Dörgés, villámlás, vihar - nagy jéggel érkezik a vihar vasárnap, kiadták a figyelmeztetést

Jégesőre is számítani lehet

Jégesőre is számítani lehet
 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat többféle figyelmeztetést adott ki a vasárnapi napra.

Nem jó hír, hogy az ország észak-keleti csücskében, igaz, hogy kis valószínűséggel, de olyan zivatarok törhetnek ki vasárnap, melyekhez károkozó szél, vagy nagyméretű jég is társulhat.

Emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Hajdú-Bihar megyére adott ki első fokú, citromsárga figyelmztetést az OMSZ.


Heves zivatarok és jégeső teheti tönkre a naposnak induló vasárnapot ezeken a helyeken / Forrás: met.hu
 

Intenzív felhőszakadás azonban már az ország sokkal nagyíobb részén lehet vasárnap. azt, hogy mely területeken, ez a térkép mutatja:


Felhőszakadásra az ország legnagyobb részén lehet számítani / Forrás: met.hu
 

Az OMSZ szöveges figyelmeztető előrejelzése szerint vasárnap délelőttig csak elvétve, kis eséllyel lehet dörgés, villámlás. A déli óráktól elszórtan alakulhatnak ki zivatarok.

A zivatarokat szélerősödés (40-60, esetleg > 65 km/h), intenzív csapadék (5-20, netán > 25 mm), esetleg jégeső (többnyire 1-2 cm alatti átmérővel) kísérheti. Délután néhol felhőszakadás (>30, esetleg > 40 mm ) is lehet, ekkor egy-egy heves zivatar sem kizárt (főként keleten), amelyhez 75 km/h feletti szélroham és nagyobb méretű jég (> 1-2 cm) társulhat.

 


Forrás: http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/idojaras-vasarnap-2018-junius-10-jegeso-felhoszakadas-figyelmeztetes/sgkc0rx

Blikk

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn