?>

Vasárnap lép életbe a MÁV új menetrendje

Vasárnap lép életbe a MÁV-START 2018/2019-es menetrendje. A vasútvállalat a menetrend tervezésekor figyelembe vette az utazási szokások változásait, az utasforgalmi igényeket, így az új menetrend ezekhez is igazodik. Debrecen térségében forgalomba álltak a Desiro motorvonatok, Dunakeszi állomáson több gyorsított vonat áll meg, Budapest és Győr között új járatok is közlekednek, melyek közül az egyik a fővárosi színházak vidéki közönségének kedvez majd.

Az elmúlt években kialakított menetrendeknek, a jegyértékesítés modernizálásának, a pályafejlesztéseknek, a felújított kocsiknak és az új motorvonatoknak is köszönhetően az utóbbi három évben mintegy 4 millióval nőtt az utasszám.

Kiemelt belföldi menetrendi változások

 • A Szentgotthárd–Budapest, illetve Sopron–Budapest viszonylaton utazókat érinti, hogy Szentgotthárd–Budapest, illetve Sopron–Budapest viszonylaton a reggeli Savaria–Scarbantia InterCity (IC) különválik.
 • A pénteki erős utasforgalom miatt két új vonat közlekedik Budapest és Győr között a hét utolsó munkanapján.
 • Budapest és Pápa közvetlen kapcsolatát IC minőségű kocsikkal biztosítja a MÁV-START.
 • Győr, Szombathely és Zalaegerszeg felől a Balaton irányába új átszállási, eljutási lehetőségek lesznek. A Balatonszentgyörgy–Tapolca–Ukk vonalon néhány vonat menetrendi módosításával új átszállási, eljutási lehetőségek adódnak Győr, Szombathely és Zalaegerszeg felől a Balaton irányába.
 • A Fonyód–Kaposvár vonalon a pálya átépítése lehetővé tette, hogy a vonatok rövidebb menetidővel közlekedjenek.
 • A Dombóvár–Kaposvár–Gyékényes vonalon az IC 828/IC 829-es számú, Somogy IC vonatok december 9-től – az utasok kérésének eleget téve – megállnak Kiskorpád, Jákó-Nagybajom, Kutas, Beleg, Ötvöskónyi és Bolhás településeken is.
 • A Budapest–Vác–Szob vonalon jelentős változás, hogy Dunakeszi állomáson is megállnak a gyorsított vonatok .
 • Egy Budapest-Keleti és Somoskőújfalu közötti, iskolai időszakban vasárnaponként közlekedő járat megszűnik, mert alacsony volt a kihasználtsága
 • A Debrecen–Nyírábrány, Debrecen–Nagykereki, Debrecen–Tiszalök és Debrecen–Füzesabony vonalakon korszerű, akadálymentes Desiro motorvonatokkal is rendszeresen utazhatnak a térségben élők és a turisták.
 • A Nyíregyháza–Mátészalka–Fehérgyarmat–Zajta vonalon Nyírbátor és Mátészalka között a vonatok menetideje pár perccel megnő, menetrendjük módosul.
 • A Mátészalka–Csenger vonalon – az utazási igények jobb kiszolgálása érdekében – új, kedvezőbb menetrend alapján közlekednek a vonatok.
 • A Budapest–Cegléd–Kecskemét–Kiskunfélegyháza–Szeged vonal fontos változása, hogy Cegléd helyett Kecskemétig megy a Nyugati pályaudvarról 21:43-kor induló járat.
 • A Budapest–Százhalombatta–Pusztaszabolcs–Dunaújváros és a Budapest–Hatvan–Miskolc–Szerencs–Sátoraljaújhely vonalakon a pályafelújítások miatt az év nagy részében vágányzári menetrend lesz érvényben, egyes szakaszokon pótlóbuszos átszállásokra is számítani kell az utasoknak.

IllusztrációForrás: MÁV

Nemzetközi összeköttetések változásai

A nemzetközi kínálat változásai közül kiemelhető, hogy a Transilvania EuroCity révén új összeköttetés valósul meg Bécs, Budapest és Kolozsvár között. A járat egyúttal közvetlen kapcsolatot teremt Kelet- és Északnyugat-Magyarország között is. Bécsbe 13, Kolozsvárra 15 eurótól kínál jegyeket a MÁV, és kedvező gyermekjegyekkel, kirándulási ajánlatainkkal is várjuk a családokat.

 • Az utasok Budapest és Bécs között az EuroCity vonatokon is találkozhatnak a felújított CAF gyártmányú kocsikkal.
 • Budapest és Berlin között újra közvetlen éjszakai összeköttetés áll rendelkezésre, Lengyelországon keresztül.
 • Budapest és Krakkó között közvetlen, nappali összeköttetés várja az utazókat.
 • A Budapestről késő délutánonként eddig Brnóba induló Metropolitan EuroCity vonat hosszabb útvonalon, egészen Prágáig közlekedik.
 • A Pécs–Villány–Magyarbóly–Pélmonostor (Beli Manastir) útvonalon a kishatárforgalmat igénybe vevők napi négy pár vonattal, négyóránként utazhatnak a december 9-i menetrendváltástól.
 • A Hargita vonatpár menetideje Budapest–Brassó viszonylaton 89 perccel csökken, mert a magyarországi szakaszon kedvezőbb idősávban közlekedik. A román vasútvonalon módosított útirányon, Marosvásárhely érintése nélkül halad; ugyanakkor Marosvásárhelyre közvetlen kocsit is továbbít, de csak időszakosan. A Hargita Brassó és Budapest közötti járata 21 perccel rövidebb menetidővel teszi meg az utat.
 • A Budapest-Déli–Zágráb–Budapest útvonalon közlekedő 200-as számú Agram nemzetközi gyorsvonat neve Gradecre változik, 200/205-ös számú Gradec nemzetközi gyorsvonatként közlekedik 2019. június 15-től szeptember 15-ig. A kieső közlekedési időszakban ugyanazon menetrendi adatokkal gyorsvonatok járnak Budapest-Déli pályaudvar és Nagykanizsa között mindkét irányban. A 204-es számú Gradec viszont december 9-től Agram nemzetközi gyorsvonatként közlekedik.

A vonatok 2018/2019. évi menetrendje már letölthető és megtekinthető a MÁV-csoport honlapján, a www.mavcsoport.hu oldalon, a Belföldi utazás/ Menetrendek, vagy a Nemzetközi utazás/Menetrendek menüpontokban .Forrás: http://www.origo.hu/gazdasag/20181204-mav-uj-menetrend-december-9.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn