Kánikula mellé néhol károkozó szél és jég jöhet

Budapest, 2010. június 14.
Egy nő szalad a szakadó esőben a XVII. kerületi Keresztúri úton. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint az északi, északnyugati és keleti országrészben várhatóan előforduló zivatarokban felhőszakadásra, nagyobb méretű jégre, viharos széllökésekre is számíthatunk. A délutáni órákban 25-30 Celsius-fok valószínű.
MTI Fotó: Földi Imre

32 fok is lehet, de helyenként 2 centis jégre és 75 km/órás szélre figyelmeztetnek.

Pénteken dél felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet, a nap első felében az ország déli és középső, később az északi területein lehet kevesebb napsütés, néhol gyenge eső is kialakulhat.

Délután főleg a Dunántúl déli, délnyugati záporok, zivatarok is kialakulhatnak, heves zivatar is lehet viharos széllökésekkel. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 26 és 32 fok között várható, de az Alpokalja térségében kissé hűvösebb lesz. Késő este jellemzően 16 és 22 fok közé hűlhet le a levegő – írja a Kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat öt megyére – Baranya, Somogy, Tolna, Vas és Zala – elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki a heves zivatarok miatt, amelyeket károkozó szél, nagy méretű jég kísérhet.

A határhoz közelebb eső területeken a heves zivatarokat viharos széllökés (60-75 km/órás), nagyobb átmérőjű jégszemek (~2 centi) és nagyobb mennyiségű csapadék (10-20 milliméter) is kísérheti.

Szombaton a gomoly-és fátyolfelhő mellett több órára kisüthet a nap.
Szórványosan valószínű zápor, zivatar. Az északkeleti szelet nagy területen élénk, elsősorban északkeleten többfelé erős lökések kísérik. Zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között várható.

Vasárnap napos idő várható, főleg délen több gomolyfelhővel. Elszórtan, nagyobb eséllyel az ország déli felén alakul ki zápor, zivatar. Az északkeleti, északi szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű.

Kiemelt fotó: MTI/Földi ImreForrás: https://24.hu/belfold/2018/05/04/kanikula-melle-nehol-karokozo-szel-es-jeg-johet/

Hír 24

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn