?>

A legmodernebb gyógyszerek is tb-támogatottak lesznek

Többek közt a sclerosis multiplex, az asztma, a szívelégtelenség, valamint más szív- és érrendszeri problémák; a gyomor-, vastagbél-, emlő- és tüdőrák terápiás-eljárások várnak tb-elfogadásra. 

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerint előrehaladott állapotban vannak a tárgyalások az új, innovatív gyógyszerek és terápiák társadalombiztosítási támogatásba vételéről.

Holchacker Péter, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő igazgatója elmondta, hogy az új kormányzat felállását követően újra kellett tárgyalni a befogadással kapcsolatban korábban már egyeztetett kérdések egy részét, és ezek a tárgyalások jól haladnak, hiszen megvan a szükséges szakmai támogatás és a kormányzati szándék is.

Rövid időn belül megszülethet a döntés a várólistán szereplő készítmények tb-támogatásáról. 

IllusztrációForrás: AFP/Philippe Turpin

Felidézték, az új egészségügyi kormányzat felállását követően az egyesület folytatta az egyeztetéseket, és eljuttatta a gyógyszerügyet érintő legsürgetőbb teendőit érintő hárompontos javaslatcsomagját a kormány képviselőinek. Ebben a magyar gyógyszerkassza növelése és a gyógyszeripart érintő különadók csökkentése mellett a gyors, rugalmas és kiszámítható gyógyszerár-támogatási rendszer kialakítása is szerepelt. 

Mint írták, Magyarországon legutóbb 2016-ban bővült a támogatott gyógyszerek, terápiák listája, a környező, V4-es országok esetében az átlagos befogadási idő kevesebb mint fél év.

Jelenleg száz felett van azoknak a modern fejlesztésű, hatékony gyógyszereknek és terápiás eljárásoknak a száma Magyarországon, melyek tb-befogadásra várnak. Ezek többek közt a sclerosis multiplex, asztma, szívelégtelenség, más szív- és érrendszeri problémák, a gyomor-, vastagbél-, emlő- és tüdőrák meghatározott altípusainak terápiájában jelentenek segítséget.Forrás: http://www.origo.hu/itthon/20181009-tbtamogatast-kapnak-a-legmodernebb-gyogyszerek.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn