Megszabadulnának Amerikában Andy Warholtól - mert fehér volt és férfi

 

Ezúttal a Baltimore-i Képzőművészeti Múzeum (Balitmore Museum of Art) vezetősége döntött úgy, hogy le kell faragni a fehérek, no meg a férfiak dominanciájából.

 
Fotó: AFP

Súlyos és szinte már helyrehozhatatlan faji és nemi egyenlőtlenségeket fedeztek fel a többségében feketék lakta Baltimore városában székelő múzeum vezetői.

Hogy orvosolják ezt a tarthatatlan állapotot, a múzeum igazgatója, Christopher Bedford (a vezetőséggel szinkronban) úgy döntött, a múzeum most olyan művészeti alkotásokat fog „piacra dobni”, amik valamely módon fehérekhez, mi több: férfiakhoz köthetők. Később kiderült, a baltimore-i intézmény hét alkotástól akar pénzért megszabadulni, amelyeknek összértéke elérheti a 12 millió dollárt (ez durván 3,2 milliárd forint). Eladásra kerülnek – többek között – a homoszexualitását nyíltan felvállaló Andy Warhol és a szintén pop art irányzathoz tartozó Robert Rauschenberg képzőművész festményei is.

A múzeum igazgatója azzal indokolta az intézmény döntését, hogy a „felszabaduló helyekre” olyan művészek (értsd: feketék, nők vagy fekete nők) alkotásai is felkerülhetnek, akik/amik eddig nem kerültek rivaldafénybe. Mint Bedford fogalmazott: bár döntésük alakítható, változtatható, a lényegen semmit nem változtat, hiszen nézetei szerint a legfontosabb, ma is aktív művészek többsége már afroamerikai származású.

 


Forrás: https://888.hu/article-megszabadulnanak-amerikaban-andy-warholtol-mert-feher-volt-es-ferfi

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn