?>

Tíz métert zuhant két munkás, az egyikük szörnyethalt

Egy 39 éves munkás meghalt, amikor egy berettyóújfalui építkezésen kizuhant egy 10 méter magasban lévő emelőkosárból. Az egyik társa súlyosan megsérült. A bíróság elítélte azt a három embert, akik megelőzhették volna a balesetet, ha betartják a szabályokat.

Egy fémmegmunkálással foglalkozó társaság fűtési rendszer kiépítésére kötött szerződést egy másik céggel. A K. Kft. 2015 novemberében úgy kezdte el a munkálatokat, hogy közben az üzemben nem állt le a gyártási folyamat, a Zrt. munkásai két műszakban dolgoztak- olvasható a Debreceni Törvényszék Origónak küldött közelményében.

Az üzemben egy csapágygyűrűket kovácsoló gépsor működött, amihez egy felső síneken mozgó, 10 tonnás ipari bakdaru is tartozott. A fűtési és gázszerelési munkákhoz a vállakozó egy ollós emelőállványt bérelt, amit ugyanabban a csarnokban használtak. A kivitelező cég 3 alkalmazottja egy emelőkosárban dolgozott 10 méter magasan a fűtés szerelésén.

Az első rendű vádlott, N. R., aki a Zrt. alkalmazottja, közben tehermozgást végzett a daruval. A szerkezetet úgy indította el, hogy nem nézte meg, van-e másik emelőkosaras gép a közelben. A veszélyre N. R.-t a harmadrendű vádlott, K. L. sem figyelmeztette. Az emelő kosaras lift ugyanolyan magasan volt mint a darugém. A liftben 3 munkás dolgozott. Miután N. R. elindította a darut, a munkatársai üvöltve figyelmeztették a vészhelyzetre. A férfi ekkor hirtelen megállította a darut, de a rajta lévő súly kilengett és felborította az emelőállványt. Két férfi kizuhant a kosárból, a harmadiknak viszont sikerült megkapaszkodnia. 

Egy 39 éves férfi olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen meghalt, társa, H. R. életveszélyes állapotba került. A nyomozás megállapította, hogy a munkálatok megkezdése előtt több egyeztetés, és a dolgozók összehangolása is elmaradt, ami részben a másodrendű vádlott, H. R. feladata lett volna. A bíróság szerint a vádlottak ezzel megszegték a Munkavédelemről szóló törvény több részét. Kötelesek lettek volna úgy dolgozni, hogy megóvják maguk és társaik épségét is.

A három férfi lemondott a tárgyalás jogáról, beismerték bűnösségüket. Az elsőfokú bíróság N. R. elsőrendű, H. R. másodrendű, valamint K. L. harmadrendű vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt mondta ki bűnösnek. N.R-t 1 év 6 hónap fogházbüntetésre, 2 év próbaidőre felfüggesztve, H. R-t 1 év 4 hónap fogházbüntetésre, 2 év próbaidőre felfüggesztve, a harmadrendű vádlottat pedig 10 hónap fogházbüntetésre ítélte, 1 év próbaidőre felfüggesztve.

Az ítéletet az ügyész, a vádlottak és a védőik is tudomásul vették, így jogerős. A bíró enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlottak beismerő vallomást tettek, büntetlen előéletűek és kisgyerekekről kell gondoskodniuk.Forrás: http://www.origo.hu/itthon/20181009-egy-39-eves-munkas-meghalt-amikor-egy-berettyoujfalui-epitkezesen-kizuhant-egy-10-meter-magasban.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn