Munkaerőhiány: 200-250 ezren is hiányozhatnak a munkaerőpiacról

Már a munkaerőhiány okoz inkább gondot / Fotó: Northfoto

Már a munkaerőhiány okoz inkább gondot / Fotó: Northfoto

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke, Rolek Ferenc a Világgazdaságnak adott interjújában beszélt arról a héten, hogy 250-250 ezer ember hiányzik a munkaerőpiacról.

Véleménye szerint ennél pontosabb adatra nem támaszkodhatnak, mivel a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) csak a munkáltatóknál felmerülő üres helyeket számítja bele a statisztikáikba. Ezzel csak az a probléma hogy a munkaadók ezeket az üres helyeket vagy bejelentik vagy nem.

A munkaerőhiány következtében szerinte sokkal kevesebb beruházás valósulhat meg, mivel az ehhez és a fenntartáshoz szükséges pozíciókat nem tudják feltölteni.

Hiába működik jól a gazdaság, ha ennek következtében még jobban és gyorsabban növekszik a munkaerőigény. Az ország demográfiai helyzetéből adódóan mindez egyre nagyobb probléma.

Az MGYOSZ-elnök a kormány beruházáspolitikáját úgy alakítaná át, hogy a munkahelyteremtések helyett inkább a beruházások hatékonyságára kellene koncentrálni.

„Be kell látni, hogy több munkahelyre már nem igazán van szükség, úgy sincs kivel betölteni. Új munkahelyek létrehozását csak a nagy hozzáadott értéket előállító, relatíve kisebb létszámigényű ágazatokban kellene állami és uniós forrásokból segíteni."

444

 
 

 Forrás: https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/200-250-ezren-is-hianyozhatnak-a-munkaeropiacrol/0cz4700

Blikk

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn