9 ember halt meg a Baján gyártott fagyasztott zöldségektől

Több ember halálát okozta az a fagyasztott zöldség, amit egy bajai üzemben állítottak elő, fertőzött termékek uniós járványt okoztak.

Egy magyar üzem fagyasztott zöldségétől betegedett meg 47 ember, közülük 9-en bele is haltak a fertőzésbe. Az uniós élelmiszerbiztonsági hivatal már március óta nyomoz a liszterózisos fagyasztott zöldségek után, most jutottak el egy bajai üzemig.

A megbetegedéseket a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozta.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azonnali hatállyal megtiltotta a Greenyard vállalat bajai üzemében 2016 és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte azok kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.

A visszahívás érinti egész Európát, az érintett üzemet átmenetileg leállították.

A bajai üzem termékei 2015 óta fertőzhetnek, a megbetegedéseket öt uniós tagállamban (Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban) rögzítették, de Magyarországon nem történt megbetegedés. Az uniós jelentés szerint 47-en betegedtek meg a Listeria monocytogenes baktériumtól, 9-en pedig bele is haltak a fertőzésbe.

 Forrás: https://www.nlcafe.hu/eletmod/20180705/fagyasztott-zoldseg-baja-liszteriozis-nebih-visszahivas/

nlcafe.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn