20 éve titokban járt nálunk, most visszatért Magyarországra a franciák egyik legnagyobb filmsztárja

A Budapestre látogató Pierre Richard ma már ősz férfi, de  ugyanúgy imádja a közönség /Foto: Isza Ferenc

A Budapestre látogató Pierre Richard ma már ősz férfi, de ugyanúgy imádja a közönség /Foto: Isza Ferenc

Budapest — Végre hivatalosan is hazánkba látogatott az 1970-es, 1980-as évek legismertebb francia mozikomédiása, Pierre Richard (85)! Bár a 3. Budapesti Klasszikus Film- maraton sajtótájékoztatóján azt is elárulta, korábban titokban már átrepült hozzánk.

– Bevallom, most különös érzések kavarognak bennem, mert körülbelül húsz éve már jártam itt, csak akkor inkognitóban voltam. Már nem is emlékszem, milyen apropóból, az viszont megmaradt bennem, hogy abban a lakosztályban szállásoltak el, ahol Madonna lakott korábban – válaszolta kérdésünkre a Tiszteletbeli César-díjas filmsztár, és nyilvánvalóan az Evita 1996-os forgatására utalt.


Az 1981-es Balfácán című víg-játékban is emlékezeteset alakított a komikus
 

– Az biztos, hogy Budapestet már akkor is nagyon szépnek láttam, és örülök, hogy visszatérhettem. Számomra az felér egy kellemes meglepetéssel, hogy olyan emberek, akik tőlem ennyire messze élnek, és mások a szokásaik, a kultúrájuk, érdeklődnek a filmjeim iránt – magyarázta Pierre Richard, aki a Magas szőke férfi felemás cipőben című 1972-es vígjátéksiker mostani vetítésére is elment az Uránia Nemzeti Filmszínházba.

– Milyen bársonyos a hangja – jegyezték meg többen is a vörös szőnyeg mindkét oldalán, de arra is sokan rácsodálkoztak, hogy idősen is fiatalos maradt.


Az 1972-es Magas szőke férfi felemás cipőben fő-szerepe világszerte is-mertté tette
 

Három hete töltötte be 85. életévét.

– Nem volt nagy ünneplés, egy ideje már unom az ilyesmit. A születésnapomat kettesben töltöttem a nejemmel, Ceylával a dél-franciaországi birtokunkon. Nem panaszkodhatok, jól érzem magam, sőt nagyon is jól. Csak reggelente érzek különbséget, amikor az ágyból kikelek – mosolygott Pierre Richard, aki érkezése óta elkortyolt egy pohár villányi cabernet franc vörösbort. – Nagyon finom volt. Zamatos és gyümölcsös. Szeretem a jófajta borokat, de magamban nem iszom. Nagy örömömre szolgál, hogy szőlősgazdává váltam. Szenvedélyem a bortermelés, csak az eső szokott megtréfálni azzal, hogy hiába várok rá.

Sofőr vitte iskolába

Gyerekkorában sofőr vitte iskolába a nemesi család sarjaként 1934. augusztus 16-án született Pierre Defays-t, akinek a Richard a második keresztneve csupán. Már a színművészeti iskolában a komédia felé fordult, és utána stand up-komédiásként koptatta a színpadokat, majd jöttek a filmes mellékszerepek. Yves Roberts (†81) rendező látta meg benne a szerethető idiótát, és négy évvel a Boldog Alexandre (1968) mellékszerepe után világszerte telt házak nevettek rajta a Magas szőke férfi felemás cipőben (1972) címszerepében. A Félénk vagyok, de hódítani akarok (1978) és a Balfácán (1981) is siker volt, és ma is vállal szerepeket, de ideje nagy részét dél-franciaországi birtokán tölti.

 
 

 Forrás: https://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/nagyon-kedveli-a-villanyi-borokat-a-francia-szinesz-pierre-richard-magyarorszag/wery2xl

Blikk

A Petrényi Család Honlapja