A magyar-kínai együttműködés minden területen bővül

A magyar-kínai együttműködés minden területen dinamikusan bővül - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szófiában, a közmédiának adott nyilatkozatában.

A tárcavezető az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar delegáció és Li Ko-Csiang kínai kormányfő tárgyalásáról, valamint a Csen Sze-csinggel, a Bank of China elnökével folytatott megbeszélésről adott tájékoztatást. A kétoldalú megbeszéléseket annak alkalmával tartották, hogy a bolgár főváros ad otthont Kína, valamint 16 kelet-közép-európai ország csúcstalálkozójának.
Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország és Kína kereskedelmi számai az előző év végén is minden létező rekordot megdöntöttek.

A két ország, egyúttal a Közép-Európa és Kína közötti együttműködés zászlóshajójának a Budapest-Belgrád-vasútvonal modernizálását nevezte, amely, mint fogalmazott már sínen van.
Emellett Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy Kína és 16 kelet-közép-európai ország együttműködése továbbra is dinamikusan bővüljön. Ennek jegyében ősszel Budapest ad otthont az együttműködésben részt vevő országok jegybankelnöki találkozójának, és az is eldőlt, hogy a 16+1-es formáció fejlesztési banki együttműködésének központját Budapesten hozzák létre - fejtette ki a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik a magyar közmédiának a Grand Hotel Sofiában 2018. július 6-án.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Megállapodás született továbbá tekintettel arra, hogy Magyarország és Kína jövőre ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját,  létrehoznak egy hosszú távú, a kapcsolatokat újabb dimenzióba léptető, 5-7 pontos együttműködési akciótervet. Ennek kidolgozását a gazdasági vegyes bizottság kapta feladatul - közölte Szijjártó Péter.
A kőlőgyminiszter elmondta, hogy az akciótervbe a gazdasági együttműködés, infrastrukturális fejlesztések és az oktatási együttműködés kérdései kerülnek majd bele annak érdekében, hogy Magyarország és ezen keresztül a közép-európai régió versenyképességét tovább javítsák, a Kínához fűződő kapcsolatokat pedig még szorosabbra fűzzék.
Szijjártó Péter péntek délután tárgyal még a bolgár és a szerb energiaügyi miniszterrel is.Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20180706-a-magyar-kinai-egyuttmukodes-minden-teruleten-dinamikusan-bovul.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn