Annyi kalauzt támadtak meg a vonatokon, hogy a zűrős járatokon rendőr lesz mellettük

A támadások elkövetőinek háromnegyede jegy nélkül vagy érvénytelen jeggyel utazik. Arcon ütik, leköpik, késsel fenyegetik, megütik a jegyvizsgálókat, ennek igyekszik elejét venni a vasúttársaság.

Az ellenőröket ért sorozatos támadások miatt a MÁV újabb biztonsági intézkedéseket vezet be a vonatokon és a pályaudvarokon. A zűrös vonalakon és időszakokban a jegyvizsgálók párosan ellenőrizhetik a jegyeket. Akik este 6 és reggel 6 óra között dolgoznak, azok mellet vasútőr vagy készenléti rendőr is lesz – közölte a MÁV.

A vasúttársaság emellett a vonatokon és az állomásokon is bemondja, hogy a közfeladatot ellátó személyek elleni erőszak bűncselekmény.

2017-ben 87 alkalommal érte a jegyvizsgálókat valamilyen támadás. Jellemzően arcon ütötték, leköpték őket, illetve verbális agressziót kellett elszenvedniük.

Előfordult még, hogy késsel fenyegették, megrúgták, megütötték, illetve a szabad mozgásukban akadályozták őket. Az elkövetők több mint háromnegyede menetjegy nélkül, érvénytelen jeggyel vagy átruházott jeggyel akart utazni.

  • A bántalmazások csaknem 70 százaléka a nagy utasforgalmat bonyolító budapesti elővárosi vasútvonalakon történt.
  • Ezen belül a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon fordult elő a legtöbb atrocitás (az esetek 36 százaléka).
  • Kirívóan kevés támadás éri a jegyvizsgálókat Pécs, illetve Szombathely térségében, az ország nyugati, dél-nyugati területeit behálózó vasútvonalakon.

Tavaly 75 feljelentés és 1 bírósági ítélet született, a többi eljárás folyamatban van. A közfeladatot ellátó munkavállalók elleni erőszak esetén a MÁV több módon segíti a dolgozókat a jogi és pszichológiai segítségnyújtástól a rehabilitációs szabadságig.Forrás: https://www.nlcafe.hu/ezvan/20180608/ellenor-mav-tamadas-rendor-biztonsagi-intezkedesek/

nlcafe.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn