Újabb fogolycsere jön

Szombaton folytatják foglyaik kicserélését a kijevi kormány és a kelet-ukrajnai lázadók képviselői a Minszkben e héten kötött megállapodás alapján, miközben a fő kérdésekben fennmaradtak az ellentétek a felek között.

Pénteken több százan nyerték vissza a szabadságukat a Donyecktől 45 kilométerre északra fekvő Kosztyantyinivka város közelében. A francia hírügynökség tudósítójának számvetése szerint 222 lázadó és 146 ukrán katona szabadult ki. A foglyokat felsorakoztatták egymástól száz méterre egy sötét, csak néhány gépjármű fényszórójával megvilágított útszakaszon. A csere tízfős csoportokban zajlott le. A jelenetet az Európai Biztonsági Együttműködési Szervezet (EBESZ) több képviselője kísérte figyelemmel.

A donyeckiek képviselője szerint ezeket az ukrán katonákat ők fogták el, és szombaton a másik szeparatista terület, a szomszédos Luhanszk térségében az ottani foglyokkal folytatódik a csere.

A válság általános rendezését illetően továbbra sincs előrelépés. Két nappal az után, hogy újrakezdődtek, pénteken ismét megszakadtak a minszki béketárgyalások.

MTI

A Petrényi Család Honlapja