Elon Musk Twitteren lopta el a befektetők pénzét

A Twitter által hitelesítettnek számító felhasználófiók Elon Musk néven futva összesen 150 ezer dollárt lopott el a hiszékeny közösségi média felhasználóktól. A feltört és átnevezett Twitter fiók azt ígérte, hogy aki egy bizonyos összeget befizet, azok között 10 ezer bitcoint sorsol majd ki.

A Pantheon Books nevű fiók rendelkezik a Twitter által az autentikusságot jelző kék pipával. Ez azt jelenti, hogy a fiókót ellenőrizték és hitelesítették. Egy átlagembernek elég nehéz megszereznie a kék pipát, hiszen az esetek többségében közszereplők, hírességek, újságírók és üzletemberek kapják csak meg.

Hey @twitter / @TwitterSupport want to explain how a fake @elonmusk account that’s verified is running crypto ads? FFS do better. pic.twitter.com/e3zfoh9cfw

— John-Henry Scherck (@JHTScherck) November 5, 2018

A fiókot viszont feltörték, majd az elkövetők átnevezték "Elon Muskra" és tőkegyűjtésbe kezdtek a közösségi oldalon. Azt ígérték Musk nevében, hogy azok között, akik befizetnek 0,1 (640 dollár) és 2 bitcoin (13 ezer dollár) közötti összeget, kisorsolnak 10 ezer bitcoint, amely 64 millió dollárnak felel meg.

Az oldal ezután egy QR kódot osztott meg, amely segítségével pénzt lehetett utalni a hackernek. Alig egy óra elteltével már 326 ember utalt, összesen 150 ezer dollárt.

A Twitter üzenetet azóta eltávolították, a közösségi oldal pedig már dolgozik azon, hogy visszaadják a fiókot a jogos tulajdonosának és kivizsgálják az ügyet. Ez nem az első eset, hogy valaki Musk nevével próbál pénzt szerezni a Twitteren. Még szeptemberben Dogecoint próbáltak meg gyűjteni a hackerek (hogy mi is az a Dogecoint? Erről ITT írtunk korábban).

Elon Musk, a Tesla vezéreForrás: AFP/Brendan Smialowski

A bűnözők azóta taktikát változtattak. Először megpróbálnak feltörni néhány hitelesített fiókot, majd azokat nevezik át, így ráadásul sokkal több embert tudnak elérni, mint spam küldéssel. A Twitter bár folyamatosan küzd az ehhez hasonló csalókkal, azonban az ilyesfajta tevékenységet továbbra sem tudja végérvényesen felszámolni.Forrás: http://www.origo.hu/gazdasag/20181106-elon-musk-hamis-twitter-fiok-bitcoin-lopas.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn