A tüntetők megpróbálták áttörni a rendőrök sorfalát

Fotó: Pozsonyi Zita

Fotó: Pozsonyi Zita
 

Civilek tüntetnek a parlament megalakulása és az új kormány ellen kedden a Kossuth téren a Civil Ellenzéki Kerekasztal elnevezésű szervezet felhívására.

Dél előtt néhány perccel a demonstrálók egy csoportja megpróbálta áttörni a rendőrök sorfalát az országház déli kapujánál, de kisebb dulakodás után visszaszorították őket.

A Nem akarjuk ezt a parlamentet és kormányt! címmel meghirdetett demonstrációról a szervezők a Facebookon azt írták: „A többség nem akarja, hogy a csalással megválasztott új parlament és kormány felálljon!”

A Kossuth tér kedd délelőtt rendőrsorfallal volt körbezárva, egyedül a metróbejáratot lehetett megközelíteni, a Vértanúk tere felől.


Fotó: Pozsonyi Zita
 

A néhány száz tüntető többsége az Alkotmány utca és a Kossuth tér sarkán csoportosult. Itt két színpadot is felállítottak, az egyikről civilek beszélnek egyebek mellett arról, hogy újjá kell szervezni a társadalmi szolidaritást, hogy együtt tudjanak fellépni „a túlhatalom” ellen. A téren nemzeti és uniós lobogókat látni. Egy több méteres molinón az áll: „Az alaptörvény érvénytelen!”

A demonstrálók között feltűnt délelőtt Hadházy Ákos, az LMP egykori társelnöke is, aki újságíróknak azt mondta: ez a parlament nem nevezhető legitimnek, például a választási rendszer egyenlőtlensége miatt. Közölte azt is, hogy kedden nem teszi le az esküt, de később igen. Jelezte: sajnálja, hogy ellenzéki kollégái bent ülnek az országgyűlés megalakulásán, és azzal, hogy ő kint van, a helyzet súlyosságára kívánja felhívni a figyelmet.

Az országgyűlés alakuló ülésének díszvendégei a főbejárathoz vezető oroszlános lépcsőhöz érkeztek kedd délelőtt, a tüntetők ekkor azt skandálták: „Viktátor”, illetve „hazaárulók”. A rendőrök nem sokkal fél 11 előtt elálltak az útból, a demonstrálók az oroszlános lépcsőhöz mentek, ahol rendőrsorfal áll.Forrás: http://www.blikk.hu/aktualis/politika/a-tuntetok-megprobaltak-attorni-a-rendorok-sorfalat/zwmqr2y

Blikk

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn