600 ezer forintra büntették a telekomos biztonsági rést feltáró etikus hackert

Budapest, 2017. november 8.A Magyar Telekom épülõ székháza Budapesten, a Könyves Kálmán körúton 2017. november 8-án.MTI Fotó: Balogh Zoltán

Egy etikus hackert még két évvel ezelőtt feltárt egy súlyos biztonsági rést a Telekom rendszerében. Értesítette erről a céget, ahol először úgy volt, hogy állást ajánlanak neki. A férfi folytatta a sebezhetőségek keresését, erre a cég feljelentette – idézte fel a történetet a 444.hu.

Az ügyész 8 év, letöltendő börtönt kért a férfira, aztán vádalkut ajánlottak neki: ha bűnösnek vallja magát, akkor megússza 2 év börtönnel, 4 évre felfüggesztve. A férfi mivel nem érezte magát bűnösnek, nem fogadta el ezt az ajánlatot, perre ment. Most született első fokú ítélet: mégis megbüntették, 600 ezer forintos bírságot kapott cselekedetéért.

A férfi jogi védelmét vállaló Társaság a Szabadságjogokért szervezet nem fogadja el a mostani döntést, ezért fellebbeznek. Mint Hüttl Tivadar ügyvéd érvel:

aki jószándéktól vezérelve a köz érdekében feltár egy komoly biztonsági hibát, nem követ el olyan cselekményt, ami veszélyes lenne a társadalomra. A büntetőjog az ártó szándékú cselekmények esetében alkalmazható. A bíróságnak fel kellett volna ismernie, hogy a védencünknek köszönhetően hárult el a biztonsági kockázat és felmentő ítéletet kellett volna hoznia. Fontos, hogy a joggyakorlat ebbe az irányba menjen, a bíróságok ismerjék fel, hogy az etikus hackerek nem követnek el bűncselekményt, ezért fellebbeztünk.

Kiemelt kép: a Magyar Telekom új székháza. MTI Fotó: Balogh ZoltánForrás: https://24.hu/belfold/2019/07/11/telekom-etikus-hacker-buntetes-600-ezer-forint/

Hír 24