?>

Megalakult az első tartalékos ezred

Megalakult az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, amelynek csapatzászló-adományozási ünnepségét október 5-én, pénteken tartották a nyíregyházi Kossuth téren.

Az ünnepségen dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a felsorakozott 360 főnyi tartalékos állomány előtt elmondta: a katonák legfontosabb küldetése, hogy az ország és polgárai biztonságát szolgálják. Emlékeztetett, hogy az ezred tagjai az iskola és a munka mellett vállalták ezt a küldetést, s ezért elismerés, illetve köszönet illeti őket. Egyre többen vannak egyébként azok, akik a civil életük mellett a katonai szolgálatot is vállalják, s ezek az emberek hozzájárulnak a béke megőrzéséhez.

A miniszter szerint több példa is bizonyítja, hogy erre szükség van, hiszen Ukrajnában most is harcok dúlnak, s a Nyugat-Balkánon is csak időleges a béke, ennek biztosításában kiemelt szerepük van az ott külszolgálatot teljesítő magyar katonáknak. „Örömteli gondolat az, amikor azt látjuk, hogy a magyar emberekben érződik a haza iránti elkötelezettség, a haza iránti hűség és szeretet. Ez a mi dolgunk és kötelességünk, és meggyőződésem, hogy önök is azért vállalják ezt szolgálatot, mert egyet értenek ezen gondolatokkal. Legyenek erre büszkék, s arra a csapatzászlóra, amit Magyarország köztársasági elnöke adományozott önöknek, emeljék magasba és hirdessék, hogy Magyarország önálló szuverén ország, emberei békére és biztonságra vágynak” – fogalmazott dr. Benkő Tibor. Ez a biztonság függ például a Magyar Honvédségtől, a szövetséges erőktől, de leginkább a magyar emberek felkészültségétől, elkötelezettségétől és tenni akarásától – tette hozzá a miniszter.

 

Fotók: Dévényi Veronika
 

 

A miniszter után röviden beszélt Horváth András alezredes, az ezred parancsnoka, aki köszönetét fejezte ki a tartalékos katonáknak és családjuknak azért az áldozatvállalásért, amit munkájuk vagy tanulmányaik mellett hoztak. Az ünnepség a csapatzászló adományozásával kezdődött.

A csapatzászlót a köztársasági elnök nevében Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal Katonai Főosztály vezetője, főhadsegéd adta át az új ezred parancsnokának. Ezután a névadó Vattay Antal altábornagy lánya, Vattay Eleonóra mint zászlóanya felkötötte a szalagot a lobogóra. A zászlót megszentelték, majd a téren felsorakozott katonák közül 160-an esküt tettek a haza védelmére.

 

Az ünnepség a nyíregyházi első világháborús hősök temetőjében folytatódott. A temetőben álló emlékműnél dr. Benkő Tibor, dr. Kovács Ferenc, a város polgármestere, Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök és az újonnan megalakult ezred parancsnoka koszorút helyeztek el, s lerótták kegyeletüket.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: honvedelem.hu

 


Forrás: http://www.haborumuveszete.hu/egyeb-hirek/megalakult-az-elso-tartalekos-ezred/rsslink/rss2

Art of War

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn