?>

Elővették Einstein legendás, kézzel írt Isten-levelét

Elővették Einstein legendás, kézzel írt Isten-levelét

Újra árverésre kerül Albert Einstein (1879-1955) kézzel írott levele, amelyben Istenről, a vallásról, a zsidóságról alkotott nézeteit fejti ki a világhírű fizikus.

A relativitáselmélet atyja 1954. január 3-án, halála előtt egy évvel írta az "Isten-levélként" emlegetett dokumentumot, amely egyedülálló bepillantást enged a világ egyik legbriliánsabb elméjének Istenről, vallásról, zsidóságról alkotott nézeteibe. Sorait Erik Gutkind filozófusnak szánta, miután elolvasta a tudós Choose Life: The Biblical Call to Revolt (Válaszd az életet: a bibliai felszólítás a lázadásra) című könyvét.

"Az Isten szó számomra nem más, mint az emberi gyarlóságok kifejeződése és terméke, a Biblia pedig kétségkívül tiszteletre méltó, ám mégis primitív legendák gyűjteménye, amelyek emellett meglehetősen gyerekesek is. Legyen az bármily kifinomult is, semmilyen magyarázat sem tud meggyőzni ennek ellenkezőjéről."

Az aukciós ház szakértője szerint ez a vallás kontra tudomány vita egyik leginkább meghatározó kijelentése.

A kéziratban a fizikus a zsidóságról alkotott nézeit is kifejtette. „A zsidó nép, akikhez boldogan tartozom, és akik mentelitása mélyen gyökerezik bennem, úgy gondolom, semmilyen értelemben nem sorolható rangban a többi fölé” – írja Einstein, nyomaékosan hangsúlyozva, hogy semmilyenfajta „kiválasztottságot" nem lát saját népében, amely nem jobb más embercsoportoknál.

© Christie's Images Limited

3 millió dollár helyett most csak 1,5 millió

A Christie's aukciósház közleménye szerint 1-1,5 millió dollárt is megadhatnak a kézzel írt levélért, amelyet 2008-ban 404 ezer dollárért vásárolt meg egy magángyűjtő egy londoni aukción.

Az Isten-levélként emlegetett dokumentumot 2012-ben árverésre bocsátotta tulajdonosa az eBay aukciós portálon, 3 millió dolláros induló áron, melyet az akkori közlés szerint már az első licitáló megajánlott. Egyelőre nem tudni, hogy ha az akkori online adásvétel valóban létrejött a mondott áron, miért érik be most az akkori összeg harmadával-felével.

A kéziratot december 4-én New Yorkban árverezik el, ahol november 30-ikától a nagyközönség is láthatja egy kiállításon.

Tavaly októberben Jeruzsálemben a várt 5-8 ezer dollár helyett 1,56 millió dollárért (437 millió forint) kelt el Einsteinnek a boldogság titkáról kézzel írt eszmefuttatása, amely mindössze két rövid mondatból áll.Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20181004_albert_einstein_istenrol_vallasrol_zsidosagrol_isten_level#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn