Most érkezett: Nukleáris sugárzást, a határérték háromszorosát mértek a Berlin-Moszkva vasúti járaton, kiderült az oka is

Sugárzott az utas / Illusztráció: Northfoto

Sugárzott az utas / Illusztráció: Northfoto

Az Országos Atomenergia Hivatal a weboldalán számolt be a különös esetről.

Közlésük szerint először orosz sajtóértesülések útján került nyilvánosságra, hogy október 8-án a Berlinből Moszkvába tartó személyszállító vasúti szerelvény egyik kocsijának speciális, mozgáskorlátozottak részére kialakított hálófülkéjében és mellékhelyiségében a lengyel–fehérorosz határon megemelkedett sugárzási szintet észleltek.

A tudósításokban megjelent az is, hogy a későbbi mérések szerint az Oroszországban megengedett határérték (0,6 μSv/óra) háromszorosát meghaladó (2,2 μSv/óra) mértékű sugárzást detektáltak.

Ennek forrása vélhetően egy németországi orvosi izotópterápiás kezelésről Oroszországba érkező utas volt.

A vasúti kocsi megérkezett Moszkvába, ahol gondoskodnak a radioaktív szennyezés eltávolításáról. A járatinformációk szerint a szerelvény nem haladt át Magyarországon, így a hazai lakosság nem érintett, a hatóságok nem vizsgálják az eseményt.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma arról tájékoztatta a sajtót, hogy a mérések alapján az utasok egészsége nem volt veszélyeztetve.

 
 

 Forrás: https://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/haromszoros-sugarzast-mertek-a-berlinbol-moszkvaba-tarto-vonaton/3lgtlrw

Blikk