Az ukrán kormány 50 ezer fiatalt mozgósítana

Az ukrán kormány 2015-ben három mozgósítási hullámot tervez, melynek első szakasza január 20-án kezdődik. 

Ennek keretében 50 ezer embert akarnak mobilizálni – jelentette be Viktorija Kusnir, a védelmi minisztérium szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján. 

A tervek szerint tartalékosokat, tiszteket és sorkatonákat mozgósítanak, tette hozzá. A behívottakat kivétel nélkül 25 napos kiképzésre küldik, ezt követően a felkészültségüknek megfelelő egységekhez vezénylik őket - értesült a Kárpáti Igaz Szó.

aKorábban a korrespondent.net, minisztériumi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy még december folyamán elrendelhetik a részleges mozgósítás negyedik hullámát. Az újabb tervezet szerint 2015 első mozgósítása 90 napig tart majd, a második mobilizációs szakaszt áprilisra ütemezik, s várhatóan 60 napig lesz érvényben, csakúgy, mint a harmadik hullám, mely júniusban várható. Az indoklás szerint a mobilizáció életbe léptetését a keleten harcoló katonák rotációja teszi szükségessé.

A mozgósítások mellett a jövő évtől tervezik a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését is. Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője korábban azt nyilatkozta, a sorkatonai szolgálat alsó korhatárát 18-ról 20-ra, a felsőt 25-ről 27-re növelik, s a szolgálati időt is meghosszabbítják.

Háború idején nem tehetjük meg, hogy csak egy év legyen a szolgálati idő – fogalmazott Turcsinov. – Éppen ezért azt másfél évre emeljük, ez alól kivételt csak az egyetemi, főiskolai végzettséggel rendelkezők képeznek, nekik meghosszabbítják egy évet kell majd szolgálniuk.

Mint egy tévé interjúban kifejtette, elkerülhetetlennek tarja a hadiállapot bevezetését, amennyiben békés úton nem oldható meg a kelet-ukrajnai konfliktus. Turcsinov szerint Ukrajna elnöke megfelelő módon értékeli az országban kialakult helyzetet és mindent elkövet majd a válság békés rendezése érdekében, ugyanakkor egy percet sem fog elvesztegetni, ha azt látja, hogy nincs más kiút, mint az aktív hadiállapot bevezetése.

alfahir.huAlfahír

A Petrényi Család Honlapja