?>

Tovább csökkent a bíróságok ügyhátraléka

A peres ügyek nyolcvanhét százaléka egy éven belül befejeződik, de van olyan bíróság, ahol ennél is jobb az arány - ismerteti a szombati Magyar Hírlap az Országos Bírósági Hivatal összefoglalóját, amely szerint az elmúlt időszakban sikerült tovább csökkenteni a bíróságok ügyhátralékát.

Az év első felében javítottak ítélkezési mutatóikon a magyar bíróságok. Az adatok szerint 2018 első felében 660 511 ügy érkezett a bíróságokra, amelyek 700 395 eljárás végére tettek pontot. Mindez azt jelenti, hogy országosan csaknem negyvenezerrel több ügyet fejeztek be a bíróságok, mint amennyi érkezett.

A statisztika alapján 2018. június 30-án országosan 236 ezer ügy volt folyamatban, 12,6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezt főként a közigazgatási és munkaügyi bíróságok huszonegy százalékos, a törvényszéki első fok huszonkilenc százalékos és az ítélőtáblák 14,5 százalékos ügycsökkenése okozta. A legkedvezőbb befejezés-érkezés arányt, az összes szintet és minden peres és nem peres ügyszakot tekintve a Fővárosi Törvényszék érte el.

Az ügyhátralék minden bírósági szinten csökkent. Az OBH szerint hosszabb időszakot is felölelve látható, a peres ügyek mintegy nyolcvanhét százaléka egy éven (az ítélőtáblákon hat hónapon) belül befejeződik - olvasható a Magyar Hírlapban.Forrás: http://www.origo.hu/itthon/20181201-magyar-hirlap-tovabb-csokkent-a-birosagok-ugyhatraleka.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn