730 kiló – ez volt az utóbbi évtizedek legnagyobb heroinfogása Magyarországon

730 kiló – ez volt az utóbbi évtizedek legnagyobb heroinfogása Magyarországon

Egy Iránból Magyarországra tartó konténer vámellenőrzése során 730 kilogramm kábítószer került elő, nagyjából tizede el is jutott hozzánk.

A magyar bűnüldözés történetének egyik legnagyobb mennyiségű, 69,1 kilogramm súlyú heroinszállítmányát foglalták le a rendőrök Budapesten. Nemzetközi együttműködés keretében a szlovén hatóságok korábban az összesen 730 kilogrammos mennyiségből 661 kilogramm heroint már lefoglaltak. A nagy tisztaságú kábítószer-szállítmány feketepiaci értéke legkevesebb 17,5 milliárd forint. Ez volt az utóbbi húsz év legnagyobb heroinfogása.

A police.hu beszámolója szerint a Készenléti Rendőrség 2019 első félévében értesült, hogy a budapesti K. Richárd jelentős mennyiségű kábítószert akar csempészni az országba. A szlovén vámhatóság 2019. október 30-án Koper kikötőjében, egy Iránból Magyarországra tartó konténer vámellenőrzése során fóliatekercsekben elrejtve 730 kilogramm heroint talált, amelyet az Europolon keresztül átadott a magyar hatóságoknak, ahol megállapították, hogy a kikötőben talált heroinszállítmány K. Richárdhoz köthető.

A szállítmány november 5-én érkezett meg a magyarországi telephelyre, ahol K. Richárd szétpakolta a fóliatekercseket, majd az általa bérelt raktárban helyezte el azokat. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai a Terrorelhárítási Központ műveleti egységét kérték fel a férfi elfogására, ami 21 órakor megtörtént, a bűnügyi akción a KR Bevetést Támogató Osztálya is közreműködött.

A nyomozók kutatást tartottak a lakásában, ahol csekély mennyiségű kábítószergyanús tablettát, valamint 7 millió forintot és 69 450 eurót találtak és foglaltak le. A rendőrök átvizsgálták a telephelyen a K. Richárd által bérelt helyiségeket is, ahol – csomagolóanyagnak álcázott – 42 preparált fóliatekercsből 4-ben elrejtve, összesen 69,1 kilogramm kábítószergyanús anyagot foglaltak le. A további 38 tekercsből október 30-án a szlovén hatóság 661 kilogramm heroint foglalt le.

Az előzetes eredmények alapján, a Magyarországon lefoglalt anyag hígítatlan heroin. A vizsgált por mintegy 65 százalék heroin hatóanyag mellett, csak az előállításból adódó kísérőkomponenseket tartalmazza. A lefoglalt kábítószer 2-5-szörös hígítással kerülhetett volna a feketepiacra, így az értéke legkevesebb 1,6 milliárd, legtöbb 4,1 milliárd forint. A nyomozás adatai szerint a teljes heroinszállítmány célállomása Magyarország volt.

A KR NNI Kábítószer Bűnözés Elleni Osztályának nyomozói K. Richárdot gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatására, amelyet a bíróság 2019. november 8-án rendelt el.Forrás: http://hvg.hu/itthon/20191113_Ez_volt_az_utobbi_evtizedek_legnagyobb_heroinfogasa_Magyarorszagon#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja