennél hatékonyabb, és minden bizonnyal olcsóbb módszert alkalmaznak: idomított ragadozó madarakkal, jellemzően sólymokkal igyekeznek távol tartani a galambokat a forgalmasabb közterektől.Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20181204-spanolorszag-cadiz-galambpiszok.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn