Letartóztattak egy szibériai sámánt, aki ki akarta űzni Putyint a Kremlből

Vlagyimir Putyin / Fotó : MTI

Vlagyimir Putyin / Fotó : MTI

Az orosz rendőrség letartóztatott egy szibériai sámánt csütörtökön, aki gyalogszerrel indult Moszkvába, hogy elűzze Putyint.

Nyolcezer kilométeres útnak indult jakutföldi otthonából Alekszandr Gabisev, aki a számításai szerint 2021 nyarára ért volna Moszkvába. Abban a reményben indult el, hogy vándorlásával képes lesz „kiűzni” Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Kremlből. Gabisev egyszerűen démonnak nevezte az elnököt. A férfi közel 3000 kilométert tett meg gyalog csütörtökig.

A burjátföldi rendőrség csütörtökön közölte, hogy a szibériai autópálya mentén letartóztatott egy embert egy, még Jakutföldön elkövetett, meg nem nevezett bűncselekménnyel kapcsolatban, és hogy a vádlottat visszaszállítják oda. Az Interfax orosz hírügynökség közlése szerint a rendőrség Gabisevként azonosította a letartóztatott személyt.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet elítélte az esetet. „A sámán tettei különcnek tűnhetnek, de az orosz hatóságok reagálása groteszk” – írta közleményében az orosz AI igazgatója, Natalja Zvjagina. „Alekszandr Gabisev számára biztosítani kellene azt a jogot, hogy szabadon kifejezhesse politikai nézeteit, illetve gyakorolhassa a vallását, mint bárki más” – tette hozzá.

A Kreml úgy fogalmazott Gabisev letartóztatásával kapcsolatban, hogy nem tudnak minden bűnügyet nyomon követni Oroszországban – írta a HVG.

 
 

 Forrás: https://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/oroszorszagban-letartoztattak-egy-sziberiai-samant-aki-ki-akarta-uzni-putyint-a/2bhp3vn

Blikk

A Petrényi Család Honlapja