Önnek is van bankkártyája? Akkor jobb, ha vigyáz! Már az OTP is figyelmeztet

A bankokkal nem bírnak, az átlagember figyelmetlenségét viszont egyre többször kihasználják a kiberbűnözők (illusztráció) / Fotó: Northfoto

A bankokkal nem bírnak, az átlagember figyelmetlenségét viszont egyre többször kihasználják a kiberbűnözők (illusztráció) / Fotó: Northfoto
 

Egyre kevésbé próbálkoznak a bankoknál a kiberbűnözők, az óvatlan átlagemberek közül viszont többeket igyekeznek átverni, meglopni.

A fejlett bankbiztonsági rendszerek miatt a bűnözők egyre inkább a felhasználók figyelmetlenségét használják ki – figyelmeztet közleményében az OTP.

Egy amerikai információbiztonsági cég szerint az adathalász kibertámadások világszerte majdnem megduplázódtak idén 2017-hez képest.

Bár Magyarországon is jelentős, 28 százalékos volt az adathalász-támadások éves növekedése augusztusig, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet adatai szerint az ütem jóval elmaradt a globális átlagtól.

Az adathalász módszerek a figyelmeztetések ellenére még sokszor felkészületlenül érik az ügyfeleket: legutóbb Magyarországon több tucat hitelintézet ügyfeleit károsították meg ilyen módszerrel a bűnözők. Az 590 millió forintos összegből mindössze hatmillió forintot, az összeg egy százalékát próbálták OTP-s ügyféltől kicsalni, a bank azonban négymillió forintot még időben zárolt a bűnözők által használt, egy másik banknál vezetett számlán, így azt már nem tudták végleg eltüntetni, így a károsult ezt az összeget várhatóan visszakapja – írták.

Az OTP szakértője a közlemény szerint kiemelte a hamis, de a hivatalos banki honlapra hasonlító internetes oldalak veszélyeit. Az ilyen felületeken – tette hozzá – számlaadatokat csalnak ki vagy átutalásra bírják rá a felhasználókat. Gyanús megkereséseknél ajánlatos fölhívni az ügyfélszolgálatot, ha pedig veszélybe került a belépési jelszó, bejelentést kell tenni.Forrás: http://www.blikk.hu/aktualis/penz/bankkartya-akkor-jobb-ha-vigyaz-mar-az-otp-is-figyelmeztet/26e1w04

Blikk