Így fenyegeti az afrikai gazdaságokat a koronavírus

A koronavírus közvetett hatásai egyre jobban fenyegetik az afrikai gazdaságokat – hangsúlyozza a Capital Economics elemzése. A legfőbb problémát a nyersanyagárak csökkenése jelenti a kontinensen.

Az elmúlt időszakban a legtöbb elemzés azzal foglalkozott, hogy a kínai koronavírus milyen negatív hatást gyakorol olyan területekre, mint a turizmus vagy a feldolgozóipar. A központi kérdést a gyárak és a szolgáltatások leállásai jelentették, illetve ezzel összefüggésben az, hogy miként akadozhatnak a beszállítói láncok – írja a CNBC.

Mindazonáltal vannak olyan közvetett gazdasági hatásai a járványnak, melyek Afrikáig is eljutnak. A kínai kikötők lezárásai például arra kényszerítik az olajimportőröket, hogy mondják le vagy halasszák el a vásárlásaikat, az eladóknak pedig más vevőket kell keresniük – hangsúlyozta jelentésében John Ashbourne, a Capital Economics közgazdásza.

Angolában például az állami tulajdonban lévő kőolaj- és földgázipari vállalat (Sonangol) már arra kényszerült, hogy kedvezménnyel továbbértékesítsen legalább egy, korábban már megrendelt szállítmányt. A nyersanyagpiaci folyamatokból adódó árhatás pedig minden afrikai nyersanyagexportőrt kellemetlenül érint, de különösen kedvezőtlen helyzetben vannak a nyugat-afrikai olajexportőr országok – hangsúlyozza a jelentés.

Ez vár az afrikai gazdaságokra 2020-ban

Az afrikai kontinensen általános optimizmus uralkodik a 2020-as évvel kapcsolatban. Az országok vezetőinek többsége szerint jól teljesít majd a régió, azonban az elemzők szerint súlyos kockázatok is fenyegetik a térséget. Az EXX Africa elemzése most rámutatott, mire érdemes figyelni Afrikával kapcsolatban az idei évben.

A nemzetközi benchmarknak számító Brent olaj egyébként igen komoly eséseket mutatott a járvány kitörése óta, de az elmúlt hetekben olyan fémek is súlyos zuhanásokat szenvedtek el, mint a vasérc vagy a réz – ezek mind erősen függnek az afrikai exportpiactól.

A gazdasági kitettség tekintetében az látszik, hogy a Kongói Köztársaság GDP-jének majdnem 70 százalékát az ipari nyersanyagok exportja adja, és a GDP több mint 50 százalékáért a Kínába irányuló kivitel felel. Angola esetében a kínai nyersanyagexport-kitettség a GDP több mint 20 százalékát jelenti. Ezen kívül olyan országoknak vannak még súlyos kitettségei a területen, mint Zambia, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Nigéria vagy Ghána.

Nem véletlen tehát, hogy az elmúlt időben egyes szakértők arra figyelmeztettek, a koronavírus globális gazdaságai hatásai különösen rosszul érinthetik Afrikát, épp azért, mert a kontinens gazdaságai rendkívül erős kapcsolatban vannak Kínával.Forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20200212-afrika-kina-nyersanyag-gazdasag-koronavirus.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja