Szemétbotrány: behívót kaphat a magyar lakosság, hogy vigyék el a kukás helyett a hulladékot

Ki viszi el a szemetet? / Fotó: Fuszek Gábor

Ki viszi el a szemetet? / Fotó: Fuszek Gábor
 

Akár erre az elképesztő dologra is sor kerülhet, ha nem sikerül megoldani máshogyan a szemét elszállítását az érintett településekről.

Mint megírtuk, 116 hazai településen került veszélybe a szemét elszállítása, miután az ezt végző Zöld Híd Kft. engedélyét visszavonták. A cég korábban anyagi okokra hivatkozva közölte, hogy nem tudják ellátni a feladatot, november 1-től azonban elvileg már akkor sem tehetnék meg, ha tudnák.

Ugyanakkor a katasztrófavédelem (OKF) a napi.hu írása szerint kötelezte a véget arra, hogy folytassák a szemétszállítást, aminek költségeit az OKF állja. Az intézkedésre úgynevezett szükségellátás keretében került sor.

Ami azonban ennél is különösebb, hogy ha minden kötél szakad és a Zöld Hídnak már emberei sem lesznek a kukásautókon, akár a lakosságot is bevethetik erre a célra.

Ha másképp nem megy, a lakosságot is behívhatják!

Olyan káresemény kapcsán lehet mozgósítani a lakosokat, amit a hivatásos szervek (katasztrófavédelem, rendőrség, honvédség) és a karitatív szervezetek nem tudnak felszámolni segítség nélkül. A polgármester rendelheti el a polgári védelmi szervezet mozgósítását, állampolgári feladat lehet például a homokzsákpakolás, törmelékhordás, de a kormányrendelet szerint akár a kukásautó kezelése is.

 


Forrás: http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/behivhatjak-a-lakokat-is-hogy-vigyek-el-a-kukas-helyett-a-szemetet/j9berc4

Blikk