Hétvégi menü kiszámíthatatlan nyári napokra

Hoztunk mindenfélét: nemzetközi szuperfogásokat, egészséges reggelit, vegetáriánus ebédet, de persze a húsimádókról sem felejtkeztünk meg, és a vacsorára is gondoltunk.

Azt nem ígérjük, hogy egy pillanat alatt elkészül minden, amit a következőkben mutatunk be, de aki szeret főzni, az biztosan nem lesz rest, és kipróbálja ezeket a válogatott ínyencségeket, amelyek egyáltalán nem bonyolultak. Hoztunk görög és francia ízeket, nem felejtettük el az olasz tésztát, és nem hagytuk ki az egészséges édességet sem. Legyen meleg vagy hideg ezen a kiszámíthatatlan nyáron, ezeket a fogásokat nyugodtan elkészítheted.

Házi müzli

Hozzávalók:

  • 300 g nagyszemű zab
  • 1-1 marék mandula, mogyoró (lehet kombinálni, mehet bele kesudió, tökmag, szotyi ízlés szerint)
  • chiamag, lenmag
  • 1-2 evőkanál kókuszolaj
  • édesítő
  • pár csipet só
  • apróra vágott aszalt gyümölcsök
  • cukormentes csoki/étcsoki

Tűzhelyen, a serpenyőben elkezdem melegíteni a kókuszolajat, és amíg még nem forró, beleforgatom a zabot, illetve hozzáadom a mandulát, a mogyorót és az egyéb magokat, ha nyersek voltak (a pirított magokat elég később hozzáadni). A chiamagot és a lenmagot csak később adom hozzá, amikor a zab már majdnem készen van. Az édesítőt és a sót is belekeverem, mehet rá fahéj is ízlés szerint. Az apróra vágott aszalt gyümölcsöket és a csokit akkor teszem csak hozzá, amikor már kihűlt. Egy helyes kis csatos üvegbe zárom, de bármilyen légmentesen zárható tároló megfelel a célnak.

Reggeli ötlet: Túrót, szemcsés sajtot citromlével, édesítőszerrel összekeverek, fagyasztott vagy friss bogyós gyümölcsöket adok hozzá, és 2-3 evőkanálnyi házi müzlit halmozok a tetejére. Akár mandulatejbe, egyéb tejbe szórva is fogyasztható.

Anatóliai spenótsaláta (Borani)

Spenótsaláta

Hozzávalók:

  • 2 ek. liszt
  • pár csipet só
  • 3 ek. olaj
  • 120 ml tej
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 250 g spenótlevél

Fokhagymás joghurtszósz:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint fűszerpaprika
  • 4 ek. görög joghurt

Spenótsaláta (Fotó: Profimedia, Alamy)

Készítsünk besamelmártást: egy lábosba öntsük bele az olajat, adjuk hozzá a lisztet, a sót és a borsot. Kevergessük fakanállal, nehogy odaégjen. Öntsük fel langyos tejjel, és keverjük csomómentesre. Amikor sűrűsödni kezd, adjuk hozzá a megtisztított spenótot.  Hagyjuk kissé párolódni a mártásban, majd zárjuk el alatta a gázt. A fokhagymát préseljük össze, és keverjük a joghurtba. Tálaláskor locsoljuk a spenótra. Szórjuk meg fűszerpaprika-őrleménnyel. Fogyasszuk előételnek pirítós kenyérrel, vagy salátaként.

Fűszeres kecskesajtos–koktélparadicsomos quiche

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 250 g liszt
  • 125 g vaj
  • 1 tojás
  • 2-3 ek. hideg víz
  • 1 csapott kk só
  • 2 ek. friss kakukkfű

A töltelékhez:

  • 150 g friss kecskesajt
  • 180 g koktélparadicsom
  • morzsolt oregánó
  • olívaolaj
  • tengeri só

hétvégi menü

A kakukkfű levélkéit lehúzom a fás szárakról, majd felaprítom. A lisztet a sóval beleszitálom egy keverőtálba, majd hozzáadom a kakukkfüvet, a kisebb darabokra vágott vajat, és jól elmorzsolom. Hozzáadom a tojást és annyi vizet, hogy lágy, de ne ragacsos tésztát kapjak. Folpack fóliába csomagolom, és fél órán át hűtőben pihentetem. Ha kisebb, 12 cm átmérőjű formákat szeretnék használni, akkor a tésztát 6 egyenlő részre osztom, ha 22 cm átmérőjű tortaformát választok, akkor a teljes tésztát 3-4 mm vastagra nyújtom. Óvatosan kibélelem a kivajazott formát úgy, hogy ne szakadjon el a tészta. A legjobb módszer erre, ha belülről kifelé haladva elegyengetem a tésztát, majd kés vagy a sodrófa segítségével levágom a felesleget. Villával megszurkálom az alját, majd félórára a fagyasztóba teszem. A sütőt előmelegítem 200 fokosra, majd megfelelő nagyságú köröket vágok ki sütőpapírból, belehelyezem őket a formákba, majd a tetejükre konyhaeszköz-boltokban kapható speciális sütőgyöngyöt vagy szárazbabot teszek, ami megakadályozza, hogy túlzottan megemelkedjen a tészta. 15 perc után eltávolítom a sütőpapírt a nehezékkel, és további 5 percig sütöm. A sütő hőmérsékletét 180 fokosra csökkentem.

A kecskesajtot kis kockákra vágom, a koktélparadicsomot megmosom, de a látvány kedvéért a csumáját rajta hagyom. A paradicsomokat egy ecsettel körben megolajozom, és megszórom tengeri sóval. Az elősütött tészta tetejére egyenletesen elosztom a sajtot és a paradicsomot, megszórom oregánóval, majd ráöntöm a tejszínes keveréket. Tepsibe rakom a formákat, hogy megakadályozzam, hogy a túlcsorduló krém esetleg a sütő aljába folyjon. 20-25 percig sütöm, amíg megszilárdul.

Szuvlaki házi pitakenyérrel

Szuvlaki:

  • a nyárshoz vöröshagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • ízlés szerint oregánó
  • a nyárshoz paradicsom
  • 1 citrom leve
  • a nyárshoz (zöld vagy piros) kaliforniai paprika
  • 50 dkg sertéshús

Házi pitakenyér:

  • 100 g liszt
  • fél tk. só
  • 60 ml olívaolaj
  • 100-140 ml víz
  • 1 tk. koriander
  • 100 g fehér tönkölyliszt
  • 1 tk. őrölt római kömény

hétvégi menü, nemzetközi konyha, szuvlaki

A húst vágjuk fel kb. 2 cm-es kockákra. Tegyük egy tálba, és locsoljuk meg olajjal, a citrom levével, fűszerezzük oregánóval, sóval, borssal. Vágjuk nagyobb darabokra a hagymát, a paprikát és a paradicsomot, és ezt is tegyük a tálba. Forgassuk át a páclével, és a hűtőben érleljük néhány óráig, majd nyársra tűzve, grillserpenyőben vagy grillsütőben, többször megforgatva süssük készre.

Tzatzikivel és pitakenyérrel tálaljuk.

A lepény sütéséhez keverjük össze a kétféle lisztet, a fűszereket és a sót egy nagy tálban. Locsoljunk hozzá az olívaolajból, majd adjunk hozzá annyi langyos vizet, amennyit felvesz. Gyúrjuk össze a tésztát egy nagy gombóccá, és hagyjuk félórát állni. Ezután formázzunk belőle golflabda méretű kisebb gombócokat (kb. 6 darab lesz), majd nyújtsuk ki. Grillserpenyőben mindkét oldalán süssük át.

Petrezselymes-pestós spagetti

Hozzávalók:

  • 2 csokor petrezselyem
  • 3 kk. felaprított metélőhagyma
  • 1 kk. tengeri só
  • 8-10 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 marék héj nélküli mandula
  • 3 ek. reszelt sajt (gouda vagy trappista)
  • 25 dkg spagetti

hétvégi menü, spagetti, nemzetközi konyha, vegetáriánus

Főzzük ki a spagettit, és a főzővizéből tegyünk félre kb. 1,5 decit.

A mandulát egy serpenyőben pirítsuk át, hogy intenzívebb legyen az íze, majd mozsárban törjük durvára. A sajt kivételével tegyük az összes hozzávalót és az olívaolaj felét egy aprítóba, és zúzzuk össze. Locsoljunk még hozzá az olívából, hogy krémes legyen az állaga. Amikor elkészültünk vele, adjuk hozzá a reszelt sajtot. Egy lábosban keverjük össze a szószt a spagettivel és egy kevés főzőlével. Melegítsük át, és tálalhatjuk.

Lisztmentes csicseriborsós „blondie”

Hozzávalók:

  • 2 csicseriborsó konzerv (összesen kb 500 g lecsepegtetett csicseriborsó)
  • 2 érett banán
  • 2 egész tojás
  • 6-8 húsos datolya, amit előtte pár óráig meleg vízben kell áztatni, hogy felpuhuljon
  • édesítőszer ízlés szerint (a stivia a legjobb talán)
  • pár csipet só
  • fahéjjal, vaníliaaromával, mézeskalács-fűszerkeverékkel lehet érdekesebbé tenni

Egy aprítógépbe beleteszed a hozzávalókat, és addig „aprítod”, kevered, amíg egynemű, tészta állagú masszát kapsz. Ha kicsit sűrű, akkor a csicseriborsó levével, esetleg mandulatejjel, egyéb növényi tejjel lehet lazítani, de ne legyen túl híg, mert akkor szét fog esni sütés után. Aszalt gyümölcs, cukormentes csoki kerülhet a tésztájába, és a csokiból a tetejére is érdemes szórni. Egy kókuszolajjal kikent, 15 x 20 cm-es kerámia tepsiben szoktam sütni. 180-200 fokra előmelegített sütőbe mehet addig, amíg a teteje nem kezd el egy kicsit pirulni, közben tűpróbával lehet ellenőrizni. Nem érdemes túlsütni, mert akkor száraz lesz, csak annyira kell megsülnie, mint egy brownie-nak (sütőtől függően körülbelül 30-40 perc).

Lehet kicsit variálni, ha kakaót és esetleg cukkinit adunk hozzá:

 

 



Forrás: https://www.nlcafe.hu/gasztro/20180706/hetvegi-menu-reggeli-egeszseges-fozes-nemzetkozi-konyha-vegetarianus-desszert/

nlcafe.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn