?>

Magyar egészségügy: nagy változások jönnek a sürgősségi ellátásban – részletek

Képünk illusztráció (MTI: Balázs Attila )

Képünk illusztráció (MTI: Balázs Attila )
 

Átalakítják a sürgősségi ellátórendszert, most pedig kiderült néhány részlet arról is, hogyan tervezik ezt.

Az elmúlt héten – amellett, hogy bejelentették az egészségügyi közalkalmazottak, védőnők bérfejlesztését – Kásler Miklós azt is elmondta, hogy az egészségügyi rendszert egyben kell kezelni, atat nem hatékony az a módszer, hogy egy-egy területet korrigálnak. „Tehát az egész kórházi rendszert és az egész egészségügyi ellátórendszert kell újraszervezni, átalakítani, a szemléletmódot megváltoztatni” – hangsúlyozta a tárcavezető.

A Népszava birtokába került egy dokumentum, ami alapján már néhány részletről is beszámoltak a sürgősségi ellátás átalakításáról. A megvalósítására mintegy 630 millió forint többlet támogatást kért a tárca vezetője a kormánytól.

A koncepció a következő: az ellátásra érkezők adatait gyorsan rögzítik majd, ezután a mentővel hozottaknak öt percen, a saját lábukon érkezőknek 10 percen belül túl kell esniük az „osztályozáson.” Ezt a feladatot speciálisan képzett diplomás ápolók (úgynevezett triázs szakemberek) végzik majd el, nekik kell dönteni arról, kinek, mikor, milyen ellátást kell kapnia. Az érkezők a besorolásuk szerint lehetnek:

  • újraélesztendők
  • kritikus állapotúak
  • sürgősen ellátandók
  • kevésbé sürgős esetek
  • halaszthatók

A kevésbé sürgős és halasztható eseteket az „akut alapellátási egységhez” irányítják. Ez a kórházakban újdonság lesz, funkcióját tekintve leginkább az alapellátási ügyeletnek megfelelő lesz – írja a lap.

Itt egy mentőtiszt, avagy szintén egy diplomás nővér látja el a betegeket, ha kell adnak fájdalomcsillapítót, infúziót, beutalót, megszervezhetik a nem azonnali, következő vizsgálatát. Ők döntenek a beteg hazaengedéséről, ha állapota engedi, állapotrosszabbodás esetén pedig visszaküldhetik újabb állapot osztályozásra. Ez azt is jelenti, hogy lesz olyan beteg, aki egyáltalán nem találkozik majd orvossal, de jelentősen felgyorsul az ellátás.

A sürgősségi osztályokon még egy új szakemberrel találkozhatnak majd a betegek. A tervek szerint lesz egy diszpécser is a váróban, aki fogadja és informálja az érkezőket a várható ellátással kapcsolatban. Erre azért van szükség, mert becslések szerint a sürgősségi osztályokra érkező betegek mintegy 60 százalékának egyáltalán nincs szüksége azonnali ellátásra.

 


Forrás: http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/magyar-egeszsegugy-surgossegi-ellatorendszer-valtozas/13nbr16

Blikk

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn