Ételintolerancia: a legtöbbeknél a tej okoz panaszokat, de vannak, akik egy "titkos" összetevő miatt szenvednek

Ételintolerancia: a legtöbbeknél a tej okoz panaszokat, de vannak, akik egy "titkos" összetevő miatt szenvednek

Az agar-agar nevű vörösmoszat-származék rengeteg élelmiszerben megtalálható, de sokan nem is tudják, hogy mit keressenek a termékek csomagolásán.

A tej és a tojás okoz legtöbbször panaszokat az ételintoleranciában szenvedő betegeknél - derül ki egy kutatásból. Ennek eredményét dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus főorvos, az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke ismertette Budapesten, a témában rendezett ismeretterjesztő és szakmai továbbképző rendezvényen. Takáts szerint a kutatók mintegy hatezer laboratóriumi vizsgálat eredményét összesítették.

Az ételintoleranciára utaló panaszok miatt vizsgált páciensek több mint felében mutattak ki érzékenységet a tehéntejre, több mint negyven százalékban a tojásfehérjére, a betegek majdnem harmadában a búzára. Kiderült, hogy a megvizsgáltak negyede érzékeny az üdítőgyártáshoz felhasznált kóladióra, 12 százalék pedig a sörélesztőre. Az első tíz leginkább ételintoleranciát kiváltani képes alapanyag között szerepel még a kecsketej és a juhtej, férfiaknál az árpa, nőknél a kukorica. Érdekes eredmény, hogy minden tizedik betegnél az agar-agar nevű tengeri vörösmoszat-származék is felelős volt a tünetekért.

Utóbbi összetevőről viszonylag ritkán hallani, főleg az ételintoleranciával összefüggésben, pedig ott van szinte mindenhol: az élelmiszeriparban E406 néven alkalmazzák zselésítő és sűrítőanyagként, stabilizálószerként, joghurtokban, lekvárokban, édességekben, fűszerkeverékekben egyaránt előfordulhat. A főorvos szerint ez is megmutatja, hogy sok esetben nagyon nehéz a mindennapokban összefüggést felfedezni az elfogyasztott ételek és a különféle panaszok között. Sokan emiatt éveken keresztül szenvednek az ételintolerancia által kiváltott panaszoktól vagy szednek a tüneteket enyhítő gyógyszereket anélkül, hogy tudnák mi a bajuk.

Az ételintolerancia nem ugyanaz, mint az ételallergia: tünetei lassabban alakulnak ki, a panaszok összefüggnek az elfogyasztott étel mennyiségével is. Leggyakrabban emésztőszervi problémákat, puffadást, hasfájást, székelési gondokat okoz az ételintolerancia, de az esetek egy részében a rendszeres fejfájás, ekcémás bőrtünetek vagy pattanásosság hátterében is állhat a betegség. Az ételintolerancia nem gyógyítható, viszont a kiszűrt alapanyagok kiiktatásával a panaszok néhány hónap alatt gyógyszer nélkül is enyhülhetnek, elmúlhatnak.Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20181103_Etelintolerancia_a_legtobbeknel_a_tej_es_a_tojas_okoz_panaszokat_de_vannak_akik_egy_titkos_osszetevo_miatt_szenvednek#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn