?>

Börtön lesz a kiskunhalasi menekültközpontból, középiskolákból is toboroznának

Börtön lesz a kiskunhalasi menekültközpontból, középiskolákból is toboroznának

Nyolc új börtönt tervezett a kormány, egyiket sem Kiskunhalasra. Mivel az intézmények nem épültek meg, az 50 millió forintból kiképzett fegyőrök felmondtak. Most Kiskunhalason nyit egy fegyintézmény 1,7 milliárd forintból, keresik is újra az őröket. Állítólag középiskolákba is ellátogatnak majd emiatt.

Egy éve még arról szóltak a hírek, hogy a eredményes volt a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) által nyolc új börtön építésére kiírt megismételt közbeszerzés, ezért akár már 2019-re elkészülhetnek az új intézetek. A tervek szerint Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón, Kunmadarason és Ózdon épületek volna új börtönök, a programot nemzetgazdaságilag kiemeltté nyilvánították.

Nyárra aztán világossá vált, hogy hatalmas kudarc a börtönépítési program, és addigra a beiskolázott összesen 667 – főként felügyelőnek jelentkező – munkavállaló 41 százaléka már leszerelt. A 220 ezres fizetéssel, cafetériával és stabil munkahellyel kecsegtetett munkavállalók és az oktatásukba energiát fektető BVOP mellett az adófizetők is rosszul jártak, fejenként ugyanis 184 ezer forintba került egy dolgozó kitanítása. Vagyis csak azok képzésére, akik leszereltek, 50 millió forintot költött az állam.

A elsőként két tervezésre és építésre kiírt közbeszerzési eljárás azonban eredménytelen lett, mert a pénzügyi keretet jócskán alultervezték. Az ezer férőhelyes kunmadarasi börtönt 7,9 milliárd forintból, a többi ötszáz férőhelyes börtönt pedig 3,9 milliárdból kellett volna kihozni, de ezeknél jóval drágább ajánlatok érkeztek.

Pár hete aztán kiderült, Pintér Sándor belügyminiszter inkább a rabokkal építtetné fel a börtönöket. A kormányportálra feltett belügyminisztériumi rendeletmódosítási tervezet hosszasan sorolta, hogy milyen munkákat kell majd végezniük a raboknak – gyakorlatilag az építkezés minden fázisában alkalmaznák őket.

Ma viszont a BVOP bejelentette, 470 fogvatartott befogadására alkalmas börtön létesül Kiskunhalason, a korábbi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ átépítésével – értesült a Népszava. A beruházás 1,7 milliárd forintba kerül majd, hideg-meleg vízvételi lehetőséget is kialakítanak. A lap azt írja, az önkormányzat felajánlott egy épületet toborzóirodának, hogy az új börtön megnyitását követően a tényleges munka a szükséges létszámú személyi állománnyal kezdődhessen meg. A toborzótisztek a térség valamennyi településén, önkormányzatánál, középiskolájában megjelennek majd.

Februárban Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Harangozó Tamás MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére válaszolva közölte: „az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt” 650 ügyben fizetett kártérítést az állam, közel 640 millió forint értékben. A nemzetközi példák alapján viszont az a tapasztalat, hogy önmagában a börtönépítés hosszú távon nem csökkenti a zsúfoltságot, mert a férőhelyszám növekedését a fogvatartottak számának emelkedése követi.Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20181003_Borton_lesz_a_kiskunhalasi_menekultkozpontbol_kozepiskolasokkal_epittetnek#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn