Még büntetlenül be lehet vallani a gyümölcsfákat

Még bevallhatja, ha gyümölcsfát ültetett / Fotó: Northfoto

Még bevallhatja, ha gyümölcsfát ültetett / Fotó: Northfoto
 

Az év végig büntetés nélkül bejelenthetik a gazdák az engedély nélkül telepített gyümölcsültetvényeket. A határidő elmulasztása akár 20-50 ezer forintos bírsággal is járhat – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A NAK honlapján közöltek szerint az év elejétől megváltoztak a gyümölcsültetvények telepítésének engedélyezésére és a meglévő ültetvények nyilvántartására vonatkozó előírások.

Január elsejétől a törvény előírja a gyümölcsültetvény-kataszter vezetését, amelynek a felállításához a 2018. január 1-je előtt telepített ültetvényeket is nyilvántartásba kell venni, így az azokat használóknak is adatot kell szolgáltatniuk.

A nyilvántartási kötelezettség a 2500 négyzetmétert meghaladó gyümölcsültetvényekre vonatkozik. Az adatlapnak tartalmaznia kell a földhasználó adatait, beleértve a Magyar Államkincstár (MÁK) ügyfél-nyilvántartási számát, az ültetvény jellemzőire vonatkozó adatokat, illetve az adatok valóságnak való megfeleléséről szóló nyilatkozatot. A bejelentések valóságtartalmát az illetékes telepítési hatóság ellenőrizheti.

Az adatlapot benyújthatják természetes személyek papír alapon, postai úton a megyeszékhely szerinti járási hivatalokhoz, avagy e-papíron, elektronikus úton, míg a gazdálkodó szervezetek cégkapun, egyéni vállalkozók ügyfélkapun, elektronikus úton kötelesek eleget tenni az adatszolgáltatási kötelezettségüknek.Forrás: http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/meg-buntetlenul-be-lehet-vallani-a-gyumolcsfakat/5xyyg80

Blikk

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn